Skocz do zawartości

Drużno

kwasik

Rekomendowane odpowiedzi

A jak sprawują się nowe łódki ? Jakiej w ogóle są wielkości ?

Bardzo dobrze. Na oko jakieś 5 metrów długości i całkiem szerokie jak na takie a'la pychówki, dosyć wysokie burty. Co ciekawe wybitnie stabilne jak na taką konstrukcję. Spokojnie da rade łowić we trzech. Na elektryku pływają nieporównywalnie lepiej od tych wcześniejszych Roman, czy co to było. Generalnie duży progres.

Z moich obserwacji ( i własnych wyników) wynika, że wrzesień nie obdarza dobrymi wynikami na Drużnie. Po rezerwacjach widać, że nie ma wielkiego zainteresowania w tym okresie, co pozwala wnioskować, że wyniki ogólnie nie zachwycają we wrześniu.

A mi się zdarzyło kilka razy nieźle połowić we wrześniu, co w połączeniu z małym zainteresowaniem czyni ten miesiąc atrakcyjnym na Drużnie.

Edytowane przez Pumba
  • Like 1

A jak sprawują się nowe łódki ? Jakiej w ogóle są wielkości ?

Łódeczki ewidentnie rzemieślnicze :) ale moje wrażenia są pozytywne :) stabilne, długie i duże - we trójkę swobodnie da się wędkować, pawęż dostatecznie wzmocniona - ja pływałem tylko na elektryku ale większość ekip bez problemu zamocowała spalinkę do pary z elektrykiem. Dużym minusem tak jak przy starych łajbach jest brak osprzętu na burtach - żadnej knagi, uchwytu, brak rolki kotwicznej, jedyne co jest to dwa uchwyty na rufie i to wszystko.

• Like 1

Nie baja tylko poważny problem akwenu.

W wodach na ktorych lowie , w tym sezonie stan zielska wzgledem poprzednich lat , rowniez jest ubogi :)

1 x 70 (na czterech).

To nie jest ubogość, tam nie ma go wcale i nie jest to naturalna sytuacja.

Witam Druzno jest sprcyficzn bo jak łowić to tylko z wody. No i jest rezerwatem

Ale o co chodzi , to co piszesz większość z nas wie bo bywaliśmy tam wielokrotnie. Chodzi o to że znika roślinność i zostają puste miejsca i to w wielu miejscach . Takie zjawisko w czeskiej nie wystepowalo

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Z tą roślinnością w tym roku cos jest nie tak, nawet na Balewce która wpada do Drużna też szybko zanikła. Myślę, że to wynik pogody. Co do ryb, to jest ich tam nadal sporo ale o tej porze stoją w czasem dziwnych miejscach. Osobiscie wrzesien i pazdziernik ja tam odpuszczam, nie ze względu na słabe żerowanie, ale w okolicznych kilku rzekach jest tak intensywna współpraca ryb, że złapać kilkanaście dziennie nie jest nadzwyczajnym wyczynem.

• 2 tygodnie później...

W ubiegłym tygodniu wtorek i środa 10 ryb w dwa dni na dwóch, max 70 cm.  Co najmniej drugie tyle bardzo delikatnych trąceń, i  szybkich spadów w tym dwóch większych ryb. Dozbrojki nic nie dawały, wręcz bez nich więcej brań, przynęty raczej mniejsze 10-12 cm.   Po godzinie 12 żadnych kontaktów, zaczynał padać deszcz i wszystko siadało całkowicie, spływaliśmy wcześniej.  

Witam,wróciłem wczoraj z dwu dniowej wyprawy z Drużna,na 4 osoby ryb padło 7szt, max 78 (na muche) na spinig same gluty do 65 cm przynęty od 10 cm do 22 cm . W sobote mega wiatr ze ciężko się łowiło wiatr w porywach do 30 km/h w niedziele flauta i 21 stopni ....Ps Lodzie kozackie ale nie maja jednej rzeczy, Kotwicy na miejscu dowiedzieliśmy się ,ze nie ma kotwic wiec sami wiecie jak sie łowiło w sobotę ...

• Like 2

Witam,wróciłem wczoraj z dwu dniowej wyprawy z Drużna,na 4 osoby ryb padło 7szt, max 78 (na muche) na spinig same gluty do 65 cm przynęty od 10 cm do 22 cm . W sobote mega wiatr ze ciężko się łowiło wiatr w porywach do 30 km/h w niedziele flauta i 21 stopni ....Ps Lodzie kozackie ale nie maja jednej rzeczy, Kotwicy na miejscu dowiedzieliśmy się ,ze nie ma kotwic wiec sami wiecie jak sie łowiło w sobotę ...

można zabrać swoją kotwice ? czy jest zakaz ?

Pozdrawiam.

• Like 1