Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Na Drużnie ostatni raz byłem 2 lata temu .Co zobaczyłem ? Kilogramy różowej ikry w miejscu gdzie jest miejsce do skrobania ryb . Nawet kaczki już tego nie jadły chyba miały dość :( Tego nie zrobili kłusownicy tylko wędkarze .

Edytowane przez rothen

"Jeżeli chodzi natomiast o rybaka to z tego co wiem jego obecność wymagana jest przez operat i jest jednym z warunków dzierżawy jeziora."

Rozmawiałem w niedzielę z emerytowanym już ichtiologiem, który był zatrudniony przez gospodarstwo rybackie min na jeziorze na którym łowię. Oto jego słowa:

"Proszę Pana za brak ryb w jeziorze odpowiada:

70% rybak (wraz z gospodarzem oczywiście), 10% wędkarz, i 15% kormoran a kłusownictwo jest marginalne ok 5 %. I proszę nie wierzyć w propagandę GR typu, że kormorany wszystko wyjadają, że jeziora zanieczyszczone i że wędkarze wszystko zabierają. Po prostu presja rybacka jest ogromna (oczywiście mówił o wodach na NE Polski)"

I dokładnie potwierdził moje obserwacje, a przecież tam pracował całe życie.

• Like 3

"Jeżeli chodzi natomiast o rybaka to z tego co wiem jego obecność wymagana jest przez operat i jest jednym z warunków dzierżawy jeziora."

Rozmawiałem w niedzielę z emerytowanym już ichtiologiem, który był zatrudniony przez gospodarstwo rybackie min na jeziorze na którym łowię. Oto jego słowa:

"Proszę Pana za brak ryb w jeziorze odpowiada:

70% rybak (wraz z gospodarzem oczywiście), 10% wędkarz, i 15% kormoran a kłusownictwo jest marginalne ok 5 %. I proszę nie wierzyć w propagandę GR typu, że kormorany wszystko wyjadają, że jeziora zanieczyszczone i że wędkarze wszystko zabierają. Po prostu presja rybacka jest ogromna (oczywiście mówił o wodach na NE Polski)"

I dokładnie potwierdził moje obserwacje, a przecież tam pracował całe życie.

Jako przykład potwierdzający powyższą tezę niech posłuży poniższe zdjęcie, wykonane dzisiaj na jednej z Gdańskich hal. Ryba ponad metr, wg sprzedawcy 103cm, złowiona na jednym z jezior kaszubskich dzierżawionych przez gospodarstwo rybackie "Cha....y".  Takie okazy, cenne pod względem rozrodczym powinny być prawnie chronione. Sensu w konsumpcji nie widzę.

• Like 2

Jako przykład potwierdzający powyższą tezę niech posłuży poniższe zdjęcie, wykonane dzisiaj na jednej z Gdańskich hal. Ryba ponad metr, wg sprzedawcy 103cm, złowiona na jednym z jezior kaszubskich dzierżawionych przez gospodarstwo rybackie "Cha....y".  Takie okazy, cenne pod względem rozrodczym powinny być prawnie chronione. Sensu w konsumpcji nie widzę.

..a co się dzieje w kwietniu w gospodarstwach.

Może zrobię zdjęcie w przyszłym roku ile szczupaków jest odławiane w tarło i tu wrzucę. 5 pełnych basenów codziennie uzupełnianych o nowe dostawy z okolicznych  jezior.

Patola....

Koledzy, jadę jutro pierwszy raz na Drużno. Podpowiedzcie jak wygląda sprawa wypożyczenia łodzi i kupna licencji? O której można/trzeba być nad wodą? Czy mam na coś zwrócić uwagę?

Kolego to ty jedziesz nie mając rezerwacji?

No to bravo Ty/w niedzielę kiedy Elspin ma zawody/

Powodzenia

• Like 1

Do końca roku na tą chwilę nie ma już wolnych łódek. Chyba że ktoś zwolni rezerwacje. Trzeba dzwonić i być czujnym.

Szczerze to nie spotkałem się nigdzie z tak beznadziejną formą rezerwacji. Wystarczy pobierać zaliczki i po sprawie.

• Like 2

Cześć, do łódki doholowaliśmy 5 ryb, Największa 80cm, pozostałe przedział 60-70cm. Dwie ryby spadły. Byliśmy na bliższym akwenie, woda zmącona, dość trudna z tego powodu. Z rozmów z innymi ekipami wynikało, że wszyscy mieli dość podobne wyniki. Za tydzień robimy powtórkę, tym razem drugi ze zbiorników

W poniedzialek 107cm i kilka w przedziale 50-70. Lacznie z kolega mielismy 10 ryb.

Wtorek kolega 2x80, 75 i kilka mniejszych.u innych bardzo slabo, ale byla jedna ekipa ktora mowila, ze nalowili sie 80-tek.

Dzis podobno jako tako, ogolnie do 80cm byly lowione ryby.

Edytowane przez kristov

W poniedzialek 107cm i kilka w przedziale 50-70. Lacznie z kolega mielismy 10 ryb.

Wtorek kolega 2x80, 75 i kilka mniejszych.u innych bardzo slabo, ale byla jedna ekipa ktora mowila, ze nalowili sie 80-tek.

Dzis podobno jako tako, ogolnie do 80cm byly lowione ryby.

Krzysztof na którym ze zbiorników byliście w poniedziałek?