Skocz do zawartości

Jak ustalić głębokość łowiska na podstawie czasu opadu przynęty ?

krzysju

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio rozpoznawałem w boju nowy niezbadany przeze mnie odcinek podkrakowskiej Wisły.

Trafiłem w miejsce gdzie warto się przyłożyć.

Uciąg wody - prawie żaden.

I teraz następuje rozwinięcie akcji ... (poruszam się pod prąd).

Łowię jigiem na główce 35 gr + ripper 10 cm ok 10 gr = razem ok 45 gr.

Liczę czas opadania = 6 sekund. Żwirek na dnie

Przechodzę trochę wyżej opad trwa 4 sekundy.

Trafiłem więc na dołek.

Dookoła jest opad na 2 sekundy i to kamienisty blat ..

Żeby nie było prosto jest to w odległości ok 30 metrów od brzegu.

Łowię na plecionkę ok 0,20 mmm.

Woda przeźroczystość na max 60-70 cm...

Teraz pytanie:

Jak w miarę dokładnie oszacować głębokość w tym miejscu (w podanej odległości) łowiąc na podany zestaw?

Mając dane :

1.uciąg rzeki,

2.ciężar główki + ripper

3.plus opór plecionki na tak długim dystansie.

Pozdrawiam

Witam,

ciekawe zagadnienie. Po pierwsze, osobiscie nie lowilbym z opadu tak, by prezentacja przynety wynosila 4 czy 6 sekund. Ryby, a juz szczegolnie pozna jesienia, rzadko kiedy przejawiaja az taka gotowosc do sprintow by doganiac taki opadajacy pocisk.

Co innego, gdy czasami sandacze drazni sie walac w dno ciezka glowka przy kogutowaniu lub agresywnym jigingu...ale wowczas raczej przyneta nie jest gumowy ripper 10 cm...

Wracajac do pytania o ustalenie glebokosci...to ryby, przynajmniej te ktore ja lowie, zwykle nie pytaja ile jest metrow tylko wybieraja miejsca dajace im cos. Czyli jak w tym wypadku masz kamienisty blat a obok niego dolek, to juz jest konkretna informacja. A czy tam jest 200 czy 270 czy moze 170 cm to chyba az takiej roli nie odgrywa. Jesli jednak dla Ciebie jest to informacja WAZNA. To mozesz wziac wobler typu Rapala DT, lub inny ostro schodzacy, przerzucic to miejsce (30 metrow to powinno sie dac zrobic) i sprawdzic czy dochodzi do dna.

Przy lince ok 20 lb (o ktorej domyslam sie piszesz) zaczalbym od sprawdzanie od DT10...

Trafiłem w miejsce gdzie warto się przyłożyć.

Uciąg wody - prawie żaden.

(...)

Teraz pytanie:

Jak w miarę dokładnie oszacować głębokość w tym miejscu

Spławik? Jeśli nie masz łódki, echa, a chcesz znać morfologię dna, to lepiej niż spławikiem tego nie zrobisz. Chociaż sondując wabikami, możesz doczekać się brania... ja tak bym zrobił. :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek