castman Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Panowie jaki kołowrotek jest odpowiedni na pstrąga?Prosze o wasze przykłady a mianowcie wielkosc ile łożyzk i marka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 a jaki masz kij pod ten kręcioł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Jaki budżet? Cast czy spinn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castman Opublikowano 17 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Do spina przynenty jakimi bende machać są od 2g do 8g.a kijek do jakiego chce go podpiąć to Mitchell Privilige 2 UL Spin 210/6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Ciężko będzie w nurcie(i nie tylko) doholować żywego jeszcze pstrąga kijkiem do 6g.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castman Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 No to jaik zestaw spiningowy jest odpowiedni na te spryciule?Możesz coś mi zaproponowadz kamilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Pstragi łowię kijem opisanym jako 10-40 (realnie do ~25g) dł 3,05m + kołowrotek klasy 3000 + żyłka 0,20-0,22mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Nie ma czegos takiego jak kolowrotek na ciernika, pstraga, szczupaka,...,...,....Natomiast sa rozne wody, gdzie mozna pstraga lowic i stosowac rozne przynety. itp Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 W polskich warunkach zwykle sprawdza się np. rozmiar Daiwy 2500.Pzdr,Fatso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 W polskich warunkach zwykle sprawdza się np. rozmiar Daiwy 2500.Pzdr,FatsoI dorzuciłbym do tego kijek o górnej granicy minimum 25g. Choć to kwestia warunków- będą miejsca, gdzie i nawet 35 nie zda egzaminu, by rybę w miejscu zatrzymać i wyrwać z zatopionego drzewa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Tak jak napisał Gumofilc i inni, są różne filozofie łowienia, różne łowiska i preferencje łowców. Sam na pstrąga używam raczej małych rozmiarów czyli 2000 z Daiwy i 2500 z Shimano. Raczej wybieram lekkie i metalowe konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Nie napisales w jakiej kwocie chcesz ten młynek,ja powiem ci po własnym doswiadczeniu tak:zmontowałem sobie batsona IST 1142F 7-14GR w(xrod)i stosuje go pod klenio jazia na zyłke max18kę,i mam do niego daiwe certate3000,jest masło normalnie,ale to co mnie najbardziej kręci to hamulec,i mozliwosci jakie mozna w nim ustawiac,na 16 żyłke udało mi sie wyholować prawie 70cm ciupaka i na małej rzeczce na paprocha leszcza 60cm,wiem ze waga kręcioła jest ważna,lecz do lekkiego spina i cenkich żyłek przedłożył bym wage(w granicach rozsądku)na własciwosci i możliwosci hamulca,ale to tylko moja subiektywna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castman Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Przepraszam bardzo was za to że nienapisałem gdzie łowie.A łowie na małej dzikiej rzece która ma max 4 metry szerokosci.Dlatego kijiek mój ma 210cm i do niego potrzebuje krencioł odpowiedni bo mój Shimano Alivio 1000 FBniedaje sobie rady po sezonie dostał luzu na rotorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Alivio, to raczej najniższa półka. Odłóż troszkę więcej pieniędzy i zainwestuj w coś z wyższej półki np. Shimano Stradic. Posłuży nawet w cięższym łowieniu o wiele dłużej niż sezon, poza tym odczujesz poprawę jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktos Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Od stradicka bym się trzymał raczej z daleka chyba, że dorwiesz używanego starego japońca w dobrym stanie. Ja bym się skupił raczej nad zauberem albo red arc w wielkości 2000. Jednak wydaje mi się że do tego ,,wydręgowego kija będą za ciężkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Ja z kolei nie polecam używanego sprzętu z tzw. niepewnego źródła. Zbyt wiele nasłuchałem się nt. używek co to niby raz czy dwa razy były łowione, a rzęziły jak stare betoniary. Za ok 450 zł na portalach aukcyjnych można wyrwać Stradica FH Japan i uważam to za dobry wybór. Używam wielkości 2500 od kilku lat i złego słowa nie powiem. Miałem 4000 i zostawiłbym go sobie, ale dublował mi się z Certate HC, więc służy któremuś z forumowiczów Wszystkie FH i obecne FC-przedniohamulcowe wg. mojej wiedzy są produkowane w Japoni. Tylniohamulcowe to już Thailand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castman Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 O to własnie chodzi żeby był solidny i posłurzył mi pare latek.A co powiecie o tym Robinson Aztec 210. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Nie kombinuj i poruszaj się w raczej w Shimano lub Daiwa. Zacne są również (podobno, bo nie miałem) wszystkie klony Ryobi Zaubera. Może wpadnie Ci w rękę jakiś Quantum, ostatecznie dobra Okuma. Jaxony, Robinsony, Kongery, Mikada itp. odpuściłbym sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castman Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 A po ile chodzą używane daiwa presso i shimano cardiff? chodzi o korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Nie widziałem, żeby ktoś chciał się pozbyć korb jakie wymieniłeś. Nowe wiesz po ile chodzą...Jak chcesz takiego malucha, to można nabyć w tej chwili Twin Powera FA w wielkości 1000 za ok cztery stówki. Porządny sprzęt w śmiesznej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 wersja 2000 powinna się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castman Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Narazie nie kupuje zbieram informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregson90 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Planuje zakupić sobie nowy kołowrotek. Trochę poczytałem, popytałem i wybór padł na Zaubera 3000. Młynek przypięty będzie do Okumy Black Rock 2.13 4-21 waga ok 130g. Myślałem czy nie dołożyć jeszcze trochę i kupić Penna Battla 2000??? Co myślicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja bym mimo wszystko stawiał na Daiwę/Shimano. Chyba, że max budżet to ok. 250-300 zł, wtedy Zauber. Zgodzę się z kolegami: Stradic (niekoniecznie japoński, tak naprawdę to kolosalnych różnic nie ma - porównując oczywiście analogiczne modele, np. FB, który był robiony i w Japonii i Malezji). Wielkość 2500 lub 3000. Mozna na Allegro poszukać zupełnie niezłe Daiwy np. mało używane Capricorn, Advantage czy Laguna w cenie ok. 250-300. Polecam wielkość 2500. Na minus przy Daiwie wolne przełożenie. 6,0 Stradica sprawdza się na pstrągowaniu idealnie. Na plus - świetne nawijanie, szersza szpula i znakomite sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Pytanie jeszcze jak łowisz tego pstrąga, ciągając przynętę z prądem czy pod prąd?Jakie masz te pstrągi?Ja u mnie stosuję (rzucam pod i ściągam z prądem) kręciołki z tylnym hamulcem: Stradic, Super GTM i Exage... dwa pierwsze w wielkości 2500 (6:1) a Exage w wielkości 3000 (6,2:1)Pstrągi na moich ciekach zazwyczaj są małe, 25-30, a jak się trafi to i 40+Sam łowię kijkami do 5g (no bo na kiego grzyba mi tu kij 25g? ) i nie narzekam na wielkie problemy z doholowaniem pstrąga Fakt, gdybym miał tutaj rzeki, gdzie pstrągi w standardzie mają 40+ to zmieniłbym sprzęt, no ale jest jak jest Często widzę tu gościa z muchówką #3 i ten też nie narzeka na problemy z holowaniem Edytka!Oooops, dopiero teraz popatrzyłem na datę założenia tematu i zobaczyłem że ktoś odświeżył wątek teraz... Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Pele76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi