Skocz do zawartości

Piękne widoki

woblery z Bielska

Rekomendowane odpowiedzi

Ta  młoda  Artystka    powyżej   to Emma  Kok  z  Holandii   , koncertuje  już  na  całym świecie   realizując  swoje  marzenia   i przekazuje  prawdziwe   emocje, daje  widzom i słuchaczom  wiele  radości  i wzruszeń   .....

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tak, podniosłeś mnie na duchu ????

Sławku, nie wiem, z iloma osobami z zagranicy pracujesz, pracowałeś lub masz ich za sąsiadów, ale uwierz mi, że w Polsce naprawdę finansowo nie jest źle. Wiem, że patrzę przez “pryzmat Warszawy”, ale lata 90’te, kiedy na zachodzie było tak cudownie, a u nas post-socjalistycznie, już minęły.

• Like 2

Sławku, nie wiem, z iloma osobami z zagranicy pracujesz, pracowałeś lub masz ich za sąsiadów, ale uwierz mi, że w Polsce naprawdę finansowo nie jest źle. Wiem, że patrzę przez “pryzmat Warszawy”, ale lata 90’te, kiedy na zachodzie było tak cudownie, a u nas post-socjalistycznie, już minęły.

Zwłaszcza emerytom jest wspaniale  ;)  Szlajają się sukinsyny po Karaibach i innych Bali czy Malediwach. Pewnie dlatego tak skromne zakupy żywnościowe robią by oszczędzić na te wycieczki. W głowach się poprzewracało ;)  :)

• Like 8

Dobra, są plusy i minusy, ale przez ostatnie 30 lat zrobiliśmy wielki skok.
Jeszcze nam sporo brakuje, wciąż gonimy. Jak nas nie wciągną w wojnę, to będzie dobrze. Nie możemy dopuścić do wojny.
Na zachodzie prędzej czy później nadejdzie wiosna ludów, a nas ona ominie, bo nie mamy tylu hmmm habibi...

Warszawa też się zmienia, pamiętam, jak wyglądała, gdy przyjechałem na studia i widzę, jak jest teraz. Bardzo ładne zdjęcie.

Żeby nie było, trochę widoków z sierpnia:
post-57267-0-37123700-1737577932_thumb.jpgpost-57267-0-78113100-1737577941_thumb.jpgpost-57267-0-92288000-1737578015_thumb.jpg

• Like 7

Matternhorn majestatyczny z każdej strony , trudno pomylić z inna górą. No właśnie to nasze "gonienie" nie wszystkim się podoba. Woleli by starczało ludzi do zbioru szparagów i można było przebierać w chętnych do roboty. Rzekłbym że podjęto kroki by przywrócić u nas lata 90 te

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3

Zwłaszcza emerytom jest wspaniale  ;)  Szlajają się sukinsyny po Karaibach i innych Bali czy Malediwach. Pewnie dlatego tak skromne zakupy żywnościowe robią by oszczędzić na te wycieczki. W głowach się poprzewracało ;)  :)

Czyli jak odbębnię mój ostatni miesiąc w pracy to w marcu pojawi się u mnie poważny problem ... Bali czy Malediwy?! Kurde, z deszczu pod rynnę :(

• Like 1

Matternhorn majestatyczny z każdej strony , trudno pomylić z inna górą. No właśnie to nasze "gonienie" nie wszystkim się podoba. Woleli by starczało ludzi do zbioru szparagów i można było przebierać w chętnych do roboty. Rzekłbym że podjęto kroki by przywrócić u nas lata 90 te

Z bliska robi wielkie wrażenie. Ta stroma płaska ściana ma w sobie coś majestatycznego, groźnego i przede wszystkim magnetycznego.

Mam postanowienie, że wrócę tam bez rodziny i wejdę przynajmniej do schroniska.

Co do tych emerytów.

Moja mama (rocznik wojenny) już na emeryturze była na Ukrainie (moja pierwsza wypłata po studiach), Białorusi, Litwie, Łotwie, Słowacji, w Szwecji, Czechach, Niemczech, a w zeszłym roku w wieku 82 lat pierwszy raz poleciała samolotem, akurat do Włoch (Mediolan, Florencja itd.) Przed wylotem nauczyła się paru zdań po włosku i sobie poradziła.  

Z bliska robi wielkie wrażenie. Ta stroma płaska ściana ma w sobie coś majestatycznego, groźnego i przede wszystkim magnetycznego.

Mam postanowienie, że wrócę tam bez rodziny i wejdę przynajmniej do schroniska.

Co do tych emerytów.

