Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Na jerki nie miałem na Drużnie efektów, może głównie z tego powodu, że mało nimi łowiłem. Weź spore lekkie gumy w okolicach 20 cm (koniecznie trzeba mieć żarówę), trouty 15 i 20 cm, S4P 13 i 19 cm.

Trouty i S4P od SG to jedne z moich ulubionych gumek :) ale przyznaje, że mam je wyłącznie w barwach naturalnych, nie przepadam za żarówami ale uzupełnię i chętnie się do nich przekonam skoro polecasz :) Chodzi o przejrzystość wody czy ogólnie esoxy lepiej reagują na żarówy na Drużnie?

W liściach Dragon Jerky na offsecie, a torze wodnym na główce 5-7gr (w zależności od wielkości gumy).

Jerki nawet bez ołowiu dość szybko pikują do dna. Domyślam się, że stosujesz dłuższy kijek, szczytówka do nieba i jazda? :) jaka wielkość tych jaskół Ci się  tam sprawdza?

• Like 1

Jerki nawet bez ołowiu dość szybko pikują do dna. Domyślam się, że stosujesz dłuższy kijek, szczytówka do nieba i jazda? :) jaka wielkość tych jaskół Ci się  tam sprawdza?

Łowię głównie na wielkością 15cm. W przypadku łowienia na wodzie głębszej tj.: 2 - 3m (z główką 5-7gr) i bez dużej ilości zielska kijek trzymam poziomo, ale na wodzie płytkiej i zarośniętej, gdy łowię offsetem kij trzymam zwykle wyżej. Gumę prowadzę 2-3 szarpnięciami (kijem) z sekundową przerwą. Przynęta ta bardzo ładnie odchodzi na boki (głównie na offsecie), ale w zależności od ilości lamety ołowianej (używam grubej do nimf) oraz jej umiejscowienia na haku, pracuje różnie. To dość istotne przy łowieniu tą przynętą i warto wypróbować kilka wariantów. Hak powinien być moim zdaniem rozmiar większy bo jest jednak dużo brań nie zaciętych. Z haków odradzam raczej te do wormów (wygiętych przy oczku) bo po kilku braniach głowa gumy będzie rozpruta. Znacznie lepsze są haki z wkręcaną sprężynką.

Brania, szczególnie na tak płytkiej wodzie jak Drużno, są bardzo widowiskowe i dla mnie na tę wodę to pierwszy wybór. Z kolorów sprawdził mi się najbardziej biały (mleczny) z niebieskim grzbietem.  

Co do kijów to używam lekkich wędek w przedziale 210-220cm do 20 gr. Gdybym łowił większymi rozmiarami tej gumy to oczywiście łowił bym cięższymi wędkami. Uważam jednak, że wielkość ok 15cm jest optymalna.

Edytowane przez Flame
  • Like 1

Trouty i S4P od SG to jedne z moich ulubionych gumek :) ale przyznaje, że mam je wyłącznie w barwach naturalnych, nie przepadam za żarówami ale uzupełnię i chętnie się do nich przekonam skoro polecasz :) Chodzi o przejrzystość wody czy ogólnie esoxy lepiej reagują na żarówy na Drużnie?

Jedno i drugie. Nawet w klarownej wodzie miewałem tam dobre efekty na green tigery.

• Like 2

Łowię głównie na wielkością 15cm. W przypadku łowienia na wodzie głębszej tj.: 2 - 3m (z główką 5-7gr) i bez dużej ilości zielska kijek trzymam poziomo, ale na wodzie płytkiej i zarośniętej, gdy łowię offsetem kij trzymam zwykle wyżej. Gumę prowadzę 2-3 szarpnięciami (kijem) z sekundową przerwą. Przynęta ta bardzo ładnie odchodzi na boki (głównie na offsecie), ale w zależności od ilości lamety ołowianej (używam grubej do nimf) oraz jej umiejscowienia na haku, pracuje różnie. To dość istotne przy łowieniu tą przynętą i warto wypróbować kilka wariantów. Hak powinien być moim zdaniem rozmiar większy bo jest jednak dużo brań nie zaciętych. Z haków odradzam raczej te do wormów (wygiętych przy oczku) bo po kilku braniach głowa gumy będzie rozpruta. Znacznie lepsze są haki z wkręcaną sprężynką.

Brania, szczególnie na tak płytkiej wodzie jak Drużno, są bardzo widowiskowe i dla mnie na tę wodę to pierwszy wybór. Z kolorów sprawdził mi się najbardziej biały (mleczny) z niebieskim grzbietem.  

Co do kijów to używam lekkich wędek w przedziale 210-220cm do 20 gr. Gdybym łowił większymi rozmiarami tej gumy to oczywiście łowił bym cięższymi wędkami. Uważam jednak, że wielkość ok 15cm jest optymalna.

Racja haki z odgięciem przy oczku rozrywają gumki dość szybko. Spróbuję te z korkociągiem, które polecasz. Generalnie gumy z nacięciami pod offsety dają możliwość połowienia w totalnym zielsku ale zaciąć rybę to już duży problem jak dla mnie. Gumy Dragona jeszcze jako tako ale S4P jest tak twarda, że szczupły musi dobrze chwycić aby wysunąć hak offsetowy z korpusu gumy. Wielką przewagę pod tym kątem mają gumki Sebile - polecam. Jednak do minusów Sebile należy jednak ich cena i delikatność (najczęściej gumka po szczupaku do kosza lub do naprawy) ale coś za coś.

To fakt :) Mam jeszcze pytanie co do samej "bazy" gdzie wydają łodzie. Jest tam jakieś zaplecze gastronomiczne, oferują tak jakieś obiady? można tam spocząć i coś zjeść czy to tylko buda na sieci? ;)

[emoji23][emoji23] Nie ,nie i nie. Sorki nie wytrzymałem . I kalosze weź jak deszcz popada bo na przystani błocko jak ta lala

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Jak będziesz w tym czasie co nasza ekipa to na wikt i napitek zawsze możesz liczyć :) ...gorzej z noclegiem :D

A kalosze to cenna rada :clappinghands:

Co do przynęt na zielsko, czasem stosuję duże spinerbajty. Ziele odbijają, mocna akustyka

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

To fakt :) Mam jeszcze pytanie co do samej "bazy" gdzie wydają łodzie. Jest tam jakieś zaplecze gastronomiczne, oferują tak jakieś obiady? można tam spocząć i coś zjeść czy to tylko buda na sieci? ;)

zobacz post 634 i dalsze tego wątku...... B)

Jak będziesz w tym czasie co nasza ekipa to na wikt i napitek zawsze możesz liczyć :) ...gorzej z noclegiem :D

A kalosze to cenna rada :clappinghands:

Co do przynęt na zielsko, czasem stosuję duże spinerbajty. Ziele odbijają, mocna akustyka

Będę 8 września ale niestety tylko 1 dzień :( ale dziękuję za życzliwość :) W tym "sheratonie u Franka" można jakiś obiadek zamówić czy tylko żużelek? :)

• 2 tygodnie później...

Dzięki koledzy za podzielenie się wiedzą co do Waszych sprawdzonych wabików na wrzesień. Tą lekcję już mam odrobioną: uzupełniłem arsenał o kolejne pare kilo :) do "pudełka" trafiło kilka dużych gum w żarówiastych kolorach, spinerbait i duża podwójna obrotówka z wielkim chwostem i grzechotką (ale to robi zamieszanie w wodzie) jako ostatnia deska ratunku :) jednak nastawiam się na gumy, najciekawiej z nowych nabytków wyglądają węgorz golden ambulance SG 30cm na offsecie i Sebile MS fire tiger 20cm również na antyzaczepie, tym zabawkom zielsko nie przeszkadza :D

Po powrocie podzielę się informacją o wynikach - zakładam, że będzie się czym dzielić :)

Mam jeszcze do Was pytanie odnośnie rejonu gdzie można i co ważniejsze gdzie trzeba i gdzie warto łowić. Czy obszar niedostępny do 15 listopada jest oznaczony jakimiś tablicami itp.? Jakie rejony jeziora są godne uwagi, gdzie mieliście najlepsze wyniki we wrześniu?

• Like 1

• 3 tygodnie później...