Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie jak by zamiast % podali te ilości w sztukach ;)

Masz na końcu w tabelkach. Czytaj do końca.

Ciekawostka Wisła 3 i 4 to zdaniem wędkarzy (na podstawie rejestrów) sumowa mekka. Teraz nie dziwota że troll poszedł w zakaz.

Edytowane przez vako

• 2 tygodnie później...

Jedna wielka klika i nic się nie zmieni. Dygnitarze z zarządu PZW zawsze będą dbali tylko o swoje stołki, wysokie pensje i tyle.

Zastanawiam się jak wielu kolegów czy jest dalej sens to ciągnąć, może zastosować metodę raz w roku do Czech gdzie można połapać za rozsądne pieniądze.

Jedyne rozwiązanie to zdelegalizować PZW !

• 5 tygodni później...

No i wszystko jasne.

Chcieliście trollingu a nie będzie, bo cyt,,trollowanie" kaleczy ryby. Siaty dalej będą, bo odławiany jest tylko białoryb itd, itp.

Kurcze ale mądre te drapieżniki w OM, w siatę tylko głupia biała ryba lezie.

Nie wiem co oni biorą a najgorsze jest to, że chyba wierzą w to co piszą.

• Like 1

Nie wiem w jakim celu zostało to tu wstawioneomg.gif , ale jeśli żeby poprawić wizerunek OM , to dla mnie efekt jest dokładnie odwrotny. facepalm.gif

A już majstersztyk lawiranctwa , to kwestia wprowadzenia górnych wymiarów ochronnych i oczywiście porozumienie z OC.wall.gif

"Wniosek zostanie przedstawiony Zarządowi Okręgu przy

podejmowaniu decyzji o porozumieniach na 2019 r. i po przyjęciu warunków porozumienia Okręgu Maz.
przez Okręg PZW w Ciechanowie.

Śmiać się :D , czy płakać undecided.gif   ?
  • Like 1

Oni sami chyba nie wierzą w to co piszą. Przecież to się kupy nie trzyma. Idiotyzm w czystej postaci. 

z tego pdf-a

ochrona  wód

2. "Wprowadzić górne wymiary ochronne dla drapieżników w OM: szczupak 80 cm, sandacz – 80 cm, boleń – 80 cm. (k-3, k-12, k-16, k-21, k-26, k-39, , k-62, k-100) Wprowadzenie górnego wymiaru dla gatunków drapieżnych nie znajduje uzasadnienia w ogólnych zasadach prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej. Każdy przypadek wprowadzenia górnego wymiaru, z jakim możemy zetknąć się w literaturze światowej, jest szczególnym przypadkiem, wynikającym z badań i analiz środowiskowych. Okręg zobowiązany jest prawodawstwem polskim oraz zapisami umów użytkownika obwodu rybackiego do prowadzenia racjonalnej, opartej o wiedzę, gospodarki rybacko-wędkarskiej. W sprawie wymiarów górnych wypowiedział się również Zarząd Główny PZW – Rada Naukowa – wskazując na konieczność prowadzenia szczegółowych badań ichtiofaunistycznych, które jednoznacznie określiłyby wysokość górnego wymiaru na danym akwenie – o ile taki wymiar miałby pozytywne oddziaływanie na populację danego gatunku w badanym ekosystemie. Wymiarów widełkowych nie można stosować zbiorowo. Muszą wynikać z badań dla poszczególnych akwenów i mieć uzasadnienie gospodarcze i ekologiczne. Wprowadzanie górnego wymiaru ochronnego może mieć więcej negatywnych następstw (m.in.zwiększona presja na osobniki poniżej tego wymiaru, eliminacja najcenniejszej części stada tarłowego, ograniczenie wzrostu populacji i ciągłości rekrutacji do poszczególnych roczników) niż pozytywnego oddziaływania na pulę genetyczną populacji."

• Like 2

Musicie sie pogodzic z tym ze takich ideowcow jak Wy w calym wedkarskim Polskim Swiecie jest mniej niz 10% z calosci. Kola i zarzady to jedna klika

Chyba jednak się mylisz w swoich osądach, spójrz kto składał wnioski w załączonym dokumencie, to właśnie koła postulują o zmiany np. o górne wymiary postulowały koła: k-3, k-12, k-16, k-21, k-26, k-39, , k-62, k-100 .

Więc nie wrzucaj kół i zarządu do jednego worka.

• Like 2

Piotrek, z całym szacunkiem - ile kół jest w OM ?? ile z nich postuluje o górny wymiar??

Koła sa odzwierciedleniem całego przekroju wedkarskiego światka. Kilka/kilkanaście, gdzie udało się dopchać/chciało sie komuś - próbuje cokolwiek zmieniać - reszta chce "chleba i igrzysk", czyli dużo tanio i najlepiej niech inni się tym zajmą. 

Spokojnie do jednego worka można wrzucić, bo tak jak w kołach tak i w "wierchuszce" znajdą się i Ci dobrzy (bez siły przebicia), znajdą się czarne owce, jak i ci któym obecne Status Quo pasuje i prezentują "tumiwisizm"...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Nie chcę was zniechęcać w składaniu wniosków do OM PZW w kwestii poprawy rybostanu ryb drapieżnych Zbiornika Zegrzyńskiego ale tam (w OM PZW) mają już przygotowane odpowiedzi. 

Nie lubię elaboratów, będzie hasłowo i skrótowo aby nikt się nie znudził. A jak ktoś nie zrozumie to przykro mi. Jak mawiał Sofronow - "mądremu jedno zdanie a głupiemu to i referatu mało". ;)  

Wprowadzenie wymiarów widełkowych - odpowiedź już dali. Zwiększona presja na ryby pomiędzy wymiarami ochronnymi. ... i szlus, finito. Temat zakończyli.  ....A nawet nie spróbowali.

Wprowadzenie całkowitego zakazu zabierania ryb z gatunków: szczupak, sandacz, okoń (powiedzmy na 5 lat). Odpowiedzią będzie: brak możliwości skutecznego wyegzekwowania przepisu wśród wędkarzy (niemożność skontrolowania). Albo - zwiększenie presji wędkarskiej na inne drapieżniki - boleń, sum. Albo - niezgodność z wytycznymi operatu rybackiego. Albo - zwiększenie presji wędkarskiej na rybę białą co przy wzroście populacji drapieżników, przy jego jednoczesnym braku odłowu, będzie stanowiło zagrożenie dla stabilności populacji białej ryby.   

Przywrócenie trollingu - trolling kaleczy ryby. Faktem jest, że kilku szarpało. Ale to nie był powód by od razu zakazywać w całym okręgu. Wisłę w miesiącach letnich (lipiec-wrzesień) mogli sobie odpuścić.  

PS. W ogóle idąc tokiem rozumowania - bo nie upilnujemy, nie skontrolujemy. To zamknijmy np. autostrady, z argumentem. - Bo kilku przekracza znacząco prędkość. Dla mnie to nie są argumenty. To jest pójście na łatwiznę. Jest zakaz - nie ma tematu. Jak ten struś co głowę w piasek wsadzi i myśli, że go nie widać. 

• Like 6

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Miałem proroczy sen - pojawił mi się anioł z wędką i powiedział "wypisz się z Okręgu Łódzkiego." - Było to co prawda ładnych parę lat temu, zmieniłem przynależność na Piłę, a w ubiegłym roku na Piotrków. Miałem szczęście - nie należę do Mazowieckiego! hura.gif

• 3 tygodnie później...

Jesień w Wierzbicy będzie pracowita i "napięta". 

attachicon.gif Bez tytułu.gif

Oprócz tego napięcia w wspomnianej Wierzbicy pojawiły się nowe komfortowe łodzie Skylla 370 do wypożyczenia dla wędkarzy(4 sztuki). Naprawdę kolosalna zmiana w komforcie i jakości. Z czasem(w ciągu kilku lat) mają zastąpić dotychczasowe łódki z laminatu. Koszt wypożyczenia na 1 dzień to 80pln.

• Like 1