marioligi Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Może ktoś pomoże miałem ostatnio "styka" z gościem na Pilawie na 2 porcie według niego nie mogę wiercić ani kuć tam otworów bo on dzierżawi pomosty wraz z wodą ,prawdą jest to że może zakazać czy nie ? Hej, wydaje się, że nie może Ci zabronić korzystania z wody - być może jego skrót myślowy - pomost i woda są moje, wiąże się z niedawnym wprowadzeniem opłat z zajętą pod porty i pomosty powierzchnie, jednak te przepisy nie mogą stać w sprzeczności z powszechnym dostępem do korzystania z wód- co my wędkarze robimy - akwen jest połączony z Zegrzem. Jednak jakbyśmy spojrzeli na warunki "letnie" i zakazy wędkowania w niektórych portach bądź wyznaczenie miejsc - to taki dzierżawca może owe zakazy czy nakazy wprowadzić - tak pokazuje praktyka....Inna praktyka to pobieranie opłat - ale za parking . w Kazuniu( tam zdaje się sprawa toczy się w sądzie)A szczegółowo i na dłużej rozwiążesz temat jak zaprosicie do wyjaśnienia kwestii policję z Nieporętu Brało coś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinbob Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 @pomelo (maciekd) w OM mają dobry nasłuch.Wiedzą, że ciągle narzekamy na brak ryb w wodach okręgu, więc skoro nam się nie podoba to po co nam więcej miejsc na zapisywanie pustych rubryk w rejestrze? Kpina z tą ilością miejsca na wpisy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Cóż, nie pozostaje nic innego jak zawczasu wydrukować sobie więcej tu jest pdf do pobrania: https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-4418.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalN Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 W kwestii porozumień mam pytanie, cytując klasyka: co się stało, że się zesrało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Dlaczego się zesrało? Przecież przy dłuższej takiej polityce okręgu Mazowieckiego małe okręgi ościenne się wykrwawią a wtedy OM przejmie wędkarzy i podpisze dzierżawy na nowe wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Dlaczego się zesrało? Przecież przy dłuższej takiej polityce okręgu Mazowieckiego małe okręgi ościenne się wykrwawią a wtedy OM przejmie wędkarzy i podpisze dzierżawy na nowe wody. Jeśli taki mieli plan , to się oszukają . Coraz więcej wędkarzy robi opłaty w ościennych okręgach. Dzięki temu mają dostęp do połowy polskich wód za darmo , a do drogiej połowy za 50%. Sam już od trzech lat opłacam składki w OC i wielu moich znajomych robi podobnie. Dzięki temu mam poczucie , że moje pieniądze zostaną wydane na zagospodarowanie wód w pełni tego stwierdzenia znaczeniu . Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Za wody nizinne okręgu mazowieckiego też płacisz. Przy podpisanym porozumieniu nie mieli by Twojej składki. Mojej też ale tego nie przeskoczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Ależ oczywiście. https://wedkuje.pl/porozumienia/okreg-pzw-mazowieckiGdy wchłoną Ciechanów i Skierniewice, przeniosę się do OM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Za wody nizinne okręgu mazowieckiego też płacisz. Przy podpisanym porozumieniu nie mieli by Twojej składki. Mojej też ale tego nie przeskoczymy.Przy podpisanym porozumieniu . to płacił bym tylko OM. A brak porozumienia powoduje że zasilam finansowo OC.Zresztą nie tylko finansowo , bo widząc jak dbają o swoje wody , to choćby z poczucia wstydu trzeba było wziąć się do roboty. Tak więc brak porozumień przynosi odwrotny skutek od zamierzonego. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Pisarz.......ewski Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Gdy wchłoną Ciechanów i Skierniewice, przeniosę się do OM... Wydaje mi się że Ciechanów radzi sobie bardzo dobrze i mało prawdopodobne aby OM go wchłonie. Nie wiem jak Skierniewice Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalN Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Wszystko prawda z tym, że skoro była uchwała Zarządu Nr 67/Z.O./2018 o zawarciu porozumień to powinna być też o anulowaniu lub chociaż jakiś komunikat, a tego nigdzie znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Hej, wydaje się, że nie może Ci zabronić korzystania z wody - być może jego skrót myślowy - pomost i woda są moje, wiąże się z niedawnym wprowadzeniem opłat z zajętą pod porty i pomosty powierzchnie, jednak te przepisy nie mogą stać w sprzeczności z powszechnym dostępem do korzystania z wód- co my wędkarze robimy - akwen jest połączony z Zegrzem. Jednak jakbyśmy spojrzeli na warunki "letnie" i zakazy wędkowania w niektórych portach bądź wyznaczenie miejsc - to taki dzierżawca może owe zakazy czy nakazy wprowadzić - tak pokazuje praktyka....Inna praktyka to pobieranie opłat - ale za parking . w Kazuniu( tam zdaje się sprawa toczy się w sądzie)A szczegółowo i na dłużej rozwiążesz temat jak zaprosicie do wyjaśnienia kwestii policję z Nieporętu Brało coś? dzięki za odpowiedź już tą sprawę wyjaśniłem ????A co do Brań to brał drobiazg trochę lepiej było na Rządzy w ostatnią sobotę Edytowane 18 Stycznia 2019 przez Karas06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Dla tych co nie wiedzą jak będzie mierzone podczas kontroli:https://ompzw.pl/news/dlugosc-przynety-powyzej-5-cm-interpretacja-przepisu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Z mierzeniem obrotówki od oczka mocującego to chyba lekka przesada. Ten drucik przed paletką raczej nie wabi ryb. Edytowane 26 Stycznia 2019 przez mikryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) ... Edytowane 26 Stycznia 2019 przez mikryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Z mierzeniem obrotówki od oczka mocującego to chyba lekka przesada. Ten drucik przed paletką raczej nie wabi ryb.Zapewne jednak wpływa znacząco na wielkość(rozmiar przynęty) i pracę. Przepisy i ich wykładnia jest jasna acz dla niektórych kombinatorów kłopotliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 W jaki sposób długość drucika od oczka do początku paletki wpływa na wielkość przynęty? Wytłumacz mi proszę bo pewnie wiesz lepiej. A skoro mnie nie znasz to sugerowanie, że jestem kombinatorem to zwykłe chamstwo.Problemu nie mam bo na obrotówki łowię sporadycznie, a jeśli już to szczupaki na naprawdę duże, które bez drucika przekraczają 5 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Wielbicielem OM nie jestem, jednak wprowadzenie takiego przepisu to duży plus.Koniec z kombinowaniem. @vako pomógł zobrazować mierzenie długości przynęty.Teraz za długi drucik w obrotówce na którą i tak nie łowisz- no nie można tego pojąć.Bardzo dobry przepis!!! Koniec kombinatorstwa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Teraz za długi drucik w obrotówce na którą i tak nie łowisz- no nie można tego pojąć. Może nie próbowałeś pojąć. Jutro wrzucę zdjęcie dwóch obrotówek dla zobrazowania. Tylko czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Wszyscy narzekamy na brak ryb. Wprowadzono przepis taki a nie inny. Jeżeli obrotówka dwójka jaest za długa, to trzeba założyć jedynkę i po sprawie. Nie ma co bić piany. Przepis dla etycznego wędkarza łowiącego w wodach nizinnych nie jest chyba problemem.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Nie jest problemem, ale jest nielogiczny. Wachadłówkę mierzymy od początku korpusu, a obrotówkę od początku drucika. Powinno być od początku skrzydełka ale jest inaczej i trudno. Dziwi mnie, że Was to nie dziwi. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 I jeszcze dodam, że nie wszyscy narzekamy na brak ryb. @korol nie narzeka, On po prostu łowi. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 @korol łowi i nie narzeka, bo jego ten przepis nie dotyczy(nie łowi w marcu okoni na Gnoma 3) a własnie o to ustawodawcy chodziło. Polecam rzucić okiem na temat:Jak należy mierzyć długość przynęty. Post numer 24 @bartsiedlce rozwiewa wszelkie wątpliwości.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (...)Polecam rzucić okiem na temat:Jak należy mierzyć długość przynęty. Post numer 24 @bartsiedlce rozwiewa wszelkie wątpliwości.Pozdrawiam.Identycznie rozumiem ideę wprowadzenia limitu 5cm na przynęty... by utrudnic życie cwaniakom i kombinatorom! Jednak sformułowanie przepisu + interpretacja mierzenia to inne zagadnienie. Co będzie jak po kontroli SSR/PSR z pieczątka w rejestrze 5 minut później będzie inna ekipa kontrolująca i ci już zmierzą używana przynętę? 5.5cm? Zarzutu dla wędkarza i poprzednio kontrolującej osoby? Wiem, jest to pewna skrajność. Jednak przepis to przepis a niepodjęcie czynności też może być karane. Przez to jak zostałem wychowany trudno mi celowo łamać przepisy storzyszenia do którego wstąpiłem dobrowolnie... Nawet wiedząc, że przepis jest irracjonalny na wodach górskich oraz przy uganianiu się za kleń/jaź, okoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 ...Jeżeli obrotówka dwójka jaest za długa, to trzeba założyć jedynkę i po sprawie......nie łowi w marcu okoni na Gnoma 3...Mimo wątpliwości niektórych z Was zapewniam, że nigdy nie łowiłem do maja na duże przynęty. Głównie były to woblery z korpusem do max 4 cm. Najczęściej najmniejszy Salmo Hornet, często Bonito Kleń 2.5 i 3,5 cm, 4 cm Krakuski, małe Sieki, Adashlures itp.Nowe przepisy większość tych przynęt wykluczają. Poradzę sobie, mam mniejsze. Czasem wystarczy zdjąć tylną kotwiczkę no ale np. Bonito Kleń 2,5 cm ma tylko tylną, a chyba nikt nie ma wątpliwości, że to nie jest przynęta na szczupaki.Jeśli chodzi o obrotówki to chyba tylko zerówki łapią się na 5 cm. Piszecie o Gnome 3, ale Gnome 0 jest też za duży. Na szczęście wiosną go nie używam bo za bardzo lubią go bolenie.Poniżej kilka zdjęć. Nie chodzi mi o krytykowanie przepisu bo sam byłem jego zwolennikiem, ale sposób mierzenia przynęt mnie jednak zdziwił. Na jednym ze zdjęć wrzuciłem 5cm boleniówkę, której wiosną nie używam ale akurat ona po zdjęciu tylnej kotwicy mieści się w przepisie. Myślę że przy woblerach można by nie wliczać steru jeśli jest przezroczysty, a przy obrotówkach mierzyć od początku skrzydełka. Byłoby chyba rozsądniej. No ale jest jak jest więc trzeba przepakować pudełka. Będzie mniej do noszenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi