Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Zakaz trollingu ale za to zyskujemy nowe wody w łódzkim :D

Tymczasem Okręg Ciechanowski konsekwentnie idzie drogą pro-wędkarską. Od 2017 roku obowiązkowo wszystkie złowione Brzany wracają do wody, to samo Karpie powyżej 60cm.

Fantastyczne wieści z Ciechanowskim!
  • Like 1

W Ciechanowskim dodatkowo m.in. obniżenie limitu wagowego zabieranych ryb w wodach płynących od listopada do marca z 5 kg na 3 kg. To ma być taki mały kroczek, szczególnie w temacie słynnego już ujścia Wkry w Pomiechówku, ale nie tylko... pzdr

• Like 4

Trolling trollingiem, ale zakaz łowienia z środków pływających?!?! Serio? Może ktoś potwierdzić tą informacje? Bo to tak troszkę zawiewa mi 1 kwietnia mam nadzieje....

Ale to w okresie 1.01-30.04 także szczerze mówiąc mi wydaje się to całkiem sensownym krokiem w celu wyeliminowania "etycznych" wędkarzy w okresie ochronnym większości drapieżników
  • Like 3

Znowu tylko ci etyczni dostana w dupe. Klusole i miesiarze beda mieli to gdzies.

W końcu będzie można zwrócić uwagę i im .

Bardzo dobrze ,  skończy się legalne trałowanie Wisły . Pewnie dostanie mi się od niektórych chłopaków , ale ja tam bym tego zakazał wszędzie.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 5

Zakaz trollingu ale za to zyskujemy nowe wody w łódzkim :D

Tymczasem Okręg Ciechanowski konsekPowyżs idzie drogą pro-wędkarską. Od 2017 roku obowiązkowo wszystkie złowione Brzany wracają do wody, to samo Karpie powyżej 60cm.

Karp to to samo co tołpyga i amur - obce gatunki, którymi pzw zarybia wody, najtańsza metoda. Takie ryby nie powinny być wpuszczane po złowieniu do wody.

Powyższe ryby tylko w stawie hodowlanym.

Trolling metoda jak każda inna. Niech zabronią też połowu na żywca,verticala,i bojkę! 

Wystarczyło wprowadzić limity i górny wymiar ochronny,oraz egzekwować zakazy. 

A tak  jak napisał @wujek tylko  etyczni dostaną po dupie. 

Chory kraj!

• Like 5

Trolling metoda jak każda inna. Niech zabronią też połowu na żywca,verticala,i bojkę! 

Wystarczyło wprowadzić limity i górny wymiar ochronny,oraz egzekwować zakazy. 

A tak  jak napisał @wujek tylko  etyczni dostaną po dupie. 

Chory kraj!

W ogóle od lipca do września zabronić połowu na przynęty zwierzęce. Popieram wypowiedź kolegi. Jak OMPZW zależy na sumach to niech wprowadzi górne wymiary ochronne albo limit do zabrania jeden tygodniowo lub totalne C&R na wszystkie gatunki. Nie oszukujmy się moim zdaniem tu nie chodzi o dobro ryb tylko żeby większości łowiącej stacjonarnie nie pływać pod nosem, myślę że ta większość stanowi też większość ustawodawczą w OMPZW.

• Like 2

Jedyne co się zmieni, to to że jeśli trolling będzie zabroniony to masa wędkarzy będzie łowić nielegalnie :-)

Debilne posunięcie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Masa ludzi to teraz łowi nielegalnie , przynajmniej jeśli chodzi o ZZ.  

I to się nie zmieni, dzięki zakazaniu trollingu. Będzie nawet lepiej, bo 300 zł za trolling w kieszeni zostanie.

Mandatami nadrobią choc udowodnic trolling w sadzie bedzie ciezko. Chyba ze drony uruchomia :). Edytowane przez wujek
  • Like 1

I to się nie zmieni, dzięki zakazaniu trollingu. Będzie nawet lepiej, bo 300 zł za trolling w kieszeni zostanie.

No w sumie tak,ale będzie widać jak na dłoni teraz kto gdzie ma przepisy.

Podobnie jak  z C&R na Kanale Żerańskim. ;)

To nadal nic nie zmieni :-) Niestety.

Nie żebym popierał kłusownictwo. Jedynie uważam, ze proponowane zmiany maja inny cel niż nam się marzy :-)

Są prostsze i skuteczniejsze metody, ale omz ma swój własny plan.

Z pewnością nie wędkarze są jego elementarną częścią :-)

• Like 4

W końcu będzie można zwrócić uwagę i im .

Bardzo dobrze ,  skończy się legalne trałowanie Wisły . Pewnie dostanie mi się od niektórych chłopaków , ale ja tam bym tego zakazał wszędzie.

Też jestem tego zdania. Trolling na małych wodach typu Wisła czy ZZ to jakieś nieporozumienie było.

nie bardzo rozumiem takie podejście.

Czy złowię z łapy czy z trolla - ryby wracają do wody. Co to zmienia? Krzywdy większej im nie robię. Jak łowię z łapy, to parkuję w odległościach co najmniej przepisowych.

Jak z trolla, to również nie pływam w okolicy zaparkowanych jednostek.

W czym winna jest metoda? 

• Like 2

Bo ta metoda stała się ulubioną metodą wszystkich mięsiarzy, gumofilców i czerwonych nosów. Taka legalna forma kłusownictwa dla co poniektórych." Na ch... mam panie teraz stawiać sieci jak zapłace 3 stówy i rybów mam po kokardę". Tajemnicą poliszynela jest iż co poniektórzy uczynili sobie z tego źródło stałych dochodów. Bez urazy , ale ja osobiście nie widziałem jeszcze żeby trolingowiec uwolnił rybę - nawet jeśli jest to 20 cm okonek. to beret dla zasady.

A nad wodą jestem b często - żeby nie było.