Skocz do zawartości

Kołowrotek na pstrąga

castman

Rekomendowane odpowiedzi

Łowię zarówno pod prąd i z prądem. Przynęty, klasyka: woblery 4-6cm, obrotówki 1-2 i jigi,koguciki. W sumie aż tak bardzo nie przykuwałem uwagi na wyrzut mojego kija na pstrągi. Dla mnie najważniejsze jest to żeby kij mi leżał, był lekki i poręczny, a jeśli przy tym ma fajną akcje to jest TO! :D Dlatego szukam również takiego kołowrotka. Ma mi się nim dobrze łowić, nie musi być perfekcyjny w każdym calu. Ma dobrze układać żyłke, być dobrze spasowany (obudowa nie plastikowa) no i praca powinna być gładka. 

Pozdrawiam

Witam, osobiście z czystym sumieniem mogę polecić Zauberka wielkości "2" . Mocny ,świetnie układa żyłkę i w ciągu 3 lat użytkowania bezawaryjny ,co istotne koszt to ok 300zł.Stosuje go do lżejszego łowienia pstrągów ,w bystrych rzeczkach i strumieniach południowej polski. Najczęściej w zestawieniu z Team Dragon'em 2,6m 5-18g bądź wklejką Diaflex Perch 2,5m 2-12g .Jeśli jednak komuś zależy na maślanej pracy, nie widzę innej opcji niż Stradic ,poezja ,za to cena nie tak bardzo przystępna, jeśli chodzi o model nowy.

• 1 miesiąc temu...

Potrzebuję rady przy zakupię kręcioła głownie pod pstrągi. Przynęty to obrotówki rozmiar 1-2, woblery 5-7cm tak do 7-8g. Rzeka - San więc i uciągi miejscami spore. Kij posiadam do 14g i szukam kręcioła który płynnie bez stuków, puków i objawów przeciążenia będzie prowadził wyżej wymienione przynęty :) Cena... hmmm Tak do 800zł  :ph34r:

Potrzebuję rady przy zakupię kręcioła głownie pod pstrągi. Przynęty to obrotówki rozmiar 1-2, woblery 5-7cm tak do 7-8g. Rzeka - San więc i uciągi miejscami spore. Kij posiadam do 14g i szukam kręcioła który płynnie bez stuków, puków i objawów przeciążenia będzie prowadził wyżej wymienione przynęty :) Cena... hmmm Tak do 800zł  :ph34r:

W tym budzecie i do sposobu twojego wedkowania całkowicie użyteczne bedą wszelkiej masci maszynki Daiwy w rozmiarze 2500 (Tournament,Certate,Luvias,Fuego itp)

Edytowane przez Karol Krause

Nie ma czegos takiego jak kolowrotek na ciernika, pstraga, szczupaka,...,...,....

Gumo

Ale są kołowrotki na jazgarze. Bo do niczego innego się nie nadają. Mam taki. :)

Zaś na pstrąga może być każdy, w miarę porządny ( albo bardzo porządny ) kołowrotek z płynnym hamulcem. W zasadzie hamulec najważniejszy, wg. mnie. W praktyce, biorąc pod uwagę ofertę polskich sklepów, to Shimano/ Daiwa albo coś zauberowatego. I raczej powyżej niż poniżej 300 zł.

Edytowane przez skippi66

Spójrz na Abu Soron STX 20, robi bardzo dobre wrażenie. Aluminiowy porządnie spasowany korpus, czuły hamulec i w mojej ocenie bardzo przyzwoita praca, tj. dużo, dużo lepsza niż w młodszej i biedniejszej siostrze Zaubera Ecusimie, a nadto nie powodująca niesmaku po wzięciu Sorona do ręki tuż po zabawie Shimano z wyższej półki. Przy Twoim stylu łowienia przełożenie powinno być ok. Ponadto, gdy będziesz z partnerka nad morzem i znudzi Ci się plażowanie, połowisz tym kołowrotkiem, chociażby okonki w pobliskim porcie. Przynajmniej ja tak to sobie wymyśliłem  ;). A i jeszcze jeden ważny argument, jest bardzo ładny  :P.

