krzysju Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Cześć,Ostatnio rozpoznawałem w boju nowy niezbadany przeze mnie odcinek podkrakowskiej Wisły. Trafiłem w miejsce gdzie warto się przyłożyć.Uciąg wody - prawie żaden. I teraz następuje rozwinięcie akcji ... (poruszam się pod prąd).Łowię jigiem na główce 35 gr + ripper 10 cm ok 10 gr = razem ok 45 gr.Liczę czas opadania = 6 sekund. Żwirek na dnie Przechodzę trochę wyżej opad trwa 4 sekundy. Trafiłem więc na dołek. Dookoła jest opad na 2 sekundy i to kamienisty blat .. Żeby nie było prosto jest to w odległości ok 30 metrów od brzegu.Łowię na plecionkę ok 0,20 mmm.Woda przeźroczystość na max 60-70 cm... Teraz pytanie:Jak w miarę dokładnie oszacować głębokość w tym miejscu (w podanej odległości) łowiąc na podany zestaw? Mając dane : 1.uciąg rzeki, 2.ciężar główki + ripper3.plus opór plecionki na tak długim dystansie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam, ciekawe zagadnienie. Po pierwsze, osobiscie nie lowilbym z opadu tak, by prezentacja przynety wynosila 4 czy 6 sekund. Ryby, a juz szczegolnie pozna jesienia, rzadko kiedy przejawiaja az taka gotowosc do sprintow by doganiac taki opadajacy pocisk.Co innego, gdy czasami sandacze drazni sie walac w dno ciezka glowka przy kogutowaniu lub agresywnym jigingu...ale wowczas raczej przyneta nie jest gumowy ripper 10 cm... Wracajac do pytania o ustalenie glebokosci...to ryby, przynajmniej te ktore ja lowie, zwykle nie pytaja ile jest metrow tylko wybieraja miejsca dajace im cos. Czyli jak w tym wypadku masz kamienisty blat a obok niego dolek, to juz jest konkretna informacja. A czy tam jest 200 czy 270 czy moze 170 cm to chyba az takiej roli nie odgrywa. Jesli jednak dla Ciebie jest to informacja WAZNA. To mozesz wziac wobler typu Rapala DT, lub inny ostro schodzacy, przerzucic to miejsce (30 metrow to powinno sie dac zrobic) i sprawdzic czy dochodzi do dna.Przy lince ok 20 lb (o ktorej domyslam sie piszesz) zaczalbym od sprawdzanie od DT10... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Trafiłem w miejsce gdzie warto się przyłożyć.Uciąg wody - prawie żaden.(...)Teraz pytanie:Jak w miarę dokładnie oszacować głębokość w tym miejscu Spławik? Jeśli nie masz łódki, echa, a chcesz znać morfologię dna, to lepiej niż spławikiem tego nie zrobisz. Chociaż sondując wabikami, możesz doczekać się brania... ja tak bym zrobił. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Spróbuj przetestować opadanie główki przy wodoskazie, Będziesz miał jakieś porównanie. Jeszcze została echosonda bezprzewodowa (poda głębokość do cm.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi