Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy orientujecie się może czy po lewej stronie od przystani wyłączonej z rezerwatu jest czysta czy mętna woda jak wyglada teraz tam sytuacja ?

Byłem wczoraj to na pierwszej części i w kanale woda jest bardzo brudna. Na drugiej jest dużo lepiej.

@elmo

Jeśli nic nie zmienią to za 1-2 sezony będą dostępne i w weekendy bo tyle będzie pewnie jeszcze działała magia nazwy jeziora. Niestety ale rybostan to obecnie ułamek tego co pływało tam przed laty.

Edytowane przez Łukasz
  • Like 1

Dzisiaj po tym skoku ciśnienia nie chciały ryby współpracować bynajmniej na naszej łodzi :) Wodę czystą w rezerwacie można było znaleźć. Kolega złowił jedną rybę coś chyba 75 albo 76, na pewno wrzuci foto bo tłusta że hoho. Ja miałem jeden kontakt. Jedna ekipa 110cm na dwóch. Reszta nie wiadomo bo spłynęli szybciej, a dwie ekipy się zapodziały po 15 jeszcze ich nie było.

Jeśli w święta otwarte to trzeba powtórzyć i się odegrać :)

Dzisiaj po tym skoku ciśnienia nie chciały ryby współpracować bynajmniej na naszej łodzi :) Wodę czystą w rezerwacie można było znaleźć. Kolega złowił jedną rybę coś chyba 75 albo 76, na pewno wrzuci foto bo tłusta że hoho. Ja miałem jeden kontakt. Jedna ekipa 110cm na dwóch. Reszta nie wiadomo bo spłynęli szybciej, a dwie ekipy się zapodziały po 15 jeszcze ich nie było.

Jeśli w święta otwarte to trzeba powtórzyć i się odegrać :)

My na koniec popłynęliśmy na kawę z mlekiem, wcale się nie zapodzialiśmy :) 

Co do wyników - jeden maluch i jedno branie, czystą wodę można znaleźć, ale wczoraj jakby zamarła, niestety bo byliśmy tylko jeden, krótki dzień 

m. 

I co jak wyniki dzisiaj?

Wczoraj i dziś razem 12 ryb na trzech. Największe 77, 78 i 92cm.

Puszek7 miał rację, dziś brały lepiej :) , ale wielkością nie grzeszyły.

W rezerwacie woda czysta, mam wrażenie, że po przymrozku i dzisiejszej zmianie kierunku wiatru

woda w kanale i na północnej części trochę się oczyściła.

Przy bazie, w trzcinach i zatoczkach - cienka warstwa lodu.

Zdecydowanie więcej wody w porównaniu do tego z mojego ostatniego pobytu pod koniec listopada.

Edytowane przez Polyvox
  • Like 3

Nie tak dawno temu, na dla nas na nieodległym jeziorze Drużno spotykamy się o 7.45 na bazie. Jest grudzień, druga połowa, więc moim zdaniem nie ma sensu zabijać się i stać po ciemku pod bramą już od 7.00. Pakujemy sprzęt do jednej z łódek, no i na szczęście jak czas pokaże, dobrze, że wzięliśmy dwie kotwice. Spakowani nadal dyskutujemy gdzie by tu popłynąć, lewo, w prawo czy na wprost. Nie ma sensownych argumentów za którąkolwiek ze stron, wygrywają więc negatywy i fakt iż płynąc na wieżę będziemy wracać z wiatrem. Wypływamy przed 8.30 po drodze mijamy moim zdaniem 2 kolegów desperatów, lecą na wieżę na elektryku wspomagając się wiosłami, no może nie zauważyliśmy, i mają całą podłogę w akumulatorach ;). Kilka metrów dalej mijamy łódkę płynącą cholera w …. trollu :angry: . Niewiele sobie robią z naszych uwag, dopiero gdy wyciągam telefon zwijają wędkę. Pozdrowienia dla gościa w szarej czapce, zapewne za chwilę tu usłyszę, że nawijali dokładniej plecionkę. Zapewne dla niektórych regulamin a chęć złapania ryby to nieistotne przeszkody. Mijamy kolejną łódkę, nadmieniam iż cały czas płyniemy na silniku 5KM, tu widać pełen profesjonalizm przygotowań, oba silniki, kolorowe firmowe ciuchy i …. o kurcze, hehe, echosonda. Przetrawiłem kamikadze na samym elektryku, trollingujących w kanale, ale echo na Drużnie. Obaj z kolegą z niedowierzaniem kręcimy głowami, wywiązuje się między nami jednak dyskusja na ten temat. Może szukają pointów, może ciepłej wody, ale przy spodziewanym wietrze wiadomo będzie gdzie jest, może wreszcie dużych ryb. Na tak ciekawych rozmowach szybko upływa nam czas i wkrótce zmieniając silniki dopływamy na miejsce startu. Woda dość czysta, jak dla mnie aż za bardzo, wiatr około 2 więc do dryfu spokojnego wystarczy nam na tą chwilę jedna lekka kotwica. Po kilku minutach łapię pierwszego zębatego, ma około 62cm nic specjalnego, mam nadzieję, że dalej będą lepsze. Co jakiś czas są brania, w końcu około 12-tej na pokładzie melduje się 80-tka, pięknie spasiona, ogromna wręcz jak na swój wymiar. Cholera cały czas się zastanawiam gdzie są te ryby które 2-3 lata temu miały 80-90cm, chyba kormorany wyjadły, dramat. W tym roku z tej wody mam tylko jedną rybkę powyżej 100cm. Kończymy pierwszy dryf, wracamy pod wiatr w troszkę dalsze miejsce, tak aby już do końca dryfować w stronę domu. Niestety wiatr mocno się zwiększył, myślę że tak pomiędzy 3 a 4, wkładamy do wody kolejną, tym razem ciężką kotwicę, płyniemy w dryfie na obu i to wcale nie wolno :huh:. Niestety wiatr spowodował zmącenie wody, nie spodziewam się już poprawy wyników i tak zostaje.  Uważam, że dzień był dość udany, kilkanaście brań i kilka ryb na wędce. Cholera cały czas pisałem tylko o sobie, ale byłem z kumplem który jest świetnym spinningistą i dobrze zna Drużno, niestety tego dnia wrócił bez ryby na kiju, za dużo moim zdaniem testował i wcinał bułek z kiełbasą, wychodzi na to, że szczupaki z Drużna nie przepadają za zapachem kiełbasy :D :D

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                                     :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 9