Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Po zleconych audytach i stwierdzonej niegospodarności i np nieprawidłowości w zarybieniach dzierżawy będą zrywane w trybie natychmiastowym. O co nie będzie trudno, raczej okręgi działające prawidłowo będą tutaj wyjątkami

Poczytaj Ustawę Prawo Wodne i UoRŚ i rozporządzenia do nich i później się chłopie wypowiadaj . Jaki audyt ??? jaka niegospodarność ??? kto to zrobi? Pewnie nawet nie masz pojęcia jak są skonstruowane umowy z PGW i operaty rybackie do tych umów . Miałem się nie odzywać ale już ta propaganda mnie wkurza . Kto Ci takich głupot naopowiadał o tych audytach jak użytkownik rybacki co roku robi dokładne sprawozdanie dla PGW WP łącznie ze wszystkimi protokołami zarybień . Zejdź na ziemię i poczytaj trochę o gospodarce i zasadach na jakich jest prowadzona i nie słuchaj co "na rynkach i targach " gadają :) :) :) 

• Like 4

Poczytaj Ustawę Prawo Wodne i UoRŚ i rozporządzenia do nich i później się chłopie wypowiadaj . Jaki audyt ??? jaka niegospodarność ??? kto to zrobi? Pewnie nawet nie masz pojęcia jak są skonstruowane umowy z PGW i operaty rybackie do tych umów . Miałem się nie odzywać ale już ta propaganda mnie wkurza . Kto Ci takich głupot naopowiadał o tych audytach jak użytkownik rybacki co roku robi dokładne sprawozdanie dla PGW WP łącznie ze wszystkimi protokołami zarybień . Zejdź na ziemię i poczytaj trochę o gospodarce i zasadach na jakich jest prowadzona i nie słuchaj co "na rynkach i targach " gadają :) :) :)

Jak to mówią uderz w stół a nożyce się odezwą. Ja piszę o audycie zewnętrznym który zweryfikuje to co było w rzeczywistości zrobione a nie na papierze bo ten wszystko przyjmie. Już w mazowieckim zaczynają robić porządki, spokojnie przyjdzie czas i na inne okręgi i skończy się eldorado ;)

Edytowane przez foton

Jak to mówią uderz w stół a nożyce się odezwą. Ja piszę o audycie zewnętrznym który zweryfikuje to co było w rzeczywistości zrobione a nie na papierze bo ten wszystko przyjmie. Już w mazowieckim zaczynają robić porządki, spokojnie przyjdzie czas i na inne okręgi i skończy się eldorado ;)

Kto wg Ciebie będzie robił ten "audyt zewnętrzny" i na podstawie jakich przepisów ? Oświeć nas bo my nie kumaci :)

• Like 1

Sposób na ryby jest oczywisty . Na początek muszą być a więc zarybienia , póżniej muszą się wycierać aby zarybienia w masowej skali nie były konieczne , od zarybień do wielokrotnego tarła ochrona .Z drugiej strony wykluczeni oczywiście że kłusować będą i tu niestety wychodzi niechciejstwo psr . Fajnie pośmigać łódką w czerwcu ale w grudniu już nie , w czerwcu ryby rozbite , w grudniu pust siaty dennej po zimowisku i pozamiatane po kilku przelotach siaty . 

Prezes mojego koła wszedł w skład komisji rewizyjnej. Działacz młodszego pokolenia, bez powiązań, układów itp. Widać zmianę pokoleniową, daje to nadzieję na lepsze. 

Delegaci z twojego koła głosowali za udzieleniem absolutorium staremu zarządowi. Przypadek?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ja jednak bym wolał bardziej radykalne podejście - np. kilkuletnie bezwzględne no-kill dla wszelkich drapieżników. Fajnie jest sobie wyjałowić wodę z drapieżników, a potem dla zapobiegania kwitnieniu, wyjałowić ją z białorybu. Już i tak w latach 2005-2015 spinningiści przerzucili się na klenie, okonie, a nawet białoryb, bo licho było z drapieżnikiem. Jak jeszcze zamiast poprawić rybostan drapieżny, będziemy białoryb tępić, to zostanie nam polowanie na cierniki, jazgarze i wszędobylskie babki. 

• Like 1

Ja jednak bym wolał bardziej radykalne podejście - np. kilkuletnie bezwzględne no-kill dla wszelkich drapieżników. Fajnie jest sobie wyjałowić wodę z drapieżników, a potem dla zapobiegania kwitnieniu, wyjałowić ją z białorybu. Już i tak w latach 2005-2015 spinningiści przerzucili się na klenie, okonie, a nawet białoryb, bo licho było z drapieżnikiem. Jak jeszcze zamiast poprawić rybostan drapieżny, będziemy białoryb tępić, to zostanie nam polowanie na cierniki, jazgarze i wszędobylskie babki. 

Nie jestem ichtiologiem, ale na moje oko wyławianie białorybu wydaje się logiczne, a celu eliminacji populacji zjadającej zooplankton 

Ale to tylko jeden ze środków 

Pomysł "no kill" na drapieżnika na Zegrzu - uważam za bardzo dobry 

Wtedy umożliwiamy też przyrodzie poradzenie sobie z problemem 

Oba te działanie nie wykluczają siebie na wzajem 

Jednak przy "no kill na drapieżnika" jest szansa na odrodzenie się populacji drapieżnika. Wtedy odłowy nie byłyby już potrzebne, a i w Zegrzu byłaby szansa na fajną populację ryb drapieżnych :)

• Like 3

Nie jestem ichtiologiem, ale na moje oko wyławianie białorybu wydaje się logiczne, a celu eliminacji populacji zjadającej zooplankton 

Ale to tylko jeden ze środków 

Pomysł "no kill" na drapieżnika na Zegrzu - uważam za bardzo dobry 

Wtedy umożliwiamy też przyrodzie poradzenie sobie z problemem 

Oba te działanie nie wykluczają siebie na wzajem 

Jednak przy "no kill na drapieżnika" jest szansa na odrodzenie się populacji drapieżnika. Wtedy odłowy nie byłyby już potrzebne, a i w Zegrzu byłaby szansa na fajną populację ryb drapieżnych :)

Z białorybem też u nas za tęgo nie jest - małe gatunki karłowacieją. Odłowy moim zdaniem sytuację pogorszą. No kill i dorybianie drapieżnikiem momentalnie spowoduje wyżarcie właśnie tych skarłowaciałych. Też nie jestem ichtiologiem - ale serio wątpię w tą naukę, bo przynajmniej na papierze nasza gospodarka rybacka odbywa się od dekad pod okiem ichtiologów. 

Gdyby mój pracownik miał tak spektakularne wyniki, to nie byłby już moim pracownikiem. 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Rozwiejcie proszę moje wątpliwości. 

Szczegółowe Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie 2021 r. §4, pkt. 3:

"w metodzie spinningowej przynętą sztuczną, uzbrojoną jednym lub dwoma haczykami o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty (z tolerancją do 2 mm), przy czym haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm"

źródło: https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-5785.pdf

"Szczegółowe Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie 2022 r. §4, pkt. 3

3) w metodzie spinningowej przynętą sztuczną, uzbrojoną w nie więcej niż trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty (z tolerancją do 2 mm), przy czym haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm"

źródło: https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-6243.pdf

W Rozporządzeniu MRiRW w sprawie połowu ryb... również jest zapis o trzech haczykach

żródło: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20011381559

Tu (2017 r.) : https://wiadomosciwedkarskie.com.