Moja mama (rocznik wojenny) już na emeryturze była na Ukrainie (moja pierwsza wypłata po studiach), Białorusi, Litwie, Łotwie, Słowacji, w Szwecji, Czechach, Niemczech, a w zeszłym roku w wieku 82 lat pierwszy raz poleciała samolotem, akurat do Włoch (Mediolan, Florencja itd.) Przed wylotem nauczyła się paru zdań po włosku i sobie poradziła.  

Oczywiście są tacy których na to stać. Moj kolega z podstawówki ma 14 tys miesięcznie Ogromna suma ale na tym samym stanowisku pracował np w Niemczech miałby ok 6000 euro a więc prawie dwa razy tyle. Średnia emerytura u naszego zachodniego sąsiada to ok  1600 euro ale liczona bez dodatkowego ubezpieczenia prywatnego, który ma tam prawie każdy. Większość naszych emerytów szczególnie tych najbiedniejszych i najstarszych nie mogła nawet odłożyć sobie bo fizycznie  za komuny tych możliwości nie było.

Nadto inflacja tzw koszyka emeryta jest większa niż ogólna a waloryzacja jest od ogólnego wskaźnika.

Uważaj, Piotrze na tym Matternhornie - niema chyba góry w Europie , która pochloneła  by tyle istnień

• Like 1

Zwłaszcza emerytom jest wspaniale ;) Szlajają się sukinsyny po Karaibach i innych Bali czy Malediwach. Pewnie dlatego tak skromne zakupy żywnościowe robią by oszczędzić na te wycieczki. W głowach się poprzewracało ;) :)

Marcin, powiem tak - gdy zacząłem studia w Warszawie, na parkingu pod akademikiem stały 3 samochody. Wiadomo - akademik to miejsce dla tych biedniejszych przyjezdnych studentów, których nie stać na wynajęcie mieszkania. Gdy przejeżdżałem koło tego samego akademika z 3 lata temu, parking był pełen po brzegi.

Mój tata przez kilka ostatnich lat życia mieszkał już sam i był w stanie z jednej emerytury utrzymać dom jednorodzinny i nigdy nie narzekał na finanse. Dodajmy, że nie wykonywał zawodu, który dawałby mu jakąś „uprzywilejowaną” emeryturę. Na Malediwy nie jeździł.

Dobra, są plusy i minusy, ale przez ostatnie 30 lat zrobiliśmy wielki skok.

.

Wielki skok?  ^_^ Raczej krok  :D

Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok

https://www.facebook.com/watch/?v=2590304337950773 

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 1

Składam czynny żal. Po prostu chciałem podkreślić, że nie ma co się na siłę biczować, startowaliśmy z bardzo niskiego poziomu.

Wracając do wątku, trzy różne zamki z zeszłego roku:
post-57267-0-05443000-1737646578_thumb.jpg post-57267-0-38245600-1737646600_thumb.jpg post-57267-0-60010400-1737646729_thumb.jpg

Uważaj, Piotrze na tym Matternhornie - niema chyba góry w Europie , która pochloneła  by tyle istnień

I nie ma co się dziwić. 
Ja już nie marzę, by wejść na sam szczyt. 10 lat za późno, teraz mam zobowiązania i nie podejmuję niepotrzebnego ryzyka.
Nawet na środek Wisły ładuję się przy niższym stanie, niż bym mógł :)
Ale chociaż kawałek za schronisko...

Podobnie, moja żona zrezygnowała z wejścia na Mont Blanc.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Dwa zamczyska oczywiście poznaję. Natomiast środkowe zdjęcie ? Mam wrażenie że gdzieś widziałem ale  foto było z innego miejsca. Takie góry wokoło ? A więc na pewno Niemcy lub Austria. Kiedyś interesowałem się  wszelkim budownictwem obronnym i rezydencjonalnym. Lata 90-te. W Polsce mam blisko 200 zwiedzonych obiektów. Za granicą oczywiście mniej 

Edytowane przez Marcin Rafalski

Dwa zamczyska oczywiście poznaję. Natomiast środkowe zdjęcie ? Mam wrażenie że gdzieś widziałem ale  foto było z innego miejsca. Takie góry wokoło ? A więc na pewno Niemcy lub Austria. Kiedyś interesowałem się  wszelkim budownictwem obronnym i rezydencjonalnym. Lata 90-te. W Polsce mam blisko 200 zwiedzonych obiektów. Za granicą oczywiście mniej 

Austria, 

Burg Hohenwerfen

Aż tylu co Ty zamków nie widziałem, ale też je lubię.

Jakiś czas temu zrobiłem sobie listę do zobaczenia, w Polsce i za granicą i powoli, powoli skreślam  :)

PS

a znasz te dwa?

post-57267-0-56437400-1737656400_thumb.jpg post-57267-0-57588100-1737656415_thumb.jpg

Podpowiem, że ten drugi należał do Lanisterów w GOT ;)

• Like 1