vako Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Jestem zdania, że opłaty powinno się wnosić tam, gdzie się łowi, a nie mieszka.Problemem jest to,że kiedyś OM I OS były porównywalne jeśli weźmiemy areał dzierżawionych wód. Dziś te proporcje wynoszą mniej więcej 20:1 i trudno jest podpisać porozumienie tak aby obie strony były finansowo zadowolone. Gdyby przyjąć zasadę wzajemności OC musiał by płacić OM horrendalne stawki. OM nie podpisał też porozumień bo gospodarzy na wodach kilku byłych okręgów: warszawskiego, ostrołęckiego, łomżyńskiego, włocławskiego, płockiego i obecnie łódzkiego. Wielu tego nie dostrzega i patrzy tylko przez czubek własnego nosa i interesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Jestem zdania, że opłaty powinno się wnosić tam, gdzie się łowi, a nie mieszka.Problemem jest to,że kiedyś OM I OS były porównywalne jeśli weźmiemy areał dzierżawionych wód. Dziś te proporcje wynoszą mniej więcej 20:1 i trudno jest podpisać porozumienie tak aby obie strony były finansowo zadowolone. Gdyby przyjąć zasadę wzajemności OC musiał by płacić OM horrendalne stawki. OM nie podpisał też porozumień bo gospodarzy na wodach kilku byłych okręgów: warszawskiego, ostrołęckiego, łomżyńskiego, włocławskiego, płockiego i obecnie łódzkiego. Wielu tego nie dostrzega i patrzy tylko przez czubek własnego nosa i interesów.Łomżyńskiego to niewiele bo bez Pisy, Narwi i 2 rzeczek pstrągowych . Siedlce kiedyś miały Wisły kawałek ale wtedy to ja byłem w OM i były porozumienia. Piszesz że powinno płacić się tam gdzie się łowi. Wędkarz z Warszawy jeszcze kilka lat temu mógł łowić na Wkrze czy Liwcu i to było dla mnie normalne teraz nie może. Nie jest dla mnie normalne że wędkarze z Bielska Podlaskiego nie mogą łowić w wodzie nad którą mieszkają (chociaż w tym roku chyba mają udostępnione) albo koledzy z Pułtuska nie zarzucą w Narwi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Dziś te proporcje wynoszą mniej więcej 20:1 i trudno jest podpisać porozumienie tak aby obie strony były finansowo zadowolone.No i co im po tych proporcjach ? Dzięki nim jak dla mnie OM ma tylko więcej jałowej wody, którą nie potrafi racjonalnie zarządzać, dopilnować. Do tego jeszcze ten jawny handel z rybakami rybami za których narybek płacił każdy z nas w corocznej składce. Zarybianie karpiami lokalnych dołków by GORSZY elektorat miał co zjeść. Tak 2x w roku ... Niech mają A może te zarybianie Jeziorki pstrągiem (o których i tak zwykły wędkarz nie wie bo ich na papierze nie ma) tylko w miejscach gdzie ten lepszy ELEKTORAT ma swoje działki rekreacyjne. Odcinek górski jest długi, dopłata za wody górskie jeszcze lepsza Co OM zrobił w sprawie zatrucia przez oczyszczalnię ścieków w Błoniu rzeki Utrata i wybiciu populacji jazia, którą ta rzeka była zarybiana przez 5 kolejnych lat ! Ja wiem jedno. Piąty rok z rzędu nie dam centa na OM. Nie muszę "u nich" uprawiać swojej pasji. Wolę jechać 30-40 km dalej gdzie widać, że ze składek da się zrobić coś lepszego. Myślę, że przez te kilka lat wiele osób tak zrobiło i nawet nie chodzi o te parę złotych ale o same zasady. Tyle ode mnie, członka OM od 1992 do 2013 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Łow tam gdzie Chcesz i płać tam gdzie Ci pasuje. Mnie nie musisz czarować. Dla mnie różnicy nie ma żadnej jeśli chodzi o łowiska. Ta się składa, że łowiłem tu i tu. Presja wszędzie jest taka sama. Ryby złowię zarówno w siedleckim jak i mazowieckim, wędkarskim kaleką nie jestem. Mi to bez różnicy . Filozofia nie płacenia w ramach protestu w OM jest tak samo żałosna, jak pucz słomianej rewolucji pod Twardą. Nie ma innej drogi na skróty. Liczenie na to, że ktoś zrobi to za Ciebie jest delikatnie mówiąc mało poważne. PS. Na dziś kończę bo powoli ten temat zamienia się w mój monolog.... Edytowane 5 Stycznia 2018 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Szkoda żeś przestał, grisha.. To była naprawdę intrygująca narracja, ale niestety bez kulminacji, która by bezlitośnie i do końca obnażyła i dosadnie skwitowała całą nędzę stowarzyszenia, przez kontestującego członka Kiedyś, niedawno, bardzo trendy było wędkarstwo śledcze. Może by do niego wrócić, wszak śledczych z bokowca jest w ciul ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 I łowię tam gdzie chcę a i wyniki całkiem spoko Jestem kontrolowany po kilka razy w roku tam gdzie łowię i tam gdzie łowię widzę, że woda jest zarybiana. Ba, zdarzało mi się ją samemu zarybiać i nie tak pod publiczkę, by widzieli klakierzy. Tak po prostu od siebie, dostałem worek z narybkiem i się zarybiło. Szczerze ? OM nie ma nic mi do zaoferowania dlatego ja się im nie oferuję. Dla mnie OM to jak na razie taka Korea Północna czyli czysta abstrakcja i beton. Bez odbioru 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Stowarzyszenie do którego dobrowolnie zgłosiłeś akces, to nie jest sieć sklepów oferujących wymagającym klientom promocje. Chyba nigdy nie próbowałeś zrozumieć - i nie rozumiesz jego celów. W wędkarskim świecie, same takie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 https://ompzw.pl/news/porozumienia-2018-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 https://ompzw.pl/news/informacja-dotyczaca-gospodarki-rybackiej-oraz-udzialu-okregu-mazowieckiego-w-lgd-zalew-zegrzynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Gdzie są dane odnośnie odłowów rybackich?Nie ma... Ciekawe dlaczego? "Walka z postępującą eutrofizacją" i "dbanie o interesy (UWAGA) wędkarzy" oraz "interwencyjne odłowy rybackie" K..wa ile lat można tą interwencję ciągnąć! Jak w reklamie "Znowu Ja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 "Walka z postępującą eutrofizacją" i "dbanie o interesy (UWAGA) wędkarzy" oraz "interwencyjne odłowy rybackie" "Dodatkowo należy zauważyć, że wędkarze odławiają przede wszystkim atrakcyjne gatunki ryb z drapieżnikami na czele (połów drapieżników to ponad 30% masy odławianych przez wędkarzy ryb w przypadku zalewu Zegrzyńskiego to 40 %). Gatunki karpiowate, których populacje mają tendencje do nadmiernego wzrostu - takie jak krąp, płoć czy leszcz są poławiane w niewystarczającej ilości. Wynikiem tego są zachwiania w strukturze gatunkowej ichtiofauny w użytkowanych wodach." No to na 5 lat pełny "no kill" na drapieżniki w OM i zobaczyć jaki będzie efekt. Szczerze myślę, że to jedyne sensowne rozwiązanie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 No to na 5 lat pełny "no kill" na drapieżniki w OM i zobaczyć jaki będzie efekt. Szczerze myślę, że to jedyne sensowne rozwiązanie. To dopiero by się działo. Smród palonych opon, dogorywające zgliszcz wypasionych łodzi, połamane kije i itp...... pod Twardą.Pamiętam nie tak dawno, po wprowadzeniu zakazu trollingu na zalewie, jak wielu z was sprzedawało łodzie(nawet deratyzatorzy z tego forum), na znak opresyjności okręgu przenosiło się w proteście do innych lepszych miejsc i itp rzeczy. A wprowadzony zakaz jest jednym z pierwszych elementów tejże ochrony drapieżników. Będą też kolejne drastyczne(dla wielu) rozwiązania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Pamiętam nie tak dawno, po wprowadzeniu zakazu trollingu na zalewie, jak wielu z was sprzedawało łodzie(nawet deratyzatorzy z tego forum), na znak opresyjności okręgu przenosiło się w proteście do innych lepszych miejsc i itp rzeczy. A wprowadzony zakaz jest jednym z pierwszych elementów tejże ochrony drapieżników. Będą też kolejne drastyczne(dla wielu) rozwiązania.... Zakaz trollingu nie dotyczy tylko zalewu ale wszystkich wód OMPZW a tego zrozumieć już nie mogę. O ile Zegrze można położyć na "ołtarzu" zmian jako jakiś kompromis o tyle zakaz na Wiśle dla mnie jest kompletnie nie zrozumiały. Skoro chcemy chronić drapieżniki to czemu wnioski płynące z kół okręgu z walnych zgromadzeń dotyczące zakazu zabierania drapieżników powyżej pewnych wymiarów przepadają w okręgu? Skoro wędkarze są tak pazerni i czyszczą zalew do dna to może ograniczmy sami siebie. Tworzenie odcinka no kill na kanale gdzie głównie chroni się białoryb stoi w sprzeczności z odpowiedziami okręgu dotyczącymi rybactwa które jest wskazywane jako element walki ze zbyt dużą populacją karpiowatych. Sprzeczność goni sprzeczność. Artykuł bardzo tendencyjny no ale trudno spodziewać się czegoś innego. Edytowane 22 Lutego 2018 przez luk_80 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A wprowadzony zakaz jest jednym z pierwszych elementów tejże ochrony drapieżników.Bzdura. Po raz kolejny śmiało napiszę, że nie metoda zabija ryby.Całkowity zakaz zabierania ryb i kary po 10 tys za jedna rybę (plus egzekucja i kontrole) sprawiłyby znacznie więcej dobrego.Tylko na wprowadzenie takiego systemu brak odwagi. PozdrawiamDaniel 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 To dopiero by się działo. Smród palonych opon, dogorywające zgliszcz wypasionych łodzi, połamane kije i itp...... pod Twardą.Pamiętam nie tak dawno, po wprowadzeniu zakazu trollingu na zalewie, jak wielu z was sprzedawało łodzie(nawet deratyzatorzy z tego forum), na znak opresyjności okręgu przenosiło się w proteście do innych lepszych miejsc i itp rzeczy. A wprowadzony zakaz jest jednym z pierwszych elementów tejże ochrony drapieżników. Będą też kolejne drastyczne(dla wielu) rozwiązania....Jeżeli do mnie pijesz, to - gdybyś mnie znał - wiedziałbyś, że jestem zwolennikiem wprowadzenia zakazu trollingu na ZZ, ponieważ uważam, że tutejsi wędkarze nie dorośli do tego żeby świadomie łowić tą metodą. A z ZZ wyniosłem się z innego powodu, o którym pisałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Jeżeli do mnie pijesz, to - gdybyś mnie znał - wiedziałbyś, że jestem zwolennikiem wprowadzenia zakazu trollingu na ZZ, ponieważ uważam, że tutejsi wędkarze nie dorośli do tego żeby świadomie łowić tą metodą. A z ZZ wyniosłem się z innego powodu, o którym pisałem.Hmmmm.... . Mario deratyzator 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonek63 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Nie jestem członkiem OM i jakie okręg podejmuje działania powinny być mi obojętne,ale jeżeli "Walka z postępującą eutrofizacją" jest prawdziwym powodem pewnych działań to ma do wyboru dwa wyjścia. 1.sposób holenderski, 2. Wydział Hydrobiologii UW i działania jakie podjęli na niewielkim jeziorze Wirbel w 1991r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Jeżeli do mnie pijesz, to - gdybyś mnie znał - wiedziałbyś, że jestem zwolennikiem wprowadzenia zakazu trollingu na ZZ, ponieważ uważam, że tutejsi wędkarze nie dorośli do tego żeby świadomie łowić tą metodą. A z ZZ wyniosłem się z innego powodu, o którym pisałem.Ależ skąd, zwłaszcza po pierwszym punkcie ostrzegawczym.Z reguły odnoszę się do sprawy, rzadziej lub wcale do konkretnej osoby. Z tym deryzatorem to jakiś nieszczęśliwy zbieg ..... okoliczności. Złośliwe bydle korektor pisowni sam bezwolnie zmienił, zanim spostrzegłem. Z dołu przepraszam jeśli ktoś poczuł się dotknięty. Miał być moderator. Może jakaś korekta.....Z cytowanym i podkreślonym zdaniem zgadzam się w 100%. Edytowane 23 Lutego 2018 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) Ciekawa dyskusja w jednym kole, po Walnym zgromadzeniu:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=581001678903224&id=100009801915432 Edytowane 6 Marca 2018 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Bilans OM za 2017 i nie tylko:https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-4143.pdf Edytowane 7 Marca 2018 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Kropki w OM mają szansę przeprowadzić się do lodówek... https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2073283936234752&id=1588759864687164 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Jeśli ten ktoś tak bardzo potrzebuje pstrągowego mięska to może niech wybierze się do marketu, a tą małą rzeczkę chrońmy przed takim podejściem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Jeśli ten ktoś tak bardzo potrzebuje pstrągowego mięska to może niech wybierze się do marketu, a tą małą rzeczkę chrońmy przed takim podejściem W markecie są za mln monet a tutaj "karta musi się zwrócić".... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-4312.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 17 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Fajnie jak by zamiast % podali te ilości w sztukach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi