Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Ziemek pisał, że pójdzie w górę to go wyśmiali.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Marcin, takie "w górę" masz praktycznie co roku. Przypomnę, że Ziemowit pisał o radykalnym wzroście i innych jego powodach. Jak ktoś tu przypomniał, kiedy jest dyskusja o stanie wód, to większość twierdzi, że przy naszych składkach lepiej być nie może. Ale kiedy okręgi ustalą nowe, to nagle lament. Bo wzrosły o 30, 40 zeta! Jeśli ktoś spędza sto dniówek łowiąc, to o ile dziennie płaci więcej? Najbardziej lubię czytać komentarze na stronach okręgów, kiedy już opublikują nowe składki. Tam to dopiero lecą epitety pod adresem naszego umiłowanego. Składki rosną a ryb jak nie było, tak nie będzie? No cóż, dobra rzadkie z natury są drogie.  :)

• Like 3

Marcin, takie "w górę" masz praktycznie co roku. Przypomnę, że Ziemowit pisał o radykalnym wzroście i innych jego powodach. Jak ktoś tu przypomniał, kiedy jest dyskusja o stanie wód, to większość twierdzi, że przy naszych składkach lepiej być nie może. Ale kiedy okręgi ustalą nowe, to nagle lament. Bo wzrosły o 30, 40 zeta! Jeśli ktoś spędza sto dniówek łowiąc, to o ile dziennie płaci więcej? Najbardziej lubię czytać komentarze na stronach okręgów, kiedy już opublikują nowe składki. Tam to dopiero lecą epitety pod adresem naszego umiłowanego. Składki rosną a ryb jak nie było, tak nie będzie? No cóż, dobra rzadkie z natury są drogie. :)

Pomnóż te 40 czy 50 złotych poprzez liczbę opłacających. Potem polecam lekturę z linka i polemizować można dalej.https://drive.google.com/file/d/1AErd0fBHdW8LtsvEV-E4t-fGKFqfoDen/view?usp=drivesdk

Ja jak zwykle opłacam Ciechanów , a do Mazowsza robię dopłatę.[emoji6]

Czy taki manewr się opłaca?

Nie wiem czy się opłaca ,ale doceniam i podziwiam jak ludzie z okręgu Ciechanów są zaangażowani w to co robią. Mimo to że jestem tam tylko kilka razy w roku to zdecydowanie wolę tam płacić a Mazowieckie to konieczność mieszkam na Pradze 700 metrów od Wisły.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Pomnóż te 40 czy 50 złotych poprzez liczbę opłacających. Potem polecam lekturę z linka i polemizować można dalej.https://drive.google.com/file/d/1AErd0fBHdW8LtsvEV-E4t-fGKFqfoDen/view?usp=drivesdk

Przy najbliższej okazji wejdź do Lidla i sprawdź cenę kilograma filetów ze szczupaka. To teraz każdy będzie sobie mógł walnąć tak z jednego wymiarka więcej. Tyle płaciłem kilka lat temu za możliwość połowienia w krośnieńskim Sanie przez jeden dzień. Dzięki za link, ale już wcześniej zacząłem czytać. Wystarczyło mi uzasadnienie dla zakazu trola. Dodam, że nie metoda mnie kompletnie nie interesuje, ale uzasadnienie mnie zwyczajnie rozbawiło. 

• Like 2

Nie wiem czy się opłaca ,ale doceniam i podziwiam jak ludzie z okręgu Ciechanów są zaangażowani w to co robią. Mimo to że jestem tam tylko kilka razy w roku to zdecydowanie wolę tam płacić a Mazowieckie to konieczność mieszkam na Pradze 700 metrów od Wisły.

Z opłatami robię identycznie jak Jacek. :highfive:    Z motywacjami też mam identycznie. :) 

Dodatkowo robiąc opłaty w OC mamy porozumienia pozwalające łowić w połowie Polski za free , a w drugiej połowie za 50%  .

• Like 5

Chłopaki jak to wygląda finansowo, tj. ile do OC ile do OM. Też myślę o odwróceniu proporcji wpłat (w tym roku płaciłem za OM pełną składkę i jedno łowisko OC dodatkowo). W Ciechanowie jak zarybiają to są efekty w postaci ryb w wodzie, nie to co poznikane szczupaki z zarybień we Wierzbicy :) Ostatnio mój kolega na zawodach w OC punktował 4 szczupakami (i nie stykaczami) i do tego paroma okoniami, sytuacja wprost niewiarygodna.

• Like 5

Chłopaki jak to wygląda finansowo, tj. ile do OC ile do OM. Też myślę o odwróceniu proporcji wpłat (w tym roku płaciłem za OM pełną składkę i jedno łowisko OC dodatkowo). W Ciechanowie jak zarybiają to są efekty w postaci ryb w wodzie, nie to co poznikane szczupaki z zarybień we Wierzbicy :) Ostatnio mój kolega na zawodach w OC punktował 4 szczupakami (i nie stykaczami) i do tego paroma okoniami, sytuacja wprost niewiarygodna.

Kłamiesz...

Na OM też punktują, tylko wymiar pomniejszajo o 10cm aby w ogóle mogli punkty liczyć.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

W zeszłym roku było chyba 230-250 za Ciechanów i 100-110 doplacalem za Mazowsze. Jakoś tak

• Like 1

W przepisach na 2020 rok jest jeden fajny zapis:

"23. Na odcinku rzeki Wisły w Warszawie od mostu Siekierkowskiego do mostu Marii Curie Skłodowskiej obowiązuje zakaz

zabierania drapieżników: szczupaka, sandacza i bolenia. (Indeks 23 w zezwoleniu)"

Dobra wiadomość.

Gdzieś mi wpadł artykuł, że 2020 r będą 2 brygady rybaków od Siekierek po Tarchomin,

Więc mało co się tam uchowa, kupicie sobie swiezutkie na bazarach, sklepach itp, i można będzie twierdzić łowię i wypuszcza, jem tylko kupne

A to ciekawe ...

Przy najbliższej okazji wejdź do Lidla i sprawdź cenę kilograma filetów ze szczupaka. To teraz każdy będzie sobie mógł walnąć tak z jednego wymiarka więcej. Tyle płaciłem kilka lat temu za możliwość połowienia w krośnieńskim Sanie przez jeden dzień. Dzięki za link, ale już wcześniej zacząłem czytać. Wystarczyło mi uzasadnienie dla zakazu trola. Dodam, że nie metoda mnie kompletnie nie interesuje, ale uzasadnienie mnie zwyczajnie rozbawiło. 

Punkt 42 z wspomnianego przez Ciebie linka. Nie będziesz musiał po zagramanicznych sklepach się starać o rybę ;) 

Pikanterii dodaje zakaz z punktu 23 :D :D :D 

W zeszłym roku było chyba 230-250 za Ciechanów i 100-110 doplacalem za Mazowsze. Jakoś tak

Widzisz, żebym wiedział, że masz Ciechanów opłacony to bym Ci inną wodę pokazał. Na kanałek u mnie nie narzekam bynjmniej, ale to woda na inną porę roku przy tym stanie.

• Like 1

Widzisz, żebym wiedział, że masz Ciechanów opłacony to bym Ci inną wodę pokazał. Na kanałek u mnie nie narzekam bynjmniej, ale to woda na inną porę roku przy tym stanie.

Nic straconego [emoji3526].

Ciechanów opłacam z 10 lat .

• Like 1

Dobra wiadomość.

A to ciekawe ...

Punkt 42 z wspomnianego przez Ciebie linka. Nie będziesz musiał po zagramanicznych sklepach się starać o rybę ;)

Pikanterii dodaje zakaz z punktu 23 :D :D :D

Zakaz z punktu 23 staram się Sławku zrozumieć. Oczywiście można dyskutować, bo ma plusy i minusy. Odłowy korekcyjne - a dlaczego te ryby nie mogą trafić do wód, w których ich brakuje. Tak kiedyś robiono. Jeśli gdzieś rozrosła się populacja któregoś gatunku ponad miarę  :D, to nic nie stoi na przeszkodzie by je przerzucić tam, gdzie np. z powodu przyduchy wyginęły. Niesie to pewne ryzyko (np. zawleczenia chorób itd), ale z dwojga złego? Odłowy monitorujące? Panie ichtiologu z OM - to ma sens jedynie w przypadku małego zbiorniczka przeciągniętego dokładnie niewodem. W każdym innym przypadku wnioski z takich odłowów niczym wzięte z sufitu. Znane są przypadki, że takie odłowy nie wykazały jakiegoś gatunku, a wędkarze łowili je tam bez problemu. No i niby dlaczego te ryby też muszą trafiać do obrotu handlowego? 

• Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Nie mnie ktoś oświeci... Wykupiłem dziś zezwolenie na 2020 i czytam. Rzeka Rządzą(górska, 10) zakaz zabierania pstrągów i lipieni. To jasne. Jednak w limitach są dwie sztuki na dzień pstrąga i lipienia łącznie. Pytania:

- to obowiązuje na nizinnych, w tym nizinnym odcinku Rządy oraz dwóch zbiornikach na górskiej Rządzy?

- jaki jest wymiar ochronny pstrąga w nizinnych?

vako,
wydaje się, że jesteś dobrze zorientowany. Może wiesz jakie było uzasadnienie obecności tych brygad rybackich?

Co do opłat za wędkowanie. Cały czas uważam, że powinny być znacznie wyższe i połączone z pilnowaniem, ale temat już tyle razy poruszany.
Nie tyle wydaje się na sprzęt.

• Like 1

vako,

wydaje się, że jesteś dobrze zorientowany. Może wiesz jakie było uzasadnienie obecności tych brygad rybackich?

Co do opłat za wędkowanie. Cały czas uważam, że powinny być znacznie wyższe i połączone z pilnowaniem, ale temat już tyle razy poruszany.

To chyba tzw. hipokryzja panie korol jest.

Ad. 1 czyli o obecności rybakuf: przeca głośno zarzond trombi o noł kill drapieżnika od początku do końca granicy stolicy, a nawet dalej zabraniając malutkim nawet sztuki wziąć i jednocześnie o odłowach kontrolnych, które muszom  trafić na handel bo widocznie bida okrutna i nie ma kasy na nic. (pisownia świadoma i całkiem dobrze oddaje co się dzieje, wszak internety kpią z tego i tak pozostanie dopóty się to nie zmieni).

Ad. 2 czyli o opłatach. Nie, nie powinny być wyższe dopóty ten co je w jakiejś tam postaci otrzymuje nie wykaże w sensowny sposób na co te pieniążki idą ..., bo to nie prywatna spółka z o.o. ... To A, natomiast B jeśli opłaty pójdą w górę drastycznie to podejrzewam, że wielu nie łowiących po prostu nie wykupi karty, ani sobie, ani nawet swoim dzieciom pomimo, że być może pociechy o to poproszą i nigdy nie zacznie uprawiać tego wspaniałego sportu bo dlaczego niby ma to robić ? Patrz powyżej czyli Ad. 1 ...

A to ile kto wydaje na sprzęt to jego prywatna sprawa, tak samo jak to w jakim domu mieszka i jakim autem jeździ itd. ...

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

vako,

Nic nie wiem o nowych rybakach. Póki co to internetowe rewelacje . Na ostatnim zjeździe padł wniosek o utworzenie/kontynuowanie strefy na której nie będzie rybaków. Strefa ta zaczyna się poniżej Góry Kalwarii, a kończy poniżej Warszawy.
  • Like 2

vako,

To ze ty wydajesz na sprzet tysiace zł nie znaczy że wszyscy tak robią. Wielu wedkarzy ma 5 wedek ŁĄCZNIE do wszystkich metod i co komu do tego? Nie wszyscy siedza calymi dniami na forach i allegro szukajac nowych wedek tylko chodzą na ryby. A wysokość składek w Polsce rośnie natomiast bez końca, ilość ryb spada, tak to ma wyglądać? W moim okregu już widuje regularnie gora 4-5 osób oprocz tego kilka osob przyjezdza ot tak kilka razy do roku, zapewne bez kart. Nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie płacił np. 500zł rocznie za mozliwosc chodzenia nad rzeka czy wokol jeziora, łowiac po 2 okonki na wypad. Oprocz tego co chwile nowe ograniczenia typu zakaz spiningu na poczatku roku albo mierzenie gum.

Szczerze? Płace 350zł rocznie tylko za odcinek jednej rzeki wraz z czlonkostwem pzw. Co roku 10-20zł w gore, ryb coraz mniej. Wedkarzy coraz mniej, wiecej za to oszołomów. Po 20 latach wedkowania mam ochote powiedziec dosc. I wy sie dziwicie ze malo młodziezy zaczyna przygode z wedkarstwem jak najpierw trzeba milion formalnosci spełnić a potem co roku wiecej płacić.

• Like 1