Skocz do zawartości

Kołowrotek na pstrąga

castman

Rekomendowane odpowiedzi

W polskich warunkach zwykle sprawdza się np. rozmiar Daiwy 2500.

Pzdr,

Fatso

I dorzuciłbym do tego kijek o górnej granicy minimum 25g. Choć to kwestia warunków- będą miejsca, gdzie i nawet 35 nie zda egzaminu, by rybę w miejscu zatrzymać i wyrwać z zatopionego drzewa....

Nie napisales w jakiej kwocie chcesz ten młynek,ja powiem ci po własnym doswiadczeniu tak:zmontowałem sobie batsona IST 1142F 7-14GR w(xrod)i stosuje go pod klenio jazia na zyłke max18kę,i mam do niego daiwe certate3000,jest masło normalnie,ale to co mnie najbardziej kręci to hamulec,i mozliwosci jakie mozna w nim ustawiac,na 16 żyłke udało mi sie wyholować prawie 70cm ciupaka i na małej rzeczce na paprocha leszcza 60cm,wiem ze waga kręcioła jest ważna,lecz do lekkiego spina i cenkich żyłek przedłożył bym wage(w granicach rozsądku)na własciwosci i możliwosci hamulca,ale to tylko moja subiektywna opinia.

Przepraszam bardzo was za to że nienapisałem gdzie łowie.

A łowie na małej dzikiej rzece która ma max 4 metry szerokosci.

Dlatego kijiek mój ma 210cm i do niego potrzebuje krencioł odpowiedni bo mój Shimano Alivio 1000 FB

niedaje sobie rady po sezonie dostał luzu na rotorze.

Od stradicka bym się trzymał raczej z daleka chyba, że dorwiesz używanego starego japońca w dobrym stanie. Ja bym się skupił raczej nad zauberem albo red arc w wielkości 2000. Jednak wydaje mi się że do tego ,,wydręgowego kija będą za ciężkie. Pozdrawiam

Ja z kolei nie polecam używanego sprzętu z tzw. niepewnego źródła. Zbyt wiele nasłuchałem się nt. używek co to niby raz czy dwa razy były łowione, a rzęziły jak stare betoniary. Za ok 450 zł na portalach aukcyjnych można wyrwać Stradica FH Japan i uważam to za dobry wybór. Używam wielkości 2500 od kilku lat i złego słowa nie powiem. Miałem 4000 i zostawiłbym go sobie, ale dublował mi się z Certate HC, więc służy któremuś z forumowiczów :D

Wszystkie FH i obecne FC-przedniohamulcowe wg. mojej wiedzy są produkowane w Japoni. Tylniohamulcowe to już Thailand.

Nie kombinuj i poruszaj się w raczej w Shimano lub Daiwa. Zacne są również (podobno, bo nie miałem) wszystkie klony Ryobi Zaubera. Może wpadnie Ci w rękę jakiś Quantum, ostatecznie dobra Okuma. Jaxony, Robinsony, Kongery, Mikada itp. odpuściłbym sobie.

• 3 lata później...

Ja bym mimo wszystko stawiał na Daiwę/Shimano. Chyba, że max budżet to ok. 250-300 zł, wtedy Zauber. Zgodzę się z kolegami: Stradic (niekoniecznie japoński, tak naprawdę to kolosalnych różnic nie ma - porównując oczywiście analogiczne modele, np. FB, który był robiony i w Japonii i Malezji). Wielkość 2500 lub 3000. Mozna na Allegro poszukać zupełnie niezłe Daiwy np. mało używane Capricorn, Advantage czy Laguna w cenie ok. 250-300. Polecam wielkość 2500. Na minus przy Daiwie wolne przełożenie. 6,0 Stradica sprawdza się na pstrągowaniu idealnie. Na plus - świetne nawijanie, szersza szpula i znakomite sprzęgło.

Pytanie jeszcze jak łowisz tego pstrąga, ciągając przynętę z prądem czy pod prąd?
Jakie masz te pstrągi?

Ja u mnie stosuję (rzucam pod i ściągam z prądem) kręciołki z tylnym hamulcem: Stradic, Super GTM i Exage... dwa pierwsze w wielkości 2500 (6:1)  a Exage w wielkości 3000 (6,2:1)

Pstrągi na moich ciekach zazwyczaj są małe, 25-30, a jak się trafi to i 40+

Sam łowię kijkami do 5g (no bo na kiego grzyba mi tu kij 25g? ) i nie narzekam na wielkie problemy z doholowaniem pstrąga ;)

Fakt, gdybym miał tutaj rzeki, gdzie pstrągi w standardzie mają 40+ to zmieniłbym sprzęt, no ale jest jak jest ;)

Często widzę tu gościa z muchówką #3 i ten też nie narzeka na problemy z holowaniem ;)

Edytka!

Oooops, dopiero teraz popatrzyłem na datę założenia tematu i zobaczyłem że ktoś odświeżył wątek teraz...

Edytowane przez Pele76