A ja bym szukał klasyka na ślimaku, czyli ABU cardinal 33,ABU CARDINAL 52/152 ewentualnie C3 (C3X), quicki od microlite przez 110,110N,1000,1001 i ew 1400 lub 1202 aczkolwiek dwa ostatnie już są większe. Do tego Penn 420ss. Żaden nowy sprzęt do 300 zł nie oferuje takiego komfortu łowienia, do tego spełnia większość cech które potrzebne są przy łowienia kropków.

Witam.

Posiadam cardinala c3 heh i jest to zacny klasyk podpiety jest tez pod klasyka Zebco Hypercast L 3m 5-20g ale na ten sezon zakupilem spro passion 730 fd i jak narazie kolowrotek sprawuje sie idealnie podpiety jest pod daiwe 2-7g i z obrotowkami 1-2 i woblerkami do 7cm daje rade a na bobrze tez jest czasem wartki nurt. Mam jeszcze shimano exage 2500 ale po jednym sezonie na okoniach i kropkach juz czuc i slychac przekladnie. Tak wiec jak narazie po krotkim uzytkowaniu spro polecam!!.

Edytowane przez tetsu

• 7 miesięcy temu...

Podepnę się do pytania.

Szukam kołowrotka pod pstrąga, który wytrzyma kręcenie w szybkim nurcie. Mam zamiar podpiąć go do Savagear MPP 3-16g 251 cm.

Do tej pory łowiłem Ryobic Ecusima 2000, ale chcę wymienić na coś troszkę lepszego i najlepiej rónie lekkiego. Cen max do 200 zł.

Co możecie polecić ?

W tym budżecie według mnie nic zdecydowanie lepszego nie znajdziesz, łów tym Ryobi albo dozbieraj gotówki...

Co racja to...

Slammer, to słaby wybór tam, gdzie finezja wskazana bardziej, niż moc.

Zwróć proszę uwagę na poz.3, w:

http://jerkbait.pl/topic/47178-s-n%C3%B3wka-aero-gt-fuego-c3-stradic-aero/

Edytowane przez popper

Do Twórcy wątku...
Z tanich kołowrotków z pewnością warto polecić własnie RYOBi ECUSIMA - kosszt około 130 PLN
Jesli miałbym wydać ze 300 PLN to z pewnością biorę RYOBI SLAM - lekka ale z dobrych materiałow konstrukcja a do tego miło kręci i ma fajny design.
Co do Penn'ów Battle - wiele osob narzeka , że ten kręcioł po prostu żle nawija i czesto plącze.... 
Ale co do tego to już niech się wypowiedzą własciciele...
Moi znajomi pozbyli się ich dosc szybko... zresztą na forum tez czesto pojawiają się uzywki (więc chyba cos w tym jest)

Edytowane przez Skob.el

Do Twórcy wątku...

Z tanich kołowrotków z pewnością warto polecić własnie RYOBi ECUSIMA - kosszt około 130 PLN

Jesli miałbym wydać ze 300 PLN to z pewnością biorę RYOBI SLAM - lekka ale z dobrych materiałow konstrukcja a do tego miło kręci i ma fajny design.

Co do Penn'ów Battle - wiele osob narzeka , że ten kręcioł po prostu żle nawija i czesto plącze.... 

Ale co do tego to już niech się wypowiedzą własciciele...

Moi znajomi pozbyli się ich dosc szybko... zresztą na forum tez czesto pojawiają się uzywki (więc chyba cos w tym jest)

Gdzieś już czytałem na temat Slama kilka opinii, na fishing-test też. Sporo osób pisze, że miały jakąś wadę i "chrobotały", czasem coś je blokowało....