guciolucky Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Wszyscy negatywnie a ja widzę w tym jedną pozytywną stronę. Rozmawiałem dziś z "wędkarzami", którzy mówią, że nie pojadą na Drużno bo nie będą jeść skażonej ryby. Jeśli od września na Drużnie będzie funkcjonować C&R a wet nałoży z pół roku karencji na rybie mięso to na przyszły sezon można będzie spodziewać się ponad 70 ton ryb więcej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Ja Kubuś nie neguję tego, że dla Drużna nie jest to jakaś katastrofa, piszę tylko, że prawdopodobnie winnego nikt nie znajdzie... a co do karencji na rybie mięso to chyba żarty sobie robisz czy widziałeś/słyszałeś kiedyś o czymś takim ? no chyba że w zatoce meksykańskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Ja słyszałem o czymś takim jak karencja po skażeniu, bo występuje to na zbiorniku niedaleko mnie. Jakiś czas temu pobliska rzeczka połączona z tym zbiornikiem jedynie poprzez śluzę do regulacji poziomu wody w zbiorniku a właściwie kompleksie 3 zbiorników została skażona hydroksyzyną w ilości hurtowej(poszło w tonach a szacuje się na kilkanaście conajmnniej w krótkich odstępach czasu).Sytuację znam dość dobrze, bo sam brałem udział w akcji ratunkowej na rzece oraz oglądałem śluzę z jakimś decydentem z pzw warszawa, który przyjechał na miejsce.Do skażenia stawów nie doszło jednak od czasu do czasu machając sobie tam castem i rozmawiając z wędkarzami napominam, że tak skażonych ryb nikomu znajomemu bym nie dał nawet powąchać i cóż, możliwe, że propoganda działa Nie sądzę, żeby któryś z okolicznych leśnych dziadków miał dostęp do forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 W naszym zawodzie nieustannie spotykałem się z karencją na rybie mięso (Ty z resztą też), karencja występuje nie tylko po skażeniu ale głównie po leczeniu ryb, wszystkie leki stosowane w zoologii u zwierząt konsumpcyjnych mają określone okresy karencji równoznaczne z czasem ich rozpadu lub wydalenia z tkanek. Wiele leków daje się wykryć w komórkach przez całe życie ryb (np. najpopularniejsza zieleń malachitowa i z tego powodu zakazana). Niektóre są dla nas przydatne jak np. alizaryna, która na trwałe wbudowuje się w otolity i możemy nią znakować ryby... dzięki nieszczelnym mogilnikom polskie rybki często świecą od DDT itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 W naszym zawodzie nieustannie spotykałem się z karencją na rybie mięso (Ty z resztą też), karencja występuje nie tylko po skażeniu ale głównie po leczeniu ryb, wszystkie leki stosowane w zoologii u zwierząt konsumpcyjnych mają określone okresy karencji równoznaczne z czasem ich rozpadu lub wydalenia z tkanek. Wiele leków daje się wykryć w komórkach przez całe życie ryb (np. najpopularniejsza zieleń malachitowa i z tego powodu zakazana). Niektóre są dla nas przydatne jak np. alizaryna, która na trwałe wbudowuje się w otolity i możemy nią znakować ryby... dzięki nieszczelnym mogilnikom polskie rybki często świecą od DDT itp. Kuba - wszystko to prawda ale my nie mówimy o stawie hodowlanym, wylęgarni czy akwarium jaka ilość substancji (odpowiedzialnej za zatrucie wody w rzece Wąskiej i dalej w Drużnie) wg. Ciebie musiałaby być wprowadzona do środowiska żeby ktoś zakazał spożywania ryb z Drużna wg. mnie nikt takiej karencji nie ustanowi tak samo jak nikt nie ustali winnego zatrucia pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brygiel Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Pan Krzysztof Cegiel z lokalnego PZW mówi że wczoraj kolejne 600 kg ryby poszło do utylizacji w tym szczupaczek 127cm http://www.tvn24.pl/pomorze,42/za-sniete-ryby-w-jeziorze-druzno-odpowiedzialna-jest-firma-mleczarska,433365.html Edytowane 29 Maja 2014 przez brygiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Pan Krzysztof Cegiel z lokalnego PZW mówi że wczoraj kolejne 600 kg ryby poszło do utylizacji w tym szczupaczek 127cm http://www.tvn24.pl/pomorze,42/za-sniete-ryby-w-jeziorze-druzno-odpowiedzialna-jest-firma-mleczarska,433365.htmlNie wyolbrzymiaj. Tylko 117 cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Pan Krzysztof Cegiel z lokalnego PZW mówi że wczoraj kolejne 600 kg ryby poszło do utylizacji w tym szczupaczek 127cm http://www.tvn24.pl/pomorze,42/za-sniete-ryby-w-jeziorze-druzno-odpowiedzialna-jest-firma-mleczarska,433365.html I tak rodzą się legendy ... "Do tej pory z jeziora wyłowiono już dwie tony śniętych ryb różnych gatunków. - Największy szczupak, jakiego znaleźliśmy miał 117 centymetrów długości " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brygiel Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Z tą wagą 13-14 kg przy 117 cm to też pan Krzystof pewnie przesadził. Może wypełniony ikrą by tyle ważył, ale to nie ta pora roku. A miałem zamiar od września kilka weekendów tam spędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Z tą wagą 13-14 kg przy 117 cm to też pan Krzystof pewnie przesadził. Może wypełniony ikrą by tyle ważył, ale to nie ta pora roku. A miałem zamiar od września kilka weekendów tam spędzić. I? Myślę, że wędkarsko tych strat nie odczujesz w żaden sposób, jeśli oczywiście drastycznie nie wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 @pumba miejmy nadzieję, że to tylko chwilowy "dym na wodzie" Nie mniej, szkoda takiej pięknej maciory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ja jestem zdania, że te jezioro na pewno to odczuje i to dosyć znacznie. O powadze sytuacji może mówić to, że sprawa nie dotyczy tylko ryb ale i zwierzyny leśnej, która zapewne zginęła przez to samo.Nie zapominajmy, że Drużno to rezerwat z masą ptactwa, jeśli te ptactwo również padnie to będzie naprawdę jak na skale naszego regionu nie mała katastrofa ekologiczna.http://www.elblag.net/artykuly/katastrofa-na-jeziorze-druzno-i-rzece-waskiej-pona,11997/zdjecia/186647#186647 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Kto wie, czy ta katastrofa ekologiczna nie przyniesie więcej pożytku niż szkody - jest NO KILL na Drużnie !Co prawda tylko "do odwołania" ale kto wie jak to się potoczy. Jeśli zainteresowanie jeziorem nie spadnie pomimo wprowadzonego zakazu zabijania ryb to może ktoś pójdzie do tyłka po rozum i tak już zostanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Czemu wszelkie pozytywne zmiany w naszym kraju(nie tylko w sferze wędkarskiej) zachodzą nagle i dynamicznie, ale dopiero po jakiś tragicznych wypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Miejmy nadzieję, że będzie NO KILL już na zawsze, wtedy może sam wybiorę się na szczupaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Czemu wszelkie pozytywne zmiany w naszym kraju(nie tylko w sferze wędkarskiej) zachodzą nagle i dynamicznie, ale dopiero po jakiś tragicznych wypadkach? Kamil to NO KILL to nie jest tak naprawdę NO KILL tylko NO EAT ale i tak się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło? Czasem taki punkt zwrotny dla akwenu może przynieść korzyści, pod warunkiem, że ktoś odpowiednio zareaguje i wdroży zmiany na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Kamil to NO KILL to nie jest tak naprawdę NO KILL tylko NO EAT ale i tak się cieszęNo właśnie miałem pytać o jakieś oficjalne pismo/decyzję odnośnie pozytywnych zmian. Ktoś coś znalazł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Trzymam kciuki za to łowisko lecz katastrofa była duża, ale i woda duża więc myślę, że sobie poradzi chociaż odbije się to na populacji w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) No właśnie miałem pytać o jakieś oficjalne pismo/decyzję odnośnie pozytywnych zmian. Ktoś coś znalazł?Proszę . http://www.pzw.elblag.pl/images/pdf/druzno_%20regulamin.pdf Edytowane 13 Lipca 2014 przez Dano-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Gdyby nie było decyzji to bym nie pisał że jest "no kill" Zobaczymy jak długo.... i czy siaty tez odpuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 I bardzo dobrze.. Juz tylko do wrzesnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Jakby przestali tam siatować to bym się chyba przeprowadził bliżej morza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorhead1983 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Witam, Potrzebuję namiary na kwaterę w pobliżu jez. Drużno. Z góry dźwięki! Edytowane 28 Października 2014 przez motorhead1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi