Skocz do zawartości

CNC we Wrocławiu

Krzysiek_W

Rekomendowane odpowiedzi

Wątpię czy uda się za 500zł. Może dla większej ilości. Tu niestety albo wejście na 2 maszyny (tokarka i frezarka) albo frezowanie z przełożeniem detalu - to zawsze grozi komplikacjami. Myślałem, że to coś dla przemysłu, na jedną wędkę na pewno się nie opłaci robić.

W sumie, to sprawny tokarz by zrobił wszystko oprócz tych 2 x 5 otworów. Otwory z ręki i gotowe.

Zaciekawił mnie ten projekt.

tu znalazłem:

http://www.lure-of-the-sea.com/2008/02/24/jabberwock-banders natch/

otworów jest 2 x 6.

Ciekawe, czy można jaki fore zamontować na/pod korkiem?

Mam pewien pomysł na jakiś wolny czas (kiedy to będzie) i będę się może bawił w jakieś frezowanie. Z aluminium byłby to fajny gadżet, ale ciężko przewidzieć wagę.

Najprościej (ale czy najtaniej - chyba też) będzie ciecie woda 3D.

Przykładowy link: http://www.quatro.com.pl/cieciestrumieniemwody/prezentacja.h tml

W ten sposób nic z tego nie będzie. Elementy wykonywane waterjet'em mają niezbyt zadowalające powierzchnie ciętych krawędzi. Tak jak podpowiadał kolega wcześniej, najlepszym rozwiązaniem będzie wytoczenie detali z późniejszym frezowaniem/wierceniem otworów znajdujących się w górnej powierzchni detalu. Jeżeli w grę wchodzi wiercenie to detale można wykonać na konwencjonalnej tokarce a otwory wywiercić przy zastosowaniu podzielnicy. Nie powinno to dużo kosztować.

No właśnie koszt wykonania poprzez obróbkę skrawaniem z uzyskaniem zadowalającej chropowatości możne być ogromy. Ażeby uzyskać odpowiednia gładkość przy tak dużej ilości zdejmowanego materiału trzeba by było kształtować, wykończyć i szlifować, a po cieciu woda zostałoby szlifowanie. Ale na o-s nie znam się za wiele, wiec mogę się mylić.

Maiłem kilka detali w ręku po cieciu woda i IMO niewiele więcej trzeba biorąc pod uwagę jakość pow. na taki detal.

można to zrobic taniej ale trzeba dobrze to zaplanować,ręcznie tez się da.

tokarka i frezarka +operator.

najpierw w walcu mat wywierić otwór ten głowny duzy potem albo te miejsze albo najpierw frezem okragłym(taka gula :mellow: )od góry to wgłebienie,potem otwory jak widać ty najwiecej pracy bo nie są na srodku,ale to tylko podzielic równo i wywiercić,potem najwyżej wypiaskować wszystko żeby krawedzie oszlifować,no i do galwanizacji ,lub ocynku.koszt byłby niższy

Dokładnie w takiej samej kolejności to widzę @hasior. Kwestia kumatego rzemieślnika. Tyle, że ja widzę to w czystym alu (bez galwanizacji) + wysoka obejma na blanku wewnątrz i tą już bym oddał do pozłocenia, czy czegoś innego. To już zależy jak wymyślę kolorystykę oprawy całości.

Jest duży rozrzut cenowy za CNC w Polsce. Niektórzy myślą nadal, że chwycili Pana Boga za nogi. Ceny zależy od ilości godzin pracy ferezarki. Zaprojektowałem ostatnio formę koledze na 16 kształtów, (małe woblery) i kosztowało to 1400 zł. Formę trzeba sobie wypolerować, ale nie jest to trudne po frezie 1,5 mm. Forma jest prawie gładka. Zaoszczędza to 50% kosztów. Co do projektu to trzeba się dostosować do wykonawcy. Z tym jest różnie. Ja np. wysyłam STL co łyka wiele prograów. Projektuje w 3DS Max. Trudny ale super precyzujmy :D

No właśnie, nie znam się na ogólnie na CNC, nie wiem ile czasu co zajmuje. Natomiast ,części toczone są bardzo szybkie do zrobienia, dlatego muszę sprawdzić co i jak osobiście. Co do programu jest to dla mnie bez znaczenia, mogę zrobić w 3ds jeśli trzeba. Ale coś mie się zdaje, że pewnie skończy się w zwykłym warsztacie- to naprawdę prosta rzecz :D

Twój problem polega na tym, że jest jednostkowa rzecz. Firmy nie chcą gadać w tym temacie. Znam to dobrze, bo ja aby zrobi dobrą przynętę muszę najpierw zrobić model próbny. Jak się nim pobawię to wiem o co mam projektować. Zaprzyjaźniona firma jest bezcenna. Zrobią coś małego pod przyszłe duże zamówienie. Tak orientacyjnie to biorą 80 zł za 1 godzinę pracy CNC. Poszukaj na Allegro wykonawcy. Podeślij im projekt to Ci wycenią.