Gumofilc Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 ...Kormorany wręcz traktuje się jak szkodniki...I to bardzo dobrze, jezeli chodzi o Polske...bedad nad Sniardwami mozesz zaobsewowac stada po kilkaset sztuk... A jak wiadomo, ptaki te nie maja przewodu pokarmowego i wysrywaja do jeziora na wpol strawione resztki.To,poza dodatkowym zanieczyszczeniem wody, powoduje koniecznosc zjedzenia duze ilosci ryb przez te ptaki (ichtiolodzy mowia o 5 kg/1szt/1 dzien) Jesli chodzi o wspomniane jezioro, to wyglada to na dzialania zmierzajace w strone przebidowania miejscowego PZW przez jeszcze jakis czas. A wiadomo, ze glownymi udzialowcami, jak wszedzie, beda rencisci, emeryci i inni majacy duzo czasu ludzie, ktorzy zostali przyzwyczajeni do brania duzej ilosci kg za marne grosze, placone rocznie.Dopiero jak szlag trafi organizacje, dzialajace w ten sposob, mozna myslec o rozwoju wedkarstwa w kraju...Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 Jesli chodzi o wspomniane jezioro, to wyglada to na dzialania zmierzajace w strone przebidowania miejscowego PZW przez jeszcze jakis czas. A wiadomo, ze glownymi udzialowcami, jak wszedzie, beda rencisci, emeryci i inni majacy duzo czasu ludzie, ktorzy zostali przyzwyczajeni do brania duzej ilosci kg za marne piniedzeZa 50zl/dzien?? Który emeryt to zaplaci? Chyba mundurowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2006 Łowią dziś na Drużnie Paweł i Sławek z Jerka razem z Jackiem Wagnerem.Na razie totalna cisza, ale zobaczymy.Piotr No i ... ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2006 Mam nadzieje ze wroca calo i zdrowo od dobrze poinformowanego, jak mi sie wydaje, lokalnego zrodla , slyszalem ze w walkach gangow klusowniczych o sieci na Drużnie zginęły dotychczas 4 osoby, w tym jedna bodajże z broni palnej... Trzymam kciuki za chłopaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedros Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2006 Niestety z tego co wiem ryby nie brały. Kilka małych szczupaków i okoni (parę pow. 30 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2006 ...Kormorany wręcz traktuje się jak szkodniki...I to bardzo dobrze, jezeli chodzi o Polske...bedad nad Sniardwami mozesz zaobsewowac stada po kilkaset sztuk... A jak wiadomo, ptaki te nie maja przewodu pokarmowego i wysrywaja do jeziora na wpol strawione resztki.To,poza dodatkowym zanieczyszczeniem wody, powoduje koniecznosc zjedzenia duze ilosci ryb przez te ptaki (ichtiolodzy mowia o 5 kg/1szt/1 dzien) Gumo największym szkodnikiem na naszej planecie jest człowiek, to on w nadmierny sposób eksploatuje zasoby ziemi. Kormorany jakoś nie doprowadziły do spadku populacji ryb przez tyle milionów lat a ludziom to się udaje w ciągu bardzo krótkiego czasu. Powinniśmy się cieszyć ze kormorany jeszcze u nas są. Świadczy to o tym że przyroda jeszcze jakoś sobie radzi. Ja bym się martwił jakby ich wogóle u nas nie było. A w zasrywaniu przyrody to też nikt nas nie przebije, popłyń pod bergiel i zobacz ile ludzkiego syfu wali do Wisły. Kormorany niszcza tylko roślinność w miejscach gdzie gniazdują i ma to też swój klimat. Dla nas łowienie ryb to zabawa, dla nich to kwestia życia lub śmierci. I mierzi mnie jak ktoś zwala winę na brak ryb na kormorany. Mi jakoś one nie przeszkadzają. Lubię patrzeć jak wieczorem wzdłuż Wisły ciagną klucze na noclegowiska. Bez nich Wisła byłaby uboższa.Wujek orniotolog 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2006 Polskie kormorany są bardzo łatwo rozpoznawalne bo mają imiona i nazwiska ,ostatnio bardzo duże stada emigrowały na wyspy . Najgorsze są jednak te miejscowe naukowcy obliczyli że mogą zjeść dziennie więcej niż ważą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Odgrzewam post o Druznie, gdyz dotarly do mnie niepokojace informacje. Mialem okazje wziac udzial w wedkarskiej wigilii klubu Glowacz z Elblaga. Poruszony byl temat tytulowego jeziora i tego co sie na nim dzieje. Faktycznie sa polawiane piekne sztuki, co zreszta nie powinno dziwic, tylko zamiast do wody trafiaja do bagaznika (potem na sprzedaz...) a szczesliwi lowcy wracaja na wode po kolejna rybe. Dopuszczalne widelki 60-80cm nie sa przestrzegane, podobnie jak dzienne limity. Kontrole pojawiaja sie sporadycznie. Koledzy daja dwa sezony tej wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 A jak nad tym jeziorem lub w najbliższej okolicy wygląda sprawa zakwaterowania i wynajmu sprzętu pływającego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Nie mozesz tam lowic nie bedac czlonkiem kola Elblag. Lodzie mozesz miec tylko ze stanicy pzw, która to niby sprawdza. Ale przepisy sobie, a zycie sobie. Komu sie oplaca pilnowanie za frajer? Wszak mamy kapitalizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Odgrzewam post o Druznie, gdyz dotarly do mnie niepokojace informacje. Mialem okazje wziac udzial w wedkarskiej wigilii klubu Glowacz z Elblaga. Poruszony byl temat tytulowego jeziora i tego co sie na nim dzieje. Faktycznie sa polawiane piekne sztuki, co zreszta nie powinno dziwic, tylko zamiast do wody trafiaja do bagaznika (potem na sprzedaz...) a szczesliwi lowcy wracaja na wode po kolejna rybe. Dopuszczalne widelki 60-80cm nie sa przestrzegane, podobnie jak dzienne limity. Kontrole pojawiaja sie sporadycznie. Koledzy daja dwa sezony tej wodzie... Czyli jest tak jak wszędzie, a miało byc lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Odgrzewam post o Druznie, gdyz dotarly do mnie niepokojace informacje. Mialem okazje wziac udzial w wedkarskiej wigilii klubu Glowacz z Elblaga. Poruszony byl temat tytulowego jeziora i tego co sie na nim dzieje. Faktycznie sa polawiane piekne sztuki, co zreszta nie powinno dziwic, tylko zamiast do wody trafiaja do bagaznika (potem na sprzedaz...) a szczesliwi lowcy wracaja na wode po kolejna rybe. Dopuszczalne widelki 60-80cm nie sa przestrzegane, podobnie jak dzienne limity. Kontrole pojawiaja sie sporadycznie. Koledzy daja dwa sezony tej wodzie... Czyli jest tak jak wszędzie, a miało byc lepiej A to znalazłem na rybim oku:http://rybieoko.pl/znad_wody/z_kraju/szczupaki_i_druzno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Przeczytalem. I komentarze tez. Nie wiem tylko, jak to sie ma do oficjalnej informacji, ze jesli z lodzi, to tylko z wypozyczalni pzw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 No poprostu rece opadaja. Albo mielenie sandaczykow maszynka do miesa albo dziesiatki szczupaczkow na lince od kotwicy. Przeciez to jest skandal. Od czego sa straznicy?Gnoje wybija wszystko, a na lipiec juz jestem umowiony na ta wode. Ciekawe czy cos jeszcze zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 @LukoNie na lipiec , tylko ewentualnie na wrzesień - ponieważ od tego miesiąca można łowić na Drużnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 @Zanderix, spoczko we wrzesniu tez przyjezdzam (wesele znajomych), jakos tak na poczatku, mam nadzieje, ze cos dla nas zostanie...Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Witam wszystkich! Czy ktoś łowił na tym jeziorze?? Czy da się tam łowić z brzegu?? Nigdy tam nie byłem a chciałem się wybrać. Czy warto tam jechać o tej porze roku?? Jak jest z okoniem i szczupakiem?? Czy występują tam inne drapieżniki?? Wiem że trzeba mieć wykupiony elbląg i specjalne pozwolenie od konserwatora przyrody na połów?? Czy to prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zdaje mi sie, ze sezon zaczyna sie od wrzesnia, ale glowy nie dam. Z brzegu bedzie ciezko, chyba musisz sie nastawic na lodz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1480& ;prevloaded=1&&start=0Tu już było na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Ostatnio był jakiś program na Planete o jeziorze Drużno, jest to jakiś rezerwat.I jakiś dziadek co tam mieszka opowiadał że jak woda wylała to mu do domu wpłynęło pięć szczupaków największy 35kg a najmniejszy 28.. ale fajnie opowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Każdy rok picia denaturatu i szczupaki rosną o 10%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voodoo Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Ostatnio był jakiś program na Planete o jeziorze Drużno, jest to jakiś rezerwat.I jakiś dziadek co tam mieszka opowiadał że jak woda wylała to mu do domu wpłynęło pięć szczupaków największy 35kg a najmniejszy 28.. ale fajnie opowiadał Kiedyś rezerwat,a teraz łowisko specjalne o/Elbląg z olbrzymią ilością potężnych szczupaków.Z pewnego źródła wiem,że pływają tam takie grubo ponad 30kg więc dziadek nie kitował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 w domu mieli meble na 0,5m pieńkach poustawiane na wypadek zalania, ale że takie szczupaki do domu wpływały.. fajny był nawet ten program, oglądał to ktoś jeszcze ? pewnie będą jakieś powtórki na Planete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Taaak, niektóre pewne źródła regularnie publikują newsy o odwiedzinach UFO. Wybacz, że wypowiadam się w tym tonie, ale jakoś wędkarski światek nie huczy nowinami o tych krokodylach z Drużna. Nie mówią nawet o tych 30 kilogramowych, ale póki co nawet tych 20 kilogramowych ani widu, ani słychu… Ja byłbym ostrożny z tymi pewnymi źródłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Ludzie chyba nigdy nie wyrosną z łykania bajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi