Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym nieśmiało przypomnieć że mija właśnie 10 lat od kiedy możemy łowić na jez.Drużno/dzięki PZW Elbląg oczywiście :) i chwała im za to/.

Jest to w pewien sposób jubileusz/mój też ;) /bo jest to najlepsze w Polsce łowisko szczupaków/proszę nie porównywać z Żarnowcem bo to zupełnie inny temat/.

ja wraz z moimi Przyjaciółmi będziemy świętować ten jubileusz w grudniu/zawody klubowe Casting Polska/

Będzie zresztą w gazecie WŚ reportaż z tego wydarzenia a z mojej strony będą niespodzianki dla uczestników ;)  :P

Kto pamięta otwarcie Drużna w 2007?

Kto wtedy łowił?

Co się zmieniło?/na lepsze czy na gorsze/

Jest to czas na wspomnienia,analizy itp. sytuacje.

Zapraszam do dyskusji w tym wątku :)

Witam, ja wędkuję od samego początku. To były czasy kiedy wracałeś do domu cały w błocie i żużlu :) ale z bolącą ręką. Wyniki były takie że Szwecja mogła pozazdrościć. Były słabsze dni ale to były wyjątki a teraz proporcje się odwróciły.

Sentyment do tej wody mam i jeżdżę dość często.

Poprawiły się warunki i tyle z plusów . Ryb mniej a kormoranów więcej.

• Like 2

Jeśli tylko warunki pogodowe sprzyjają to na części jeziora otwartej po 15 listopada w dalszym ciągu można połowić jak w Skandynawii. Oczywiście najlepiej mieć rezerwację w pierwszych dniach po otwarciu zamkniętej części,kiedy ryby ochotniej stratują do sztucznych przynęt. Kto wali w łeb wszystko na własnym podwórku to tym bardziej tłucze ryby tam i na wiele sposobów potrafi ominąć panujący regulamin. 

Edytowane przez maicke82

Nie wiem jak jest w tym roku z rezerwacjami łódek, ale to co działo się do tej pory to jakaś kpina. Wędkarze rezerwują na jedno nazwisko kilka łódek, kilka terminów i ... nie przyjeżdżają.Sympatyczny strażnik z przystani radzi aby zadzwonić rano, to może coś się znajdzie wolego. Moim zdaniem rozwiązaniem byłoby branie zaliczek na rezerwacje.

10 lat temu zakochałem się w Drużnie. Później powoli miłość ta mijała - olbrzymia presja, zabieranie ryb przez "wędkarzy" ( w szczególności w grudniu, bo na święta potrzeba świeżej ryby, niektórzy to miałem wrażenie,że się wstydzą wysiąść z łódki bez kompletu), siatki rybaków, sprzedawanie ryb prosto z łodzi , problemy z rezerwacją łódek... Nie ma co się oszukiwać ale ilość ryb w ciągu tych 10 lat zmniejszyła się ogromnie. 

I tak wyleczyłem się z Drużna. Z sentymentu może się jeszcze kiedyś wybiorę, ale nie ciągnie mnie tam specjalnie. Wolę swoje płytkie bajora

• Like 2

Z tą rezerwacją łódek faktycznie powinni coś zrobić bo to co się teraz z tym dzieje to patologia.

Ci co mają dojście rezerwują wiele dogodnych terminów wymieniając się później między sobą nimi,

W efekcie wiele łódek stoi pustych powodując brak wpływów do kasy.

Dokładnie, we wrześniu już nie było wolnych terminów. Ludzie rezerwuja na każdy weekend do końca roku, a potem jeżdżą jak im się podoba. A łódki stoją wolne. Sam strażnik mówił, że rezerwacje powinny być płatne, bo takie akcje to normalka.

Powinien jeszcze być zakaz klepania kilku teminów w sporych odstępach czasowych i można by wtedy stwierdzić, że jest wstępny porządek. Osoby nie zgłaszające się na zaklepany temin po 3-cim razie dożywotnio czarna lista i od razu by była kultura.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 2

A wystarczy wprowadzić konieczność opłaty online z góry przy rezerwacji terminu i po sprawie. Rezerwujesz, płacisz i jak nie przyjedziesz, to stracisz kasę. Do tego jeśli nie zgłosisz się np do 9:00 to i tak miejsce przepada i wtedy może inna osoba wskoczyć na ta łódkę, dzwoniąc w dniu łowienia po 9:00.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 5

A wystarczy wprowadzić konieczność opłaty online z góry przy rezerwacji terminu i po sprawie. Rezerwujesz, płacisz i jak nie przyjedziesz, to stracisz kasę. Do tego jeśli nie zgłosisz się np do 9:00 to i tak miejsce przepada i wtedy może inna osoba wskoczyć na ta łódkę, dzwoniąc w dniu łowienia po 9:00.

Normalny prywatny dzierżawca tak by zrobił.

Można zrobić system informatyczny do rezerwacji czy to na www czy na mobile.

Prywatny dzierżawca zrobił by z Drużna elitarne łowisko np. w cenie 100zł od głowy za dzień. I tak byłoby taniej niż do Szwecji. Zostawiamy tysiące nabijając kieszeń Stenie i Szwedom.

Póki PZW nie wiele się zmieni...

• Like 3

Dokładnie, we wrześniu już nie było wolnych terminów. Ludzie rezerwuja na każdy weekend do końca roku, a potem jeżdżą jak im się podoba. A łódki stoją wolne. Sam strażnik mówił, że rezerwacje powinny być płatne, bo takie akcje to normalka.

We wrześniu? Stary! Dzwoniłem pierwszego dnia kiedy można było robić rezerwacje. I tak o godz.( bodaj) 8.40 odbiera "Pan" i po chwili rozmowy dowiaduję się że rezerwacje od godz. 9. Czekam do 9 i ch...j! Już nie odbiera albo ma zajęte. I tak do godz. chyba 14. Wykonałem ponad 100 prób połączenia. Dzwoniłem nawet do bardzo sympatycznej Pani z zarządu okręgu. Wyżaliłem się. Później chyba do sekretarza. Opowiedziałem mu o tym co myślę o tych śmiesznych rezerwacjach, że to jedna wielka banda, że weekendy obstawiają "znajomi królika", że powinna być płatność za rezerwacje bo później łódki puste jak jest informacja, "białko" nie bierze. Gościu jakby oderwany od rzeczywistości, nie przyjmował żadnych argumentów. Mówił, żeby umówić się z prezesem na rozmowę. 

Kiedy w końcu dodzwoniłem się do bazy na Drużno (pewnie wszyscy koledzy strażników już zdążyli się dodzwonić na prywatne numery strażników i porezerwować ) zostały jakieś gówniane dni w tygodniu. Olałem Drużno. Może kiedyś komuś będzie zależało żeby podejść czysto biznesowo do tej wody.

Bałagan jest. Ale wekendy pozajmowały kluby itp. Dla klubów moźna dać sobotę albo niedziele. A okazuje się źe od piątku do niedzieli zajęte przez niby kluby koła itp. Jeden dzień wekendowy dla zwykłych śmiertelnik9w i jeden dla klubu. A źe od 15.11 to zajęty tydzień przez jednà osobe to jest nie fer.

• Like 1

Jakie wieści z nad żuławskiego morza? Może ktos był w ostatnich dniach? jak woda ,ziele no i wyniki? Za tydzień mamy z kolegami 2dniówke i dobrze było by coś wiedzieć   ;)  A moze ktos z kolegów ma odstąpić jakieś terminy na listopad bądz grudzień(proszę na priv)