Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz tego napięcia w wspomnianej Wierzbicy pojawiły się nowe komfortowe łodzie Skylla 370 do wypożyczenia dla wędkarzy(4 sztuki). Naprawdę kolosalna zmiana w komforcie i jakości. Z czasem(w ciągu kilku lat) mają zastąpić dotychczasowe łódki z laminatu. Koszt wypożyczenia na 1 dzień to 80pln.

Bardzo fajnie, cena do przeżycia jak się podzieli na dwóch. Na czorcie 150 zł za taką Skyllę na dzień ale z silnikiem 24V. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

Bardzo fajnie, cena do przeżycia jak się podzieli na dwóch. Na czorcie 150 zł za taką Skyllę na dzień ale z silnikiem 24V. 

I czterema akumulatorami, których nie musisz nosić...

Jak dla mnie akceptowalnie za to co otrzymujemy. Jak mnie nie stać - nie jadę i nie biorę takiej łodzi. Prosta filozofia

I czterema akumulatorami, których nie musisz nosić...

Jak dla mnie akceptowalnie za to co otrzymujemy. Jak mnie nie stać - nie jadę i nie biorę takiej łodzi. Prosta filozofia

Nie napisałem że 150 to drogo. Miałem na myśli że te 150 to porównywalna cena jak za łódź z silnikiem,  do 80 bez silnika. Ale rybostan na Czorsztynie jakby troszkę lepszy niż na ZZ :)

Nie napisałem że 150 to drogo. Miałem na myśli że te 150 to porównywalna cena jak za łódź z silnikiem,  do 80 bez silnika. Ale rybostan na Czorsztynie jakby troszkę lepszy niż na ZZ :)

W tej cenie Tu jest już silnik spalinowy i to z paliwem(!). Gadałem z obsługą łodzie kupiła LGD, docelowo ma być ich osiem.

Edytowane przez vako
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

W tej cenie Tu jest już silnik spalinowy i to z paliwem(!). Gadałem z obsługą łodzie kupiła LGD, docelowo ma być ich osiem.

W niedzielę wypożyczyłem sobie jedną z tych skylli. Bardzo wygodne. Nie trzeba tachać własnego silnika. Szkoda tylko że na tych 6hp o ślizgu można pomarzyć. Nie ma co narzekać jest duży plus.

Zmiany między 2018 a 2019 rokiem które udało mi się zauważyć.

1) zakaz spinningowania z użyciem przynęty o długości powyżej 5 cm w okresie 1 stycznia - 30 kwietnia

2) wymiar ochronny Szczupaka do 55cm (był 50cm)

3) 3 łowiska No Kill - kanał Królewski na odcinku most w Aleksandrowie do ujścia do Zegrza, Nowe Babska w Błoniu, Kopalnia w Grodzisku Mazowieckim

4) Zakaz stosowania zanęt wędkarskich, z wyłączeniem zawodów wędkarskich, podczas których dozwolone jest użycie zanęty

o objętości nie większej niż 6 litrów. Dotyczy glinianki w Zielonce i jeziora Łacha Nowowiejska.

5) Od zapory Zbiornika Włocławskiego do 676 km biegu rzeki Wisła w okresie od 01 stycznia do 31 maja obowiązuje zakaz połowu

ryb metodą spinningową.

6) Na zbiorniku Niewiadoma obowiązuje całkowity zakaz zabierania szczupaka i sandacza.

7) Pojawił się limit dla Karpia, 2 sztuki na dobę

Edytowane przez luk_80
  • Like 2

Ooooo, dzieje się. Aż trudno uwierzyć w tak rewolucyjne zmiany, brawo  :)

No patrz są i porozumienia :whistling: .

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-4636.pdf

UCHWAŁA Nr 67/Z.O./2018
Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego z 29 października 2018 r. w sprawie porozumień międzyokręgowych na 2019 r. Na podstawie § 47 p. 28) Statutu PZW Zarząd Okręgu Mazowieckiego PZW zawiera porozumienia na 2019 r. z Okręgiem PZW w Białymstoku, Okręgiem PZW w Siedlcach i Okręgiem PZW w Radomiu. Warunki wzajemnego korzystania z wód wyznaczonych obwodów Zarząd Okręgu Maz. PZW zatwierdza i wyraża zgodę na zamieszczenie ich w poszczególnych porozumieniach.
SEKRETARZ Z.O.                                                                                              PREZES Z.O.
Cezary Wieczorek                                                                                          Zbigniew Bedyński
Edytowane przez vako
  • Like 2

Czyżby władze naszego okręgu doznały nagłego olśnienia? Do stanu, którego oczekuję, jeszcze daleka droga, ale zrobiony został krok naprzód. Członkowie zarządu chyba już myślą o następnych wyborach i zauważają, że w kołach do głosu dochodzą młodsi wędkarze z "trochę innym podejściem". Mam nadzieję na koniec sieci na Wiśle i ZZ. Cieszę się z porozumień, bo mieszkam w miejscu, gdzie występuje sprzeczność: Wisła mazowiecka, a jej starorzecze i jeden interesujący mnie dopływ - siedleckie.

• Like 1

dzieje się dzieje... składki w górę poszły

członkowska z 86 na 90

w 2018 pełna składka to 130 (górskie i  nizinne w jednym) w 2019 130 pln to niepełna, a pełna to 170.

można się cieszyć z części zmian, tylko czemu nadal są sieci...

czemu nie ma wymiarów górnych dla ryb oraz czemu limity ilościowe nie zostały zmienione?

Porozumienia?
a szkoda gadać...

dzieje się dzieje... składki w górę poszły

członkowska z 86 na 90

w 2018 pełna składka to 130 (górskie i  nizinne w jednym) w 2019 130 pln to niepełna, a pełna to 170.

można się cieszyć z części zmian, tylko czemu nadal są sieci...

czemu nie ma wymiarów górnych dla ryb oraz czemu limity ilościowe nie zostały zmienione?

Porozumienia?

a szkoda gadać...

Siatki będą tak długo jak będą rządzić obecne władze OMPZW. Tylko zmiana warty może to zmienić. Nie łudziłbym się na jakieś zmiany przy obecnej ekipie. Jeżeli chodzi o limity i wymiary to trwają pracę nad nowym RAPR. Wiem, że okręgi mają w tej kwestii wolną rękę ale może jest jakiś plan ujednolicenia tego od górnie. Zresztą odpowiedzi na wnioski z kół w kwestii górnych wymiarów był odrzucane wraz z uzasadnieniem które zdaje się jest wklejone we wcześniejszych postach tego wątku.

• 1 miesiąc temu...