kwasik Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Czy ktoś łowi na jeziorze Drużno koło Elbląga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 A przypadkiem to jezioro nie jest rezerwatem? Kiedyś przepływałem przez Drużno. Woda piękna typowo jerkowa, ale chyba nie można tam łowić. Nie wiem jak jest teraz?Pozdrawiam W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 12 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Jest to rezerwat nieprzypadkiem.Ale od tego roku wolno tam łowić na nieco podobnych zasadach jak na Pasłęce.Szczegóły na rybieoko.pl i w ostatnich WW.Ciekaw jestem co po odpuszczeniu zakazu tam się dzieje.pozdrk wasikJakie ja tam widziałem leszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Ciekawe jakie tam będą efekty szczupakowe? Słyszałem że Drużno to naturalny matecznik zębatego.Pozdrawiam W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 12 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Też tak słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Piekne jezioro, ale kaprysne. Bylem tam kilka razy. Poza duzymi szczupakami sa tez sandacze i bolenie (bynajmniej byly kiedys). Znajomy w tym roku wyjal piekna metrowke (106cm czy cos kolo tego) wiec jak na polska wode to calkiem niezle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Dopuszczone do wędkowania = wyrybione przez 2-3 sezony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Dopuszczone do wędkowania = wyrybione przez 2-3 sezony... To znaczy ile czasu zostało ????Znaczy na to by się wybrać na rybną wodę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Dopuszczone do wędkowania = wyrybione przez 2-3 sezony... O ile licencja kosztuje 1zl, jak PZW w Elblagu zrobilo dla emerytów, to masz jak w banku.Aczkolwiek predzej zrobilyby to sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Nie 1 zl a 50zl, dziennie - brzmi rozsadnie. Widelki na szczupaka 60-80, tez rozsadnie. Dwie sztuki w limicie - jak najbardziej rozsadnie. Ktos od nich chyba czytal moje posty Jedno male ale - maja to tylko dla siebie, czyli musisz nalezec do elblaskiego pzw (i tak placisz 50zl). To akurat jest bardzo glupie, bo gdyby zebrali wiecej pieniedzy od przyjezdnych, to mieliby wiecej na zarybienia. A tak interes zwiazkowy przewazyl i smiem watpic, ze duzo majetnych osób zapisze sie do pzw Elblag Silnik elektryczny, zakaz spaliny - tego tez nie rozumiem, wystarczylo postawic boje dokad wolno plywac. Tak robi cala Szwecja.Chyba chca te wode dorznac sami, bez kibiców, a nie madrze nia zarzadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Silnik elektryczny, zakaz spaliny - tego tez nie rozumiem, wystarczylo postawic boje dokad wolno plywac. Tak robi cala Szwecja. @Kuba, nie zapominaj, ze to wciaz jest rezerwat. Tak ja sobie to tlumacze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2006 Silnik elektryczny, zakaz spaliny - tego tez nie rozumiem, wystarczylo postawic boje dokad wolno plywac. Tak robi cala Szwecja.Chyba chca te wode dorznac sami, bez kibiców, a nie madrze nia zarzadzic.Zgodnie z art 15 ust. 1 pkt 21 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 roku o ochronioe przyrody przyrody w rezerwatach przyrody zabrania się używania łodzi motorowych i innego sprzętu motorowego, uprawiania sportów wodnych i motorowych, pływania i żeglowania, z wyjątkiem akwenów lub szlaków wyznaczonych przez organ uznający obszar za rezerwat przyrody;Jest to zakaz ustawowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 I bardzo dobrze, sam widziałem tam liczne ptaki wodne i polującą na łyski parę bielików. Nie sądzę żeby były szczęśliwe gdyby im silniki ryczały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 13 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Sądząc po rozwoju dyskusji w bok, nie ma nikogo kto by tam łowił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Mam wrazenie, ze Szwecja dba duzo bardziej o srodowisko naturalne niz Polska, a tam sobie z tym problemem poradzono mniej radykalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Sądząc po rozwoju dyskusji w bok, nie ma nikogo kto by tam łowił?Samicy nosorozca tu nie widze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Kuba nie porównujmy Polski do Szwecji bo jeszcze nam daleko do nich. Owszem szacunek do przyrody jest tam dużo większy dlatego u nas trzeba wprowadzać radykalne rozwiazania. Już widzę jakby przestrzegano zakazu wpływania poza bojki o którym pisałeś.Pozdrawiam W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Sądząc po rozwoju dyskusji w bok, nie ma nikogo kto by tam łowił?Samicy nosorozca tu nie widze... Mam koleżankę z Elbląga. Jej mąż twierdzi, że wszystko to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Owszem szacunek do przyrody jest tam dużo większy dlatego u nas trzeba wprowadzać radykalne rozwiazania. Rozumiem, acz nie podzielam. Wystarczy sprawdzac, sprawdzac, sprawdzac...poza tym rybacy bynajmniej na elektrykach nie plywaja!A skoro jest na Druznie tylko tych kilka lodzi do wypozyczenia (wlasny srodek plywajacy jest niedopuszczalny), to i upilnowac byloby latwo.Wiekszosc zakazów stosowania spaliny jest wymuszona przez rybaków w obawie o klusowników/konkurencje wedkarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Sądząc po rozwoju dyskusji w bok, nie ma nikogo kto by tam łowił? Ja łowiłem - w tym roku - ( zaś każdy kto się przyzna że kiedyś tam łowił przyzna się do przestępstwa więc na ogólnym Ci nikt nic nie powie) Co byś chciał wiedzieć ?? P.S.@Lukomat BOLENIE ??chyba Ci się jeziora pomyliły - może myślałeś o Pierzchałach @KubaTe ze stolycy też czasami nie chcą się pażyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Sądząc po rozwoju dyskusji w bok, nie ma nikogo kto by tam łowił?Samicy nosorozca tu nie widze... Mam koleżankę z Elbląga. Jej mąż twierdzi, że wszystko to prawda Moja przyszla zona jest z Elblaga, bajka z samica nosorozca to sciema 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Mam wrazenie, ze Szwecja dba duzo bardziej o srodowisko naturalne niz Polska, a tam sobie z tym problemem poradzono mniej radykalnie.Nie jest tak do końca.W Szwedzkich rezerwatach także nie można używać silników motorowych, a nawet pływać na wiosłach oraz łowić ryb.Bojkami są odgradzane strefy rozrodu i regularnego przebywania zwierząt (ptaków) chronionych). Dla przykładu podam, że w Polsce takie strefy ustala się m. in. dla: bielika, bociana carnego,Cały wykaz jest w załączniku do Rozporządzenia Ministra Środowiska w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochronąz dnia 2004-09-28 (Dz.U. 2004 Nr 220, poz. 2237) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 P.S.@Lukomat BOLENIE ??chyba Ci się jeziora pomyliły - może myślałeś o Pierzchałach Zaiste, przepraszam za pomylke i to dosyc gruba. Wspomniany przeze mnie ponad metrowy szczupak tez byl z Pierzchal. Piszac o tym ze tam lapalem mialem na mysli rowniez Pierzchaly. Na Druznie nie lapalem nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Odbiegliśmy trochę od tematu, ale potwierdzam, akurat interesuję się też ornitologią. W Szwecji gdy jest kolonia jakiś ptaków wodnych np.perkozów nie można tam wpływać, to samo dotyczy ptasich wysepek na szkierach. Ptaki gnieżdżą sie tam w spokoju, wręcz im się w tym pomaga. Widziałem specjalnie przygotowane budki dla gągołów i traczy. Niektóre wisiały na wysokości 1.5m i to przy domach. U nas nikt sie jakimiś perkozami nie przejmuje. Kormorany wręcz traktuje się jak szkodniki. Jedyne lęgi które się u nas chroni to głównie ptaków drapieżnych. Pozdrawiam W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedros Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Łowią dziś na Drużnie Paweł i Sławek z Jerka razem z Jackiem Wagnerem.Na razie totalna cisza, ale zobaczymy.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi