Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nurtuje mnie jedna kwestia, dotyczącą zasad wędkowania w OM na 2019 rok. Wydaje mi się, że ten temat był poruszony gdzieś na jerku, ale nijak znaleźć go nie mogę.

W końcu, w zasadach na 2019 r. pojawił się zapis, dotyczący maksymalnej wielkości przynęty w okresie wiosennym, do 30 kwietnia. Jak zatem należy mierzyć przynętę spinningową? Na innym forum znalazłem informację o interpretacji takiego zapisu przez Okręg Ciechanowski. Okręg ponoć wskazuje że: "W przypadku gum ich długość mierzy się razem z główką w pozycji leżącej tj. ze "zwiniętymi ogonkami", w przypadku woblerów długość stanowi korpus przynęty bez steru i kotwiczek", więc co do woblerów wszystko jasne. Co jednak w sytuacji, kiedy w charakterze obciążenia gumy używamy czeburaszki? Twister niby ten sam, ołów tej samej wielkości, ale cała przynęta jest wtedy zauważalnie dłuższa, bo jest i oczko haczyka, i drut przy czeburaszce. Jak ją zatem mierzyć? Od początku oczka z drutu, czy od ołowianej kulki? 

Mam też wątpliwości w przypadku blach. Którą metodę przyjąć? Kotwiczkę liczyć do łącznej długości przynęty, czy już nie? Trudno przecież uznać, że kotwiczka z chwościkiem albo kolorowym wentylkiem nie jest elementem przynęty. Jeżeli uwzględniamy kotwiczkę, to jedyne obrotówki w moim arsenale, które mają mniej niż 5 cm, to blachy w rozmiarze 0. Nawet meppsowska "1" ma z kotwiczką już nieco ponad 5 cm, odpadają nawet bardzo małe wahadłóweczki. Z drugiej jednak strony, jeżeli mierzyć sam korpus, nawet od oczka, to 5 cm daje już kawał blachy, a przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby dać spokój dużym drapieżnikom. Jak zatem podejść do tematu?

• Like 1

Identyczne pytanie zadałem członkowi SSR przy opłacaniu składek na 2019. Jak dla mnie tu bardziej chodzi o etykę. Nikt etyczny nie szuka okoni z 15cm guma na główce 18g w styczeń-kwiecień. Jak założysz woblery 5cm, który z oczkami i sterem ma 6.5cm to przy kontroli chyba nie będzie problemów. Co do gum i czeburaszke to nie mam pojęcia. Pamiętaj że twister jak leży to ma zwinięty 'naturalnie' ogonek, a już zwykły a la Kajtech leży prosto. I tu można różnie interpretować. Jednak by mieć spokojna głowę lepiej łowić przynęta poniżej 5cm ;)

Co do Chiechanowa. Rok temu przy okazji Klenia Wkry zapytałem organizatorów o te 5cm. Miałem wątpliwości co do wirującego ogonka... Usłyszałem, że mam się tym nie przejmować.

No patrz są i porozumienia :whistling: .

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-4636.pdf

UCHWAŁA Nr 67/Z.O./2018

Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego z 29 października 2018 r. w sprawie porozumień międzyokręgowych na 2019 r. Na podstawie § 47 p. 28) Statutu PZW Zarząd Okręgu Mazowieckiego PZW zawiera porozumienia na 2019 r. z Okręgiem PZW w Białymstoku, Okręgiem PZW w Siedlcach i Okręgiem PZW w Radomiu. Warunki wzajemnego korzystania z wód wyznaczonych obwodów Zarząd Okręgu Maz. PZW zatwierdza i wyraża zgodę na zamieszczenie ich w poszczególnych porozumieniach.

SEKRETARZ Z.O.                                                                                              PREZES Z.O.

Cezary Wieczorek                                                                                          Zbigniew Bedyński

Chyba jednak nic z tego nie wyszło?!

Ech. Nie chciałem, broniłem się przed tym, ale ostatecznie jednak w tym roku opłaciłem najpierw Skierniewice, a potem OM...

http://www.skierniewice.pzw.org.pl/cms/23580/porozumienia_2019

Sorry, ale jeżdżę trochę po kraju, zawsze fajnie móc się zatrzymać nad wodą choćby na kilka rzutów

• Like 1

Zaglądaliście do zezwolenia na 2019? Na wpisy jest szeroka tabela złożona w harmonijkę i wychodzi raptem miejsca na 32 wypady. Wszyscy tak mają, czy jest inna książeczka dla

członków innego okręgu dokupujących OM?

Tak jest :) ja opłacając poprosiłem o dodatkową kartkę na wpisy by zbyt często nie latac.

Cóż... ja łowię stosunkowo często, choć to krótkie wypady - taki mamy klimat. 32 wpisy to bardzo mało. Zresztą w 2018 też mi nie starczyło książeczki, ale wydrukowałem kontynuację rejestru (pobrane ze strony OM), bo dostałem info, że to wystarczy. Miałem nawet kontrolę PSR i nie było problemu. Zatem cóż, trzeba będzie znowu wydrukować i nosić dodatkową kartkę.

Z ciekawości policzyłem na ile wpisów jest miejsca w OS, no i wychodzi 204 :D