Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Kolegów proszę o pamiętaniu, że PZW miała wystarczająco dużo czasu na reformy 25-30 lat. A tego typu pisemka nic nie zmieniają... . Prezes apeluje do podwładnych. Myślicie, że Prezes w firmie apeluje? Nie, on wyznacza cele i z nich rozlicza. A tu zarząd ma jakieś 4mln więc wymaganie powinny być podobne. Przecież ten apel to jak za komuny jest mowa-trawa. Edytowane 12 Maja 2016 przez Jan76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanAtyk Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Ale zaraz, przecież odłowy sieciowe wynikają z operatów, którymi PZW się zasłania i skutecznie zamyka usta wędkarzom. Więc czy tak czy siak nie mogą ich ograniczyć bo okręg nie wywiązałby się z zapisów zawartych w umowie o dzierżawę, dobrze rozumuję czy nie??? Jeśli źle to mnie poprawcie, ale uważam (zupełnie jak ww koledzy) że to pisemko to można wziąć ze sobą do wychodka, w razie by papieru zabrakło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 To tylko pokazuje dobitnie jakie uprawnienia ma ZG PZW w stosunku do władz okręgów. Może jedynie apelować. Dobrze wie, że przy najbliższych wyborach to delegaci z okręgów będą wybierać nowe władze. Nie warto więc być zbyt nadaktywnym i próbować coś zreformować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Żaden z tych cwaniaków mających konkretne pieniądze od rybaków nie zrezygnuje z kasy bez konkretnego nacisku. Jakie konkretne pieniądze? Przecież ci biedni racjonalni rybacy dokładają do interesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Ja też nie chciałbym żeby to poszło wszystko na rybaków. Dla mnie istotą rzeczy jest fakt, że w woj. mazowieckiem nie ma ryb (wiem to uproszczenie). A zarząd który ma 4 mln nie powinien iść w kierunku tych co łazili do kolegów sów i ich przyjaciół tylko wziąć się do roboty. Nie twierdze, że z ichtiologów stali się ornitologami ale boję sie, że tak może być W sumie mnie nie obchodzi ile rybacy złapią. Kiedyś jadać nad ZZ na 80% łodziach z wędkarzami widziałem szczupaka/szczupaki. Jak byłem ostatnio proporcje były na odwrót albo i gorzej. Mieli na reformy 30 lat także ja nie płacę bo nie mam za co. Edytowane 12 Maja 2016 przez Jan76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Ale zaraz, przecież odłowy sieciowe wynikają z operatów, którymi PZW się zasłania i skutecznie zamyka usta wędkarzom. Więc czy tak czy siak nie mogą ich ograniczyć bo okręg nie wywiązałby się z zapisów zawartych w umowie o dzierżawę, dobrze rozumuję czy nie??? Jeśli źle to mnie poprawcie, ale uważam (zupełnie jak ww koledzy) że to pisemko to można wziąć ze sobą do wychodka, w razie by papieru zabrakło... Operaty nie narzucają konieczności prowadzenia odłowów sieciowych. Operat określa ilości i gatunki ryb wprowadzane do obwodu rybackiego celem zrównoważenia odłowów (wszelkich, wędkarskich też) oraz ilości odławianych ryb poszczególnych gatunków. W operacie podane są metody odłowu i ich udział ilościowy w całości. W każdej chwili użytkownik rybacki może wykazać, że w danym roku podział ilościowy metod połowowych zmienił się i dlatego ograniczono niektóre z nich. RZGW to nie bogowie, to ludzie mający dużo pojęcia o zarządzaniu wodami i tym, co w nich żyje. Trzeba tylko chcieć, albo aż chcieć 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Jeżeli mają dużo pojecia a nie chcą to ... czas na dobrą zmianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Nie trzeba mieć chyba dużego pojęcia żeby na początek w woj. mazowieckim1. 1 szt drapieżniaka (sum, sandacz, szczupak) dziennie sandacz 45-70; szczupak 50-75 sum 100-1702. Zakaza trollingu i echosondy na min. 5 lat3. Zwiększenie kontroli4. Ustawa zmieniająca kary za wędkowanie bez pozwolenia, kłusownictwo. 5. Brak rybaków w woj mazowieckim Trzeba tyko chcieć. Edytowane 12 Maja 2016 przez Jan76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Nie trzeba mieć chyba dużego pojęcia żeby na początek w woj. mazowieckim 2. Zakaza trollingu i echosondy na min. 5 lat Czy mógł byś rozwinąć , co taki zakaz ma wnieść i dlaczego ??? Dlaczego ''dyskryminujesz'' legalną metodę połowu ??? Jest cała masa innych problemów , które są przyczyną obecnego bezrybia w naszych wodach i chyba nie bardzo zdajesz sobie z tego sprawę Edytowane 12 Maja 2016 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Czy mógł byś rozwinąć , co taki zakaz ma wnieść i dlaczego ??? Dlaczego ''dyskryminujesz'' legalną metodę połowu ??? Jest cała masa innych problemów , które są przyczyną obecnego bezrybia w naszych wodach i chyba nie bardzo zdajesz sobie z tego sprawę a. Powyżej 80% wędkarzy w Polsce zabiera ryby. Większość zgodnie z RAPR.b. Skuteczność połowu z echosondą i trollingiem bardzo wzrasta wzrasta ( w Polsce chyba zabronione ale pokazuje jak może działać echosonda) c, Jest proporcjonalnie do skuteczności tych narzędzi mniej ryb. Jeśli a i b jest prawdą to c jest prawdą. Jeśli z czegoś sobie nie zdaje sprawy to posłucham - o rybakach, kłusownikach już czytałem ale to się nie zmieniło od 25 lat. Było i jest. Edytowane 12 Maja 2016 przez Jan76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Zdaje się że bredzisz.... to tak samo jak by zakazać spinningu ... bo jest skuteczny ... Ciekawi mnie skąd masz te procentowe wylicznki itp... Temat odnosi się do sieciowych odłowów jakie prowadzi PZW a Ty chcesz dyskryminować wędkarzy tylko dlatego że ktoś posiada echosondę i środek pływający...O zabieraniu ryb nie będę pisał bo temat mnie nie dotyczy , tak samo jak o ''nielegalnych'' metodach połowu. ( posiadanie samochodu też powinno być zakazane bo.... napijesz się alkoholu i możesz zostać potencjalnym mordercą ) Edytowane 12 Maja 2016 przez Karol Krause 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Jan76,może o echosondach porozmawiaj w dziale specjalnie do tego stworzonym?Ten jest o OM..Piszę to bez złośliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Zakaz echosond to kompletny nonsens ... Może zakazać okularów polaryzacyjnych bo ryby widać ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Tak jak kolega prosił skończe temat echosondy choć akurat w woj. mazowieckim ma on bardzo duzy wpływ na populacje ryb (ZZ, Bug, Narew, wszędzie przystanie). Jeśli narzędzia połowu nie są ważne jak piszą koledzy to ja chce siatki stawiać oczywiście takie co ryb nie uszkodzą, specjalne. Potem oczywiście wszystkie puszcze poza tymi co mi się "należy" zgodnie z RAPR. Ryb będzie mniej czy więcej? Co jeszcze trzeba zrobić żeby wędkarz miał łatwiej wyjąć ostatnie sztuki wyrośniętych drapieżników? @Krause - słowo "bredzisz" używa kolega a za chwile o tych procentach. Jakoś tak się złożyło - pewnie przypadkowo. Za chwile znowu o alkoholu... . Może się przespać i potem na spokojnie pomyśleć o co chodzi w tym poście i czy o procenty na pewno. Zadałem już kilka razy pytanie - czy w ostatnich 25 latach istotnie wzrosły połowy rybackie na ZZ, Narwi i Bugu?Pamiętam ZZ z 2009 roku. Przepaść z tym co jest teraz - ilu rybaków przybyło? Edytowane 12 Maja 2016 przez Jan76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) sugerujesz że mam problem z procentami .... kolego Jan76 ??? , chyba nie ten adres... Nię będę wdawał się z Tobą w polemikę bo nie jesteś w stanie zrozumieć że to nie wędkarze są w głównej mierze przyczyną ''bezrybności'' większości wód w Polsce , nie tylko w okręgu Mazowieckim...Problem leży głównie po stronie zarządzania wodami ( PZW ) , braku polityki zarybieniowej , ochrony naturalnego tarła , niedostatecznej kontroli i ochrony wód w kluczowych okresach tarłowych..miedzy innymi również odłowy sieciowe ''rybaków'' w okresach ochronnych i na tarliskach , zimowiskach.A Ty i tak dalej z tego co prezentujesz w swoich wypowiedziach bronisz Związku - ''siatkarskiego'' i za główny powód i przyczynę uważasz wędkarzy oraz rozwój techniki i sprzętu wędkarskiego... Edytowane 12 Maja 2016 przez Karol Krause 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 @Kolego Krauze jeśli ktoś o kimś mówi, że bredzi może narazić się na riposte wieloznaczną także to tylko taki sygnał Co z tego co napisałeś było "lepsze" 25 lat temu? Mam niestety inne zdanie przynajmniej jeśli mówimy o woj. mazowieckiem w szczególności o ZZ, Narwii i Bugu. Porównaj liczbę rybaków i wędkarzy i pomyśl spokojnie ile rybacy muszą złowić żeby mieć więcej niż wędkarze. Tak uważam, że technika która zwykle pomaga człowiekowi w tym przypadku raczej zaszkodziła. Oczywiście nie wszystkim - amatorom rybiego mięska pomogła. To fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Panie Janie, Karolu, wycieczki osobiste proszę przenieść na niwę prywatnych rozmówek. Cały wątek może ucierpieć na skutek Waszych przepychanek. Szczególna uwaga do @Jan76, kolejny raz muszę interweniować z powodu Twojego zacietrzewienia. Powściągnij emocje, proszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Bartku ja na spokojnie próbuję wytłumaczyć koledze @Jan76 że przyczyna nie leży li tylko po stronie wędkarzy i nowinkach technicznych w wędkarstwie. Kolego @Jan76 jeśli cytujesz czyjąś nazwę użytkownika lub nazwisko czyń to z należytym porządkiem i uwagą @Karol Krause proszę !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 @bartsiedlce "Zdaje się że bredzisz....' myślę, że byłaby jakaś reakcje z Twojej strony czy nie? Ale nie mam zamiaru aby wątek ucierpiał i cokolwiek innego czy ktokolwiek. Jeśli widać u mnie zacietrzewienie to pora powiedzieć do widzenia Nie to chciałem tu przekazać. Zatem połamania i do widzenia nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Za chwilę zakończę tę dyskusję, tego chcecie, Panowie?Jeszcze słów kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Naprawdę nie ma się o co żreć, wystarczy sobie tylko uświadomić własne nastawienie, potencjał, chęci, umiejętności.. i horyzonty. Tak w gruncie rzeczy nie chcemy ani nie potrafimy być odpowiedzialnym użytkownikiem mienia i zasobów, które mamy we własnych rękach i dyspozycji własnej. W nosie mamy realia gospodarowania albo problemy zarządzania, albowiem z osobistego założenia nie jest to nasza brocha Uznając więc swoją podrzędność, zakładamy że ktoś inny lepiej to zrobi. Więc pragniemy być tylko i wyłącznie klientami, na skalę masową, sprawnie i niedrogo obsługiwanymi przez wynajętych w tym celu ludzi, żądającymi gromko należnego nam towaru, stąd min bierze się podział na rozczarowanych biorców - czyli poirytowane masy członków vs nie spełniający oczekiwań dawcy - czyli złowroga twierdza Twarda .Ten łatwy, zupełnie prymitywny pogląd jest bardzo powszechny, nawet kultowy rednaczyk mu basuje i truchtający za nim vicuś też jest jego wyznawcą - prócz naturalnie odlotowego ekologianctwa, szałowej deindustrializacji itd itp nowomowy frazesów.. i manifowy tłumek tyż oczywizda .. PZW jest jednak stowarzyszeniem kontynuującym, przynajmniej próbującym kontynuować tradycje byłych już KTR ów i towarzystw wędkarskich - co jasno wynika z jego statutu - powszechnie jak to widać po pyskówkach nieznanego albo niezrozumianego - co wywołuje nieustający konflikt pomiędzy populistycznymi dołami a zarządem kierującym się literą prawa i byłym już zdrowym duchem przytomnej wędkarskiej kooperatywy. Jakby nie patrzył - rozkrok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Powtarzasz się do znudzenia. I choćbyś nie wiem jak tupał nózkami nie zmieni to faktu ze PZW jest nieudolnym gospodarzem a ludzie maja prawo oczekiwać to za co płacą. Zapisując się do związku i opłacają składkę zawieramy pewnego rodzaju umowę. My płacimy a oni zobowiązują się zrealizować dane założenia. Przy swych szerokich horyzontach powinieneś rozumieć tak proste mechanizmy. Edytowane 13 Maja 2016 przez Pickerel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Powtarzasz się do znudzenia. I choćbyś nie wiem jak tupał nózkami nie zmieni to faktu ze PZW jest nieudolnym gospodarzem a ludzie maja prawo oczekiwać to za co płacą. Zapisując się do związku i opłacają składkę zawieramy pewnego rodzaju umowę. My płacimy a oni zobowiązują się zrealizować dane założenia. Przy swych szerokich horyzontach powinieneś rozumieć tak proste mechanizmy.I tu Kolega dosadnie wytłumaczył w czym problem - NIEUDOLNOŚĆ PZW! Kasa ze składek wpływa,więc co im jeszcze do szczęścia potrzebne...? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan76 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Cieszę się, że wreszcie jest jakieś otrzeżwienie w narodzie. Może koledzy też przestaną płacić na PZW jak ja. Za łowienie w ZZ i na każdej innej wodzie PZW. Wtedy być może PZW będzie musiało oddać wody bo nie będzie miało z czego zarybiać. A wtedy inny gospodarz wprowadzi inny RAPR. Ot taki np. jak na łowiskach komercyjnych - chcesz rybę, zapłać. Ale kończe bo moderator już czeka z palcem na przycisku "delete". Bo przecież to niezgodne z tematem wątku... . Promocja C&R jest zgodna z j.pl więc apeluje - koledzy miesiarze bardzo proszę o wypuszczanie ryb. Apeluje, proszę. Zostawcie coś swoim dzieciom, wnukom.Już mi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 http://ompzw.pl/zarybienia_marzec_maj_2016_r_,news,738.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi