coma Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Widoki też piękne ale jakie fajne dźwięki wydaje cienki lód 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Ta najwyższa góra to K2 po lewej Broad Peak 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Panowie,posprzątałem posty w tym wątku,później przyjrzymy się wcześniej wymienionym "uprzejmościom"... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 .... eeeee tam. Wracam do Twojego innego wątku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 A już miałem rudych poszukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Marcin im też potrzeba lajka na nowe bikini..? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Cyprys19, a ja nie wybrzydzam jak BOB. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 ...lizus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Gniazdo Orłów live camhttp://pontu.eenet.ee/player/merikotkas.html gniazdo powstało w 2016 roku para która je zbudowała dochowała się trzech piskląt Nord ,Taibu i Rahu co jest rzadkością wszystkie odchowała , w wyniku silnych wichur gniazdo rozpadło się ,dwa najmłodsze "pisklaki" zdązyły już jednak nauczyć się latać ale najmłodszy Rahu spadł na ziemię jak się okazało rodzice go pilnowali i po około tyg pojawił się w resztkach gniazda , potem gniazdo rozpadło się do resztyW zeszłym roku zostało odbudowane przez ornitologów ale Orły nie wróciły , ale w tym roku pojawiła się nowa para Czarnooka i Żółtooki a ,że było już "bara bara" to nie długo będą jajaw pobliżu sa duże akweny wiec ryb jest pod dostatkiem bedą znosić duże ilosci karpi , linów i szczupaków , warto na żywo podpatrzeć jak te piękne ptaki żyją na wolnościna ostatniej fotce nowi "lokatorzy" 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Z tego co widzę to na foto są bieliki, a w brew obiegowej opinii bieliki to nie orły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Z tego co widzę to na foto są bieliki, a w brew obiegowej opinii bieliki to nie orły To 90% wie , ale wolisz mówić ,że w godle mamy orła czy jastrzębia ? hymn też zmienimy ? co by nie mówić i tak uważany jest za króla ptaków Kamera nie raz szwankuje b. rzadko ale zawsze w ciągu 48h naprawiają w nocy jest wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) To 90% wie , ale wolisz mówić ,że w godle mamy orła czy jastrzębia ? hymn też zmienimy ? co by nie mówić i tak uważany jest za króla ptaków Przyznam, że trudno mi zrozumieć o co chodzi... Edytowane 5 Marca 2018 przez Fossegrim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Przyznam, że trudno mi zrozumieć o co chodzi...W skrócie o to, że w herbie mamy orła bielika, który nie jest orłem (w systematyce). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Tak do końca to nie wiadomo co mamy w herbie, niby białe ale przecież bielik ma tylko ogon biały Według załącznika nr 1 do ustawy jest to biały (jednogłowy) orzeł w złotej koronie, ze złotymi szponami i dziobem, zwrócony w prawo[7]. Godło heraldyczne umieszczone jest na czerwonym polu, lekko zwężającej się ku dołowi tarczy herbowej.Ustawa potwierdza i precyzuje zarazem barwy bieli i czerwieni będące barwami Rzeczypospolitej Polskiej. Określone są one w załączniku nr 2.Orzeł biały odwzorowany jest symbolicznie w białej, górnej barwie flagi polskiej złożonej z dwóch poziomych pasów. Zgodnie z zasadami heraldyki pas górny polskich barw narodowych reprezentuje białego orła, a dolny – czerwone pole tarczy herbowej[8]. biały orzeł - czyli nie bielik Edytowane 5 Marca 2018 przez szkutnik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 biały orzeł - czyli nie bielik Otóż to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Ku powszechnej radości jeszcze jedną sprawę mamy wyjaśnioną.A teraz wracamy do tematu wątku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Tak do końca to nie wiadomo co mamy w herbie, niby białe ale przecież bielik ma tylko ogon biały Według załącznika nr 1 do ustawy jest to biały (jednogłowy) orzeł w złotej koronie, ze złotymi szponami i dziobem, zwrócony w prawo[7]. Godło heraldyczne umieszczone jest na czerwonym polu, lekko zwężającej się ku dołowi tarczy herbowej.Ustawa potwierdza i precyzuje zarazem barwy bieli i czerwieni będące barwami Rzeczypospolitej Polskiej. Określone są one w załączniku nr 2.Orzeł biały odwzorowany jest symbolicznie w białej, górnej barwie flagi polskiej złożonej z dwóch poziomych pasów. Zgodnie z zasadami heraldyki pas górny polskich barw narodowych reprezentuje białego orła, a dolny – czerwone pole tarczy herbowej[8]. biały orzeł - czyli nie bielik Orzeł był w herbie Polski kila set lat temu , nie ma takiego ptaka ORZEŁ BIAŁY to nazwa koloru orła jako godłaBielik, wyglądający podobnie do orła, był uważany za króla ptaków. Przyjmuje się, że to ten gatunek jest uwidoczniony w godle Polski[19]. Jednak za ptaka umieszczanego w herbach polskich można też uznać 9 innych gatunków, takich jak: orzeł przedni, orzeł cesarski, orzeł stepowy, orlik grubodzioby, orlik krzykliwy, orzełek południowy, bielik wschodni, gadożer oraz rybołów. Przypisywanie tej roli bielikowi bierze się od białej barwy jego ogona[20].Na monetach z czasów Bolesława Chrobrego na skrzydłach ptaka w koronie znajdują się kropki, które mogą odnosić się do białych lotek na złożonych skrzydłach bielika. Ten mógł się stać symbolem plemienia Polan. Za omawianym gatunkiem opowiadają się również historycy, kojarząc jego wygląd z majestatem i wielkością. Biały ptak, przypominający orła, był używany w godle państwa polskiego od 1295 roku. Niektórzy uważają, że pierwowzorem mógł być podobny orzeł przedni, który jest jednak od bielika mniejszy. Sprawę komplikuje fakt, że bielików według polskiego nazewnictwa naukowego nie określa się mianem orłów[21] (choć część ornitologów się z tym nie zgadza) W dawnych czasach nikt nie bawił się w ornitologię ani badanie gatunku dla tego Bielika nazywano orłem , to w czasach bliższych współczesności zbadano ,że pewne cechy jakie posiada klasyfikują go do Jastrzębowatych , dla mnie i zapewne dla większości na godle jest orzeł bielik i będziemy go nazywać orłem Edytowane 5 Marca 2018 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Ku powszechnej radości jeszcze jedną sprawę mamy wyjaśnioną.A teraz wracamy do tematu wątku 20992665_265723843934458_5161637940358123301_n.jpg 20993926_1427603793988137_5796058135937813419_n.jpg 21077472_1699725593391388_3611574139557980123_n.jpgMasz racje, wracamy do tematu, a że wszystko da się pogodzić to...https://www.google.pl/search?q=bielik+weronika&safe=off&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi0qZfHmtXZAhVJCiwKHYBVBf4Q_AUICigB&biw=1348&bih=913 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) W najgłupszym filmie jaki w życiu widziałem (nie licząc Kac Wawy), jedynym, podczas którego z niesmakiem opuściłem kino (ale może za młody byłem i nie zrozumiałem geniuszu), padło jedno zdanie, które jest już ze mną prawie ćwierć wieku - brzydkie może być piękne, nigdy ładne Uwielbiam brzydkie kobiety, które są jednocześnie piękne, inteligentne, złośliwe, magiczne.....a wszystko to potęgują ogniste oczy, choćby ciemne jak mrok..... Edytowane 10 Marca 2018 przez cristovo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Nooo Kolego! Miło poznać Cię z tej strony!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Aż się boję zapytać, z jakiej to strony byłem znany wcześniej Edytowane 11 Marca 2018 przez cristovo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 A bo wszyscy myśleli, że parafrazując Twoją wcześniejszą wypowiedź "Uwielbiasz ładne kobiety, które są jednocześnie brzydkie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 U Bielika jest już jajko może będą dwa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Coś przycichło to odświeżę A tak dla wiadomości to szczyt Munt Everstu Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez seiken 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi