Skocz do zawartości
  • 0

Łososie w Renie

MGOR

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

praktycznie wszystkie rzeki w europie zachodniej ulegaja radykalnej renaturalizacji, czy za kase EU czy tez nie, to juz nie wazne, wazne jest to, ze cos sie dzieje i chwala im za to!

jako ciekawostke powiem wam, ze jeszcze w okolicach 1920 roku, sluzba domowa w szwajcarii walczyla o to, zeby nie musiala jesc lososia czesciej niz 3 razy w tygodniu ...

lososia lowionego nagminnie w renie :huh:

• 0

pitt, zgadza się. Napiszę więcej. W połowie XIX wieku w czasie Wielkiego Głodu w Irlandii jak zaraza ziemiaczana zniszczyła prawie wszystkie ziemniaczane pola i zwykli ludzie umierali z głodu jak muchy pozwolono im bez zezwolenia łowić pstrągi z rzekach i jeziorach Irlandii. To właśnie głównie dzięki tym rybom udało się tysiącom ludzi przeżyć jesień i zimę 1854/1855 roku.

Zamiłowanie do połowu pstrągów w Irlandii wywodzi się z tamtych czasów.

pozdrawiam

• 0

Wracając do łośków. Nie jest to takie proste jak tylko wybudowanie przepławki. Od kilku ładnych lat łośki wraz z trotkami są wpuszczane do Widawy wraz z jej dopływem Dobra, bezpośrednio do Odry i pewnie jeszcze w kilku miejscach (obiły mi się o uszy Bóbr i Kaczawa). Niestety pierwsze powroty miały się odbyć już 2-3 lata temu i poza pojedynczymi rybami nic się nie dzieje.

Przyczyn wydaje mi się kilka. Zalew Szczeciński to istny labirynt sieci. Może ryby były zbyt duże i może nie utrwaliły sobie macierzystej rzeki i zamiast wracać do Odry, popłynęły cholera wie gdzie. Po wpuszczeniu do Widawy były tysiącami wyławiane jako dziwne płotki na wszystko. Mało ludzi je wypuszczało, no bo niby w czym jest gorszy 20 cm smolcik trotki/ososia od 20cm płoteczki?!?

Ja miałem to szczęście, że złowiłem 2 smolty trotki w badanej przeze mnie przeławce. Wiadomość o tyle dobra, że potwierdziła iż rybki migrują. W którą natomiast stronę?!? Jeśli według wszelkich prawideł płynęły do morza, to szanse że trafią w przepławkę a nie w turbiny elektrowni są bardzo małe. W końcu z tysięcy sztuk ja złowiłem tylko 2 sztuki. Czy turbiny je zabiją? Według badań nie wszystkie ryby są zabijane, natomist odsetek tych które przeżyją spotkanie z łopatkani turbiny jest różny w zależności od wielkości turbiny i wielkości ryby. Dla tak dużej elektrowni jak w Brzegu Dolnym (dokładnie w Wałach Śląskich) nie wiem czy nie będzie to mniej niż 50%.

W przypadku renaturalizacji ryb anadromicznych trzeba chronić cały ekosystem związany z ich cyklem życiowym, a nie tylko jego pojedynczy wycinek. Oczywiście przepławka jest tu kluczową sprawą ale nie rozwiązuje wszystkiego.

• 0

Jak się dowiedziałem w czwartek.

Smolty były wpuszczane do Odry w samym Brzegu Dolnym.

A nie do małych dopływów jak to się powinno prawidłowo robić.

Podobno zaraz po wpuszczeniu narybku wszystkie drapierzniki brały jak porąbane przez kilka dni :(

I jaki sens ma takie zarybianie ? Odpowiedzcie sobie sami. :wacko:

Rafał B)

• 0

Rafał, a zapytam z ciekawości gdzie się tego dowiedziałeś?

Jestem ciekaw kto ma takie dobre informacje?!?

Częśc ryb faktycznie trafiło bezpośrednio do Odry w Brzegu Dolnym z prostego powodu - wiele trotek (być może także łososi) trze się bezpośrednio pod zaporą - na odcinku około 500 metrów.

natomiast uwierz mi, że smolty były wpuszczane do Widawy wraz z dopływem Dobra.