Skocz do zawartości
  • 0

Montaż silnika spalinowego do pawęży łodzi

Sandre

Pytanie

Witam. Chciałbym sie poradzić doswiadczonych kolegow w sprawie montażu spalinki.

Dotychczas pływałem na gumiaku 360 i yamaszce 5hp. Zakladalem ja normalnie przykrecajac orginalne śruby i nigdy problemow nie było.

Na ten sezon zorganizowałem sobie łódź solarfish430 i Tośke 9.8hp stopa L

Sprzedawca łodzi poradził aby silnik koniecznie zamontować na stałe (przewiercic pawęż ) i poskrecac śrubami. Motywowal to tym, że moge zgubić silnik w trakcie pływania ponieważ wystepuja duże przeciążenia i silnik może zostac wyrwany z pawęży.

Kolega miał przy 20konnym silniku taka przygode że przy ostrym zwrocie wyrwalo silnik i skonczylo sie na pletfonurku.

Jakie sa wasze doswiadczenia ... macie swoje spaliny pomontowane dodatkowo śrubami, bo zastanawiam sie czy dziurawić pawęż czy przy 10konnym motorku wystarczy scisnać dobrze fabrycznymi śrubami?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pod pawęż , w nowych łodziach dają tam gdzie idą śruby od silnika podkładkę/arkusz z pcv albo gumowaną , możesz sobie to dokupić i przykręcić , dodatkowo z reguły każdy silnik ma ucho do którego doczepiamy stalową linkę ,a jej drugi koniec do oczka w łodzi na rufie.

Tak zabezpieczony nawet gdyby się wysmyknął się po prostu sięnie utopi ,bo będzie wisiał na lince.

• Like 1

• 0

Jak na stałe będzie wisiał to przykręcaj na śruby . Znajomemu mówiłem przykręć na stałe ale nie posłuchał bo szkodował nowej jednostki ale po pierwszej wyprawie jak mu wyskoczył z pawęży przy gwałtownym skręcie to następną wyprawę już miał przykręcony. Mowa o 15 KM.

• 0

Wierć i przykręcaj,wiem co piszę ???? u mnie skończyło się tylko na dużych emocjach.Linka stalowa jako dodatkowe zabezpieczenie jak najbardziej. Zeszły rok Dargin podbiło mnie na fali i silnik poleciał, zatrzymał się na lini paliwowej, Maniek z Rothenem na szczęście byli w pobliżu.

post-46503-0-45542700-1457386733_thumb.jpg

Edytowane przez welpa1809
  • Like 2

• 0

Z technicznego punktu .. mam dwie dziury z przodu i dwie z tylu mocowania. Sa niecentryczne jedne wyżej drugiej niżej i szerzej ... mam wiercić 4 dziury? ? Może moje pytanie jest dziwne ... ale w necie nawet pół fotki nie moge znaleźć :)

Edit: Znalazlem w instrukcji :) Dwie śruby od zewnątrz złapane wewnątrz nakretkami :)

Jeszcze .. jak to przewozić żeby nie uszkodzić... z uniesiona do góry problem bo nie mam tego amortyzatora i nie wiem gdzie to kupić a opuszczony musze rozkminic czy nie bedzie szlifował asfaltu ;)

Edytowane przez Sandre

• 0

podnieś silnik na maxa i przyłap od dołu na pasy transportowe nie ma prawa wyskoczyć z mocowania. 

ps śruby to bardzo przydatna i podnosząca bezpieczeństwo rzecz raz już wyciągałem silnik odpalony trzymany tylko za manetkę z rzeki .... na szczęście nic poważnego się nie stało ale przeżycie należące do tych z gatunku niezbyt przyjemnych. Śruby oczywiście nierdzewki jeżeli obawiasz się że ci będzie pawęż puchła itp proponuję jeszcze zasilikonować dziury. 

pozdrawiam 

• Like 1

• 0

Jeśli silnik jest przewożony na stałe na pawęży zdecydowanie wierć otwory i skręć to dwoma śrubkami na stałe i możesz asekuracyjnie dołożyć linkę zabezpieczającą.

Mowa o silnikach większych.

Widziałem na własne oczy wyrwaną pawęż ( wyłamana łącznie z silnikiem )

Natomiast jeśli wozisz wszystko osobno i silnik zakładasz nad wodą na pawęż to daj minimalnie chociaż linkę asekuracyjną oraz kontroluj często dokręcenie oryginalnych śrub silnika ( opcja z małym silnikiem )

W ubiegłym roku kolega który odkupił ode mnie poprzednią łódkę zapomniał skontrolować dokręcenie śrub skutkiem czego była ''wysiadka'' z pawęży.

Efekt tego był taki że silnik pooooooszedł .... pod wodę 

Tu fotka z akcji ''ratowniczej''  :P kolega na lince w raczkach ma silnik  :lol:  :lol:  :lol:

post-49627-0-94059500-1457433164_thumb.jpg

• 0

Suhhar dopasowac juz dopasowałem. Poszedlem do sklepu i kupilem Tośke. Silnik zdecydowanie za małej mocy do mojego uboota, ale 15km o tak nic by nie dalo (nie ma mowy o ślizgu) a o wiekszych nie mysle. Problemu nie ma bo zestaw spelnia swoje założenia.. jest cichutki jak elektryk;) wiec do trollingu lux. Szaleństw nie przewiduje, jednak koledzy potwierdzili moj zamysł. Śruby nierdzewne zakupione. Dam troche sikaflexu i git. Bedzie bezpieczniej na wodzie i na orlenie jak pojde na goracego-psa bede spokojniejszy :):)

Edytowane przez Sandre
  • Like 2

• 0

Szpiegu obejrzalem "wasz" filmik na targi 2016 ... i obejrze drugi raz, mega klimat a i rybki prima sort :) tęsknię za ciepłem spiewem ptaszków... i za momentem kiedy odbije od brzegu :) a do majowki tak daleko:(:(

Edytowane przez Sandre
  • Like 1

• 0

Karol na nartach wodnych tam na holu to kolega z silnikiem ??? :):)

Z silnikiem na ''jajach'' się nie poślizgasz  :P  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Szczęściarz z kolesia.... mega niżówka była ubiegłego lata i w korycie w tym miejscu 1,2m wody , a silniczek wyłowiony i na szczęście po kilku płukaniach działa dobrze...

Edytowane przez Karol Krause

• 0

No niekoniecznie nie ma problemu. Takim wyrwanym silnikiem można dostać chyba nieźle w zęby zanim zawiśnie na tej lince ... 

5 konna yamaszke 2t na pontonie zawsze dokrecalem na maxa śrubami tymi normalbymi z talerzykami. Przy łodzi zamysł jest taki że silnik będzie na pawęży cały sezon ... na zimę do piwniczki. Wszystko git tylko dziś właśnie otrząsnąłem sie z pięknego snu, że mi się to zmieści do "blaszoka" :)