Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Do której godziny trzeba spłynąć ? 

jakub75, jakbyś mógł, to sprawdź i napisz poziom wody w bazie w sobotę. I oczywiście, czy coś się działo  ;)

https://hydro.imgw.pl/#map/19.4121,54.1802,12,true,false,0

https://komunikaty.tvp.pl/komunikaty/warminsko-mazurskie/stany-wod

Tutaj masz online stany.

• Like 1

Dwa dni łowienia, w sobotę z @Trociarz, w niedzielę z @Framuga (dzięki Panowie)!, w sumie sześć ryb na łódce, w większości króciaki (więc bez szału), natomiast trafiła się też sztuka 103 cm.

Mieliśmy wrażenie, że ochłodzenie dezaktywowało ryby, bo długie godziny bez kontaktu. Brania albo na wahadłówkę, albo na seledynową gumę. Można łowić nie tylko w kanale - aż byłem zaskoczony,

że we wrześniu było tyle fragmentów wolnej wody. Wczoraj woda bardziej przejrzysta niż w sobotę.

242332071_10158476608503862_599634298911

• Like 25

Oby to że włodarze w końcu zrozumieli iż bez możliwości beretowanania szczupaków także będą mieli 100% obłożnie łodzi przyniesie wymierne efekty w najbliższych latach i Drużno wróci to stanu z przed 6-10 lat wstecz.....mam nadzieję. 

W tym jeziorze jest multum szczupaka. Rybacy mogą łapać tylko białą rybę i nawet jak kłusują to na małą skalę. Na każdej wodzie są dni bez efektu, tu za to są dni gdy złapać można kilkadziesiąt sztuk. Problemem jest ogromna populacja japonki, ale to powinno dać szczupakom szybki przyrost i niestety brak zainteresowania naszymi przynętami.

• Like 1

Kol. SumTakZwanyOlimpijczyk Rybacy już od dawna maja zakaz zabierania Szczupaka, a czy to robią to oddzielna kwestia.Ale sądzę że nie ryzykują wiele mając tyle innych gatunków tam. 

W tym jeziorze jest multum szczupaka. Rybacy mogą łapać tylko białą rybę i nawet jak kłusują to na małą skalę. Na każdej wodzie są dni bez efektu, tu za to są dni gdy złapać można kilkadziesiąt sztuk. Problemem jest ogromna populacja japonki, ale to powinno dać szczupakom szybki przyrost i niestety brak zainteresowania naszymi przynętami.

:)  tak zapytam tylko kiedy kolega tam pierwszy raz łowił w życiu?? Który to rok był? Na pewno porównując PL realia nadal jest tam zdrowa populacja szczupaka. Ale jak ktoś łowił tam w pierwszych 3-4 latach po udostępnieniu dla wędkarzy a teraz widzi WIELKĄ różnicę, i w ilości i w jakości. Wiadomo dzień dniu nie równy, ale kiedyś z jednego dosłownie kotwiczenia można było zdjąć 3-5-7 pajków 70-85 cm bo tak miałem nie raz. Ale w ostatnich latach chyba to nie do osiągnięcia? Ja już tam 2 sezony nie byłem ale ostatnie wypady jakie pamiętam to wyglądały tak że na 2-3 dni łowienia tam trafiał się jakiś rodzynek 85-100 cm ,ale brakowało ryb 65-80, brało czasami sporo ale takich około 60taków i mniejszych. Także @Matteoo szczupaka to tam było Multum tak w latach 2006 -2010 na pewno, i nigdzie nawet w Szwecji nie połowił byś tak jak tam wtedy. Teraz bym nad tym polemizował  ;) Choć to nadal woda o wielkich możliwościach , którą zawsze mam w pamięci.I do tegorocznego Sierpnia miałem z niej PB szczupaka od bodajże 2008  :D

PS. Teraz zauważyłem że Kolega z Elbląga to pewnie zna przesmyki od Raczek i Tyny ;) i łowił wcześniej jak można było hehe 

Edytowane przez szydłoś

Nie wiem, ile lat łapię na Drużnie, nie pamietam. Różne lata tam mi się trafiały, ale np. W zeszłym roku mieliśmy jednego dnia na łodzi ponad 70 ryb. Na ostatnich zawodach w 2019 złapałem 13cie sztuk. Jednego dnia w tym samym roku popłyneliśmy na wodę z moją pewnością, że złapię rybę powyżej metra i padł 104. Przypadek to był chyba. Nie pływam na Drużno, nawet na 0, inaczej niż tylko z bazy na węglach. Gdy nie mam wykupionej łodzi łowię na innych akwenach które również bardzo lubię, a na których ryba powyżej metra da więcej attakcji. Życiową rybę też mam z innej wody. Liczę w tym roku na rybę 10kg plus a to w mojej historii będzie 10ta sztuka i nie złapię raczej tej ryby na Drużnie.

• Like 1

Echo tylko do temperatury.

Panowie, takie pytanie. Jak u Was z wynikami w kanale? Lowicie tam w ogóle? Przyznam, że na te kilka dobrych dniowek przerobionych na D. Ani razu nie miałem kontaktu.

Podobnie na ujściu tej rzeki na przeciwległym brzegu, głębsza woda, ale jakby zupełnie martwa.

• Like 1

Echo tylko do temperatury.

Panowie, takie pytanie. Jak u Was z wynikami w kanale? Lowicie tam w ogóle? Przyznam, że na te kilka dobrych dniowek przerobionych na D. Ani razu nie miałem kontaktu.

Podobnie na ujściu tej rzeki na przeciwległym brzegu, głębsza woda, ale jakby zupełnie martwa.

W zeszłym roku sporo łowiłem w kanale i zawsze po kilka/kilkanaście sztuk wychodziło. W miejsu na przeciwko bazy też były ładne wyniki, tam złapałem oksa 40cm.

• Like 2

Jak ryba wejdzie w kanał to można fajnie połapać. W tamtym roku była świetna zabawa, no rozlewiskach cisza a a kanale Eldorado.

ale ostatnie dwa dni cienizna, cos ok 7 łódek na wodzie i rzadko kto miał jakikolwiek kontakt z rybą /głownie okonek/ nie mówiąc o zaczepieniu czegokolwiek zarówno na płyciznach jak i na kanale, trzeba czekać ;)

• Like 1