Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, jakbym miał pewne namiary na wodę, gdzie pływają sztuki 30+ w ilości rokującej szanse na ich złowienie, to… byłby to taki mój malutki sekret <_<

Kolego to już jest łowisko specjalne,a do tego można łowić tylko na kawałku :mellow: jeziora.

To nie jest info od byle kogo,ale gościa,którego w środowisku wędkarskim wszyscy dobrze znają i szanują!!!Nazwiska nie podam bo nie wiem czy sobie tego życzy.Info jest pewne na 100%.Kiedyś Drużno było akwenem zamkniętym dla wędkarzy,ale mając ,,wejścia,, można było tam zawitać i dobrze wiem jakie szczupaki tam łowiono i dalej są łowione,a to,że nie wierzycie to już nie mój problem ;)

@voodoo

Twoje cytaty :

cyt.1

Kiedyś rezerwat,a teraz łowisko specjalne o/Elbląg z olbrzymią ilością potężnych szczupaków.Z pewnego źródła wiem,że pływają tam takie grubo ponad 30kg więc dziadek nie kitował

cyt.2

Temat tabu...rozumiem

=========

Ad.1 - poważnie Ci radzę zmień źródła (te co znaleźli na wiosnę poduszone uwierz mi nie miały 30kg a były to zapewne największe ryby z akwenu)

Ad.2 - żadne tabu - tylko jak czytam teksty rodem z jak jakiegoś brukowca - no to sorry komentarz był jaki był.

PZDR

Zanderix

Drużno moim zdaniem to nie łowisko specjalne.

Jest to naturalny zbiornik i kilka fajnych zasad co do łapania rybek.

Jeżeli chodzi o rozmiary rybek to

30 kilowe szczupaki hmmmm :mellow:

Gdyby powiedział mi o tym Kaszpirowski to uwierzyłbym :lol:

A skoro nie interesuje kolegę voodoo ten zbiornik to

niech nie pisze bzdur. :angry:

A tak na poważnie zastanawiam się ile razy kolega tam był,

czy tylko filmików się naoglądał.

pozrd

Z.H.

Teraz ja pytam:

odnośnie Drużna mam pytanie : pojebało Was ludzie ?

1-Łowisz fajne szczupaki i może widziałeś padnięte dużo większe od Twoich,ale skąd wiesz,że nie ma jeszcze większych?Masz rentgen w oczach?

2-@Zander Hunter szukasz Kaszpirowskiego?Patrz punkt 1 :lol:

3-Czy trzeba łowić na danym zbiorniku by mieć o nim wiedzę?Jeśli zaufany przyjaciel łowi potężne ryby na innym zbiorniku niż Ty to...i tak nie wierzysz?Ciebie tam nie było więc to kit?Żałosne

4-Intersują mnie fakty i je przytaczam,a nie pier... trzy po trzy o tym,że ktoś coś usłyszał

PS.

Zdaję sobie sprawę,że i tak forumowych mistrzów nie przekonam bo niby z jakiej racji ktoś może łowić lub wiedzieć o większych rybach

odnośnie Drużna mam pytanie : pojebało Was ludzie ?

1-Łowisz fajne szczupaki i może widziałeś padnięte dużo większe od Twoich,ale skąd wiesz,że nie ma jeszcze większych?Masz rentgen w oczach?

2-@Zander Hunter szukasz Kaszpirowskiego?Patrz punkt 1 :lol:

3-Czy trzeba łowić na danym zbiorniku by mieć o nim wiedzę?Jeśli zaufany przyjaciel łowi potężne ryby na innym zbiorniku niż Ty to...i tak nie wierzysz?Ciebie tam nie było więc to kit?Żałosne

4-Intersują mnie fakty i je przytaczam,a nie pier... trzy po trzy o tym,że ktoś coś usłyszał

PS.

Zdaję sobie sprawę,że i tak forumowych mistrzów nie przekonam bo niby z jakiej racji ktoś może łowić lub wiedzieć o większych rybach

:lol:

HAHAHAHA- nie bądż smieszny kolego.

Kaszpirowskim to jesteś ty bo piszesz o zbiorniku na którym nigdy nie byłeś.

Odpowiadając na stwierdzenie nr 2 -tak uważam że aby miec wiedzę na temat łowiska należy

kilka razy być na nim.Jeżeli czerpiesz wiedzę z opowieści kolegów to jesteś teoretykiem a to w wędkarstwie się nie liczy.

Żałosne jest to co piszesz ponieważ sam sobie zaprzeczasz.

Interesują cię fakty, a piszesz że kolega łapie.

Faktem będzie złapana ryba przez Ciebie.

Pomyśl bo to nie boli :lol:

P.S.- Ciekawy jestem czy w ogóle masz wędkę :lol:

To trochę jak z Siemianówką.Nic się nie dzieje, nie ma ryb, studnia i ogólnie strasznie lipa a w pewną listopadową niedziele wypływa na zalew ok 250 łódek i 2/3 spływa z kompletami.Strawszna lipa i nudy... :D

:unsure:

Z drugiej strony rozumiem takie reakcje :D użytkowników tych wód.

Żeby się nikomu nie pomieszało to dla sprostowania:

Jezioro Druzno leży na terenie Rezerwatu Drużno i zasady na jakich odbywa się tam wędkowanie zależą od porozumień między zarządzającym rezerwatem a uprawnionym do rybactwa.

Możliwość pływania łodziami jest tam ograniczona ze względu na stanowiska lęgowe ptactwa. Ochrona ta jest wymuszona dyrektywami Unii Europejskiej.

To trochę jak z Siemianówką.Nic się nie dzieje, nie ma ryb, studnia i ogólnie strasznie lipa a w pewną listopadową niedziele wypływa na zalew ok 250 łódek i 2/3 spływa z kompletami.Strawszna lipa i nudy... :D

:unsure:

Z drugiej strony rozumiem takie reakcje :D użytkowników tych wód.

I wszystko na temat :mellow:

pzdr

Nikt nie zamierza zaprzeczać, że Drużno to bardzo dobre łowisko. Tylko po prostu ręce opadają jak czyta się bzdety o 30kg szczupakach wpływających do ludzkich sypialni. Ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o wędkarstwie, a tym samym o rybach, nie byłby w stanie pisać takich bzdur na publicznym forum.

Polecam poczytać o biologii szczupaka, jego potencjalnych przyrostach i POTWIERDZONYCH rekordowych okazach łowionych na przestrzeni dziejów.

Ryby 20 kg to olbrzymia rzadkość (zerknijcie sobie jakie są rekordy tak dobrych łowisk, jak Irlandia i Szwecja). Ten rozmiar szczupak osiąga tylko w bardzo określonych warunkach. Czy jest szansa na Drużnie na takiego ... myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna (jak jeszcze w wielu polskich łowiskach).

Jeziorka sielawowe bez rybaków to unikat na skalę całej Polski :mellow:

Z doświadczenia powiem, że różne bywa z przyrostami szczupaków w jeziorach sielawowych i nie do końca jest tak, jak myśli część wędkarzy: głęboka toń = same metrówki :D

Jeziorka sielawowe bez rybaków to unikat na skalę całej Polski :mellow:

Z doświadczenia powiem, że różne bywa z przyrostami szczupaków w jeziorach sielawowych i nie do końca jest tak, jak myśli część wędkarzy: głęboka toń = same metrówki :D

Ja znam tylko jedno, ale co ważne, na swoim podwórku :mellow: .

Nikt nie zamierza zaprzeczać, że Drużno to bardzo dobre łowisko. Tylko po prostu ręce opadają jak czyta się bzdety o 30kg szczupakach wpływających do ludzkich sypialni. Ktoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o wędkarstwie, a tym samym o rybach, nie byłby w stanie pisać takich bzdur na publicznym forum.

Polecam poczytać o biologii szczupaka, jego potencjalnych przyrostach i POTWIERDZONYCH rekordowych okazach łowionych na przestrzeni dziejów.

Ryby 20 kg to olbrzymia rzadkość (zerknijcie sobie jakie są rekordy tak dobrych łowisk, jak Irlandia i Szwecja). Ten rozmiar szczupak osiąga tylko w bardzo określonych warunkach. Czy jest szansa na Drużnie na takiego ... myślę że ryba w granicach 15-20 kg jest realna (jak jeszcze w wielu polskich łowiskach).

Ja bym tak odważnie nie liczył. Druzno (jezioro, nie Drużno bo to rezerwat) to dość płytki akwen. Duży szczupak ma duże zapotrzebowanie na tlen i z racji tego w gorących okresach potrzebuje głębokiej lub dużej ilości płynącej wody. Kanał nie jest w stanie dostarczyć takiej ilości świeżej wody do tak dużego i płytkiego zbiornika. Stąd mogą zachodzić przypadki śnięcia dużych osobników. Z kolei wypłycenia i rozlewiska stwarzają idealne wręcz środowisko dla rozrodu. Z tąd moim zdaniem (przy braku odłowów sieciowych) duża populacja szczupaka. Rozmiary łowionych drapieżników wynikają zaś moim zdaniem z faktu że przez dłuższy czas jezioro było zamknięte dla jakichkolwiek połowów. Jest to co prawda tylko dedukcja na podstawie danych zebranych w różnych miejscach nie poparta doświadczeniami bo na tym akwenie nie wędkowałem co chciałbym tutaj bardzo wyraźnie zaznaczyć bo nie chce być odsądzony od czci i wiary za wypowiadanie się o sprawach, o których nie mam pojęcia.