Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

1 osoba/ 1 IP powinno mieć max 3 terminy rezerwacji.

Jak coś zostanie to kolejny dzień do dokonywania rezerwacji.

Tak byłoby względnie sprawiedliwie :)

Sprawiedliwie jest jak jest po naszej myśli. :) 

Wiadomo że na Drużnie im później tym lepiej, ale czy sprzyjających warunkach można fajnie połapać w październiku.

Pierwszy raz brałem udział w "black friday" na Drużnie i udało się zarezerwować 5 terminów -  2 terminy listopad i 3 terminy grudzień.  

Też miałem wątpliwości czy opłacać rezerwacje, ale zaryzykowałem i opłaciłem od razu jak wyskoczył błąd. I czas wpłaty za rezerwacje miał podobno znaczenie.

To takie rodzime wędkarstwo. Pojechać na Drużno pod koniec listopada, trafić na czas po kilku dniach stabilnej pogody, trafić na czystą jak na Drużno wodę, na dodatek z już przegnitym zielskiem i złapać uwiecznionych na filmie kilkadziesiąt sztuk. Później zbierać pochwały, jaki to ja świetny jestem, a to g..no prawda, bo wtedy łapią tam wszyscy. To jezioro jest właśnie podniecające we wrześniu lub w słabe wędkarsko dni, bo wiesz, że tu ryby są a nie potrafisz się do nich dobrać. Ja co roku wykupywałem termin na początku września, ryby nie widziały wędkarzy 8 miesięcy, a ogromne i piękne patelnie gęstego zielska stanowiły nie lada wyzwanie. W takim listopadzie, czy grudniu szczupaki świetnie biorą na wszystkich wodach, a Drużno pozwala jednie złapać kilka więcej i to nie zawsze. To rybna woda, bardzo wymagająca dla wędkarza, w słaby dzień. Miałem dni we wrześniu, że spływałem na bazę z zaliczonymi kilkoma rybami podczas gdy inni spływali na totalne zero. Miałem dni w listopadzie gdy na większości łodzi padały wyniki po kilkadziesiąt ryb. Jak myślicie, jako wędkarz kiedy miałem większą satysfakcję? Jest to woda, która daje większe prawdopodobieństwo złapania szczupaka w dobry dzień i tylko tyle. Wędkuję na tym jeziorze kilka razy w roku, z reguły do połowy października, bo wędkuję z żoną, która nie lubi zimna, i walczymy wtedy o każdą okazję do brania. To z tej wody 1 września moja żona wyjęła swoją życiówkę 106cm i o niej na dziś zapomniała. Gdy złapała jednak szczupaka 94cm na jednej z rzek w naszej okolicy, to pamięta o nim do dziś.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

To prawda, szału nie ma. Dziś byłem z żonką i wydłubaliśmy dwa gluty w okolicach 55+, ale cholernie wymęczone. Do tego kilka nie zapiętych brań. Smak pozytywny pozostawił okonek 44cm najedzony do przesady, ryba złowiona celowo w kanale, nie przyłów szczupakowy. To jednak woda na którą pływam po zębate, ale dziś chyba trzeba było zostać przy okoniach.

Wczoraj, pomimo niezbyt sprzyjających warunków pogodowych, mieliśmy 6 ryb na łódce, największy 76cm.

Pozdrowienia dla ekipy, która wypłynęła na wiosłach :)

Ps. zdjęcie zrobione chwilę przed 7:00.

post-46899-0-23704700-1664655561_thumb.jpg

Edytowane przez Bartek_C
  • Like 1

Byliśmy w piątek, dwa szczupaki na dwóch największy ok 65cm. Ryby złowione w kanale, poza kanałem jedynie kilka niezaciętych brań skrótów. Inne łódki w większości na zero, na jednej łodzi trzy niewielkie ryby. Wysokie ciśnienie 1030 hektopaskali do tego pełna lampa i brak wiatru rano. Stan wody średni, lekko trącona.