Skocz do zawartości
  • 0

Alaska 2010 - Wyprawa Lukomata cz. I - "Konkurs XX-lecie Fishing Center"

admin

Pytanie

Cześć,

„Szkocja jest przereklamowana” stwierdził mój tata, kiedy rok temu w październiku trafił nam się jeden dzień nad wodą bez kontaktu z rybą, i kazał się zabrać gdzieś, gdzie mόgłby nałapać się łososi za wszystkie czasy. Najlepiej dużych i żeby brały zanim jeszcze się zarzuci. Wybór był prosty. Jedziemy na Alaskę!24 lipca, w sobotę wieczorem wyruszliśmy z Gdańska, by po przebyciu 7500 mil wyladować w Kenai skąd odebrał nas mój serdeczny kolega Josh, przewodnik wędkarski na Kenai River i zabrał do siebie do Soldotna. Po 31h podróży wreszcie dotarliśmy na miejsce.

Zapraszam do lektury pierwszej części artykułu naszego forumowicza Lukomata o jego alaskańskiej przygodzie. Artykuł został zgłoszony do konkursu z okazji XX-lecia pracowni FISHING CENTER http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=12298&am p;start=0&

Lukomat! Wielkie podziękowania za obszerny artykuł!

Pozdrawiam

Remek

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

dzieki za tekst, zazdroszcze przygody i pieknych salmonidow, choc z drugiej strony jak przeczytalem ten kawalek:

... jest tłok. Ludzie zjeżdżają się z całej Ameryki, żeby nałapać mięsa. Nie ma to w zasadzie za wiele wspόlnego z wędkarstwem. Ku naszemu zaskoczeniu, niektorzy jawnie łapią na szarpaka. Co prawda z pojedynczym hakiem, ale mocarnym spiningiem, kołowrotkiem i żyłką 50-siątką. Rzut i zacięcie, i tak cały czas. A jak coś się w końcu zatnie, to w tempie ekspresowym wyjeżdża na brzeg. Jak jest zahaczone za głowę to dostaje pałą. Jeśli ryba jest ewidentnie podhaczona, to wraca do wody (choć widziałem i takie przypadki, że dostała zaproszenie na kolacje), najczęściej żegnana kopniakiem. Szczegόlnie wyrόżniają sie w tym latynosi i azjaci. I tak aż do złapania kompletu, czyli sześciu sztuk dziennie. To nam zupełnie nie pasuje do sielankowego obrazu Alaski ...

mi tez nie, dlatego stwierdzielem, ze bym sie wkur*%&€#zyl totalnie po przeleceniu tylu tysiecy kilometrow po to, zeby zobaczyc takie 'krajobrazy' ...

niemniej jednak jestescie o jedno doswiadczenie madrzejsi i dlatego dziekuje, ze sie nim z nami podzieliles :D

• 0

dzieki za tekst, zazdroszcze przygody i pieknych salmonidow, choc z drugiej strony jak przeczytalem ten kawalek:

... jest tłok. Ludzie zjeżdżają się z całej Ameryki, żeby nałapać mięsa. Nie ma to w zasadzie za wiele wspόlnego z wędkarstwem. Ku naszemu zaskoczeniu, niektorzy jawnie łapią na szarpaka. Co prawda z pojedynczym hakiem, ale mocarnym spiningiem, kołowrotkiem i żyłką 50-siątką. Rzut i zacięcie, i tak cały czas. A jak coś się w końcu zatnie, to w tempie ekspresowym wyjeżdża na brzeg. Jak jest zahaczone za głowę to dostaje pałą. Jeśli ryba jest ewidentnie podhaczona, to wraca do wody (choć widziałem i takie przypadki, że dostała zaproszenie na kolacje), najczęściej żegnana kopniakiem. Szczegόlnie wyrόżniają sie w tym latynosi i azjaci. I tak aż do złapania kompletu, czyli sześciu sztuk dziennie. To nam zupełnie nie pasuje do sielankowego obrazu Alaski ...

Chociaż wiadomo że Polacy nie są wyjątkowi w tej dziedzinie.

• 0

Dzięki za miłą lekturę! Ciekawy artykuł, nietuzinkowa wyprawa, urozmaicone metody połowu… Do tego mnóstwo zdjęć. Łatwo wczuć się w klimat. Jak dla mnie – chyba troszkę za tłoczno, ale perspektywa łowienia takich ryb wynagrodziłaby mi to z nawiązką :mellow:

• 0

Przygoda super i artykuł super, nie moge się już doczekać na część drugą :mellow: Myślę że forumowicze będą mieli ciężki orzech do zgryzienia głosując na zwycięzcę, zresztą jest jeszcze trochę czasu na zgłaszanie artykułów na konkurs więc może jeszcze ktoś dołączy B)

• 0

Fajnie ze moje wypociny wam sie podobaja :mellow: Juz jadac tam ,wiedzielismy, ze w wielu miejscach bedziemy musieli uciekac przed tlokiem. Przelom lipca i sierpnia na Kenai to szczytowy okres ciagu tarlowego dla nerki, po ktora wiekszosc wedkarzy przyjezdza, plus koncowka sezonu na kingi i poczatek ciagu gorbuszy i kizuczy. Termin byl wybrany celowo, zeby zaliczyc tyle gatunkow ile sie uda, no i nalapac sie do syta.

Musze tez tu dodac sprostowanie, ze nie cala Alaska tak wyglada. Sa miejsca odludne, jakie widzimy na filmach, tylko jest jeden problem, wizyty w takich oazach sporo kosztuja, bo trzeba tam doleciec samolotem i mozna niezle wtopic. Moj znajomy polecial na Alaske tydzien po naszym powrocie i byl w takim miejscu uwieziony ze swoja ekipa przez 5 dni, bo opady unimozliwily lowienie, czyli stracil prawie pol wyjazdu :huh:

Natomiast w sierpniu powoli tlok sie rozladowuje, a we wrzesniu , kiedy koncza sie loski a zaczynaja steelheady podobno jest juz calkiem spokojnie. Planujemy sie o tym przekonac za 10 miesiecy <_<

• 0

Przyznam, że jestem bardzo ciekaw tej wyprawy za 10 miesięcy.. Taki tłok i efekty specjalne raczej by mnie zniechęciły do przyjazdu w szczycie sezonu, a nie spodziewałem się, że tak to może wyglądać, nawet u szczytu ciągu tarłowego czegokolwiek ;)

Cenne doświadczenie i informacja. Wolałbym mniej tłoku, mniej ryb i nastawić się na okazy, a średniaki wyjeżdżały by też z pewnością ochoczo, do bólu rąk tylko może nie zawsze w pierwszych rzutach.

Trochę się rozpisałem, a dość powiedzieć, że relacja pierwszorzędna lekkostrawny tekst i ładne fotki na deser. Dzięki, bomba! :D

• 0

W ciagu pierwszego tygodnia lapalismy w tloku tylko raz, gdy utknelismy na wyspie :lol: . I to bylo w zasadzie przez pol dnia, wiec da sie przezyc. W pozostale dni gdy lapalismy z brzegu, poprostu musielismy zrobic sobie dluzszy spacer i nie bylo problemu. A majac lodz do dyspozycji to juz gwarancja calkowitego komfortu. Tak wiec przy odrobinie checi mozna uciec od tlumow. Zreszta w czesci drugiej pokaze jak to wyglada w sierpniu.

Co do nastawiania sie na okazy, to ja tego za bardzo nie widze, bo ryba albo jest albo jej nie ma. Jesli jest, to mozna stosowac selektywne przynety. W drugim przypadku trzeba zmienic miejsce.

• 0

Luko! Świetnie napisane! Przygoda z samochodem i jego zdjęcie wywołala u mnie mroczki w oczach- tak się śmiałem!!! :lol: Zazdraszczam łowów. Oj, fajnie było by połowić do bólu :unsure: Tłok tłokiem, ale kiedy srebro szaleje na muchówce można zapomnieć o bożym świecie.