Skocz do zawartości

Piękne widoki

woblery z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Przyjemnie ogląda się ten film o Narwi, ale ze słuchaniem już gorzej. Niestety podkład muzyczny jest zbyt głośny i czasami nawet utrudnia zrozumienie narratorki. Szkoda, bo poza tym jest fajny. :huh:

Zresztą na jutiubie jest wiele filmów, których autorzy mają dziwny słuch. Nieraz trafiałem na takie, w których nie dało się w ogóle zrozumieć gadania, bo tło muzyczne wychodziło bardzo na pierwszy plan :angry:

• Like 2

• 2 tygodnie później...

To ja mam pytanie do Was, jakie miejsce wizualnie na świecie zrobiło na Was największe wrażenie. Dla mnie choć jestem typem pustelnika, uwielbiam ciszę i odludzia to jednak na 1 miejscu jest Turcja, dokładnie zachodnia Riviera, na kolejnym kilka Greckich wysepek i podium zamyka grecja północy, czyli pas nad morzem północnym, od Goeteborga do Oslo. Dalej dopiero jest jakaś egzotyka która aż tak mnie na kolana nie powaliła. Niestety nie byłem w stanach, ale i się tam nie wybieram, nie wiem, czy mi już zakaz cofnięto :)

Oczywiście, to spichlerz na Narwią w NDM.

Datę wykonania fotografii można by oszacować na podstawie stanu spichlerza, jednak zdjęcie na to nie pozwala.

Za Wikipedią:

W czasie bombardowania 1939 spichlerz został wypalony w środku przez bomby zapalające, jednak jego grube mury ocalały i w takim stanie dotrwał do końca wojny. Po wojnie na polecenie władz komunistycznych przystąpiono do rozbiórki spichlerza, którą wstrzymał prof. Jan Zachwatowicz, naczelny architekt odbudowujący Warszawę. Jednak zachodnie skrzydło spichlerza zdążono już wyburzyć, a odzyskany budulec wykorzystano prawdopodobnie na różne naprawy

• Like 1