RulleZ Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Może nie na temat ale wiecie gdzie jutro opłace składki?W WarszawiePotok 62 na Łukowskiej. Fishclub.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Dzięki bardzo rano jutro po rybkach podzwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Myślę, że na Twardej w siedzibie mazowieckiego PZW też będzie otwarte i dasz radę opłacić. To samo centrum Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Niestety Twarda dziś zamknięta. Sprawdzałem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gapn Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Cześć, Nurtuje mnie jedna kwestia, dotyczącą zasad wędkowania w OM na 2019 rok. Wydaje mi się, że ten temat był poruszony gdzieś na jerku, ale nijak znaleźć go nie mogę.W końcu, w zasadach na 2019 r. pojawił się zapis, dotyczący maksymalnej wielkości przynęty w okresie wiosennym, do 30 kwietnia. Jak zatem należy mierzyć przynętę spinningową? Na innym forum znalazłem informację o interpretacji takiego zapisu przez Okręg Ciechanowski. Okręg ponoć wskazuje że: "W przypadku gum ich długość mierzy się razem z główką w pozycji leżącej tj. ze "zwiniętymi ogonkami", w przypadku woblerów długość stanowi korpus przynęty bez steru i kotwiczek", więc co do woblerów wszystko jasne. Co jednak w sytuacji, kiedy w charakterze obciążenia gumy używamy czeburaszki? Twister niby ten sam, ołów tej samej wielkości, ale cała przynęta jest wtedy zauważalnie dłuższa, bo jest i oczko haczyka, i drut przy czeburaszce. Jak ją zatem mierzyć? Od początku oczka z drutu, czy od ołowianej kulki? Mam też wątpliwości w przypadku blach. Którą metodę przyjąć? Kotwiczkę liczyć do łącznej długości przynęty, czy już nie? Trudno przecież uznać, że kotwiczka z chwościkiem albo kolorowym wentylkiem nie jest elementem przynęty. Jeżeli uwzględniamy kotwiczkę, to jedyne obrotówki w moim arsenale, które mają mniej niż 5 cm, to blachy w rozmiarze 0. Nawet meppsowska "1" ma z kotwiczką już nieco ponad 5 cm, odpadają nawet bardzo małe wahadłóweczki. Z drugiej jednak strony, jeżeli mierzyć sam korpus, nawet od oczka, to 5 cm daje już kawał blachy, a przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby dać spokój dużym drapieżnikom. Jak zatem podejść do tematu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Identyczne pytanie zadałem członkowi SSR przy opłacaniu składek na 2019. Jak dla mnie tu bardziej chodzi o etykę. Nikt etyczny nie szuka okoni z 15cm guma na główce 18g w styczeń-kwiecień. Jak założysz woblery 5cm, który z oczkami i sterem ma 6.5cm to przy kontroli chyba nie będzie problemów. Co do gum i czeburaszke to nie mam pojęcia. Pamiętaj że twister jak leży to ma zwinięty 'naturalnie' ogonek, a już zwykły a la Kajtech leży prosto. I tu można różnie interpretować. Jednak by mieć spokojna głowę lepiej łowić przynęta poniżej 5cm Co do Chiechanowa. Rok temu przy okazji Klenia Wkry zapytałem organizatorów o te 5cm. Miałem wątpliwości co do wirującego ogonka... Usłyszałem, że mam się tym nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Niestety Twarda dziś zamknięta. Sprawdzałem osobiście. 31.12.2018 ok. 12:00/13:00 opłacałem znaczek na Twardej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Kiedy ja byłem okienka były zamknięte na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ja w sprawie tych 5 cm. Jak jest z wodami górskimi? Jest odstępstwo czy włodarze nie pomysleli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gapn Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ani Zasady wędkowania, ani Informator wód krainy pstrąga i lipienia nie przewidują odstępstw od tej reguły. W Zasadach wędkowania pkt. II B, jest napisane, że zakaz łowienia na przynęty powyżej 5 cm obowiązuje na wszystkich wodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 No patrz są i porozumienia .https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-4636.pdf UCHWAŁA Nr 67/Z.O./2018 Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego z 29 października 2018 r. w sprawie porozumień międzyokręgowych na 2019 r. Na podstawie § 47 p. 28) Statutu PZW Zarząd Okręgu Mazowieckiego PZW zawiera porozumienia na 2019 r. z Okręgiem PZW w Białymstoku, Okręgiem PZW w Siedlcach i Okręgiem PZW w Radomiu. Warunki wzajemnego korzystania z wód wyznaczonych obwodów Zarząd Okręgu Maz. PZW zatwierdza i wyraża zgodę na zamieszczenie ich w poszczególnych porozumieniach.SEKRETARZ Z.O. PREZES Z.O.Cezary Wieczorek Zbigniew BedyńskiChyba jednak nic z tego nie wyszło?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ja w kwestii tych pięciu centymetrów. Dobrze że nie macie wód trociowych bo trzeba by je łowić na paprochy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ja w kwestii tych pięciu centymetrów. Dobrze że nie macie wód trociowych bo trzeba by je łowić na paprochy. ;)Tak to jest jak bezmuzgi próbują pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Panowie, gdzie znajdę informację dot. porozumienia OM z Radomiem. Niestety powyższy link u mnie nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Panowie, gdzie znajdę informację dot. porozumienia OM z Radomiem. Niestety powyższy link u mnie nie działa.Sprawdzałem porozumienia Radomia. Nie ma tam OM. http://pzwradom.pl/porozumienia-miedzyokregowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 A w ogóle to OM ma jakieś porozumienia na 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 A w ogóle to OM ma jakieś porozumienia na 2019Ależ oczywiście. https://wedkuje.pl/porozumienia/okreg-pzw-mazowiecki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Tak mi się wydawało. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Ależ oczywiście. https://wedkuje.pl/porozumienia/okreg-pzw-mazowieckiBang bang bang! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 ...bo warto rozmawiać i się porozumieć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ech. Nie chciałem, broniłem się przed tym, ale ostatecznie jednak w tym roku opłaciłem najpierw Skierniewice, a potem OM...http://www.skierniewice.pzw.org.pl/cms/23580/porozumienia_2019 Sorry, ale jeżdżę trochę po kraju, zawsze fajnie móc się zatrzymać nad wodą choćby na kilka rzutów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Może ktoś pomoże miałem ostatnio "styka" z gościem na Pilawie na 2 porcie według niego nie mogę wiercić ani kuć tam otworów bo on dzierżawi pomosty wraz z wodą ,prawdą jest to że może zakazać czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zaglądaliście do zezwolenia na 2019? Na wpisy jest szeroka tabela złożona w harmonijkę i wychodzi raptem miejsca na 32 wypady. Wszyscy tak mają, czy jest inna książeczka dla członków innego okręgu dokupujących OM? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zaglądaliście do zezwolenia na 2019? Na wpisy jest szeroka tabela złożona w harmonijkę i wychodzi raptem miejsca na 32 wypady. Wszyscy tak mają, czy jest inna książeczka dla członków innego okręgu dokupujących OM? Tak jest ja opłacając poprosiłem o dodatkową kartkę na wpisy by zbyt często nie latac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Cóż... ja łowię stosunkowo często, choć to krótkie wypady - taki mamy klimat. 32 wpisy to bardzo mało. Zresztą w 2018 też mi nie starczyło książeczki, ale wydrukowałem kontynuację rejestru (pobrane ze strony OM), bo dostałem info, że to wystarczy. Miałem nawet kontrolę PSR i nie było problemu. Zatem cóż, trzeba będzie znowu wydrukować i nosić dodatkową kartkę. Z ciekawości policzyłem na ile wpisów jest miejsca w OS, no i wychodzi 204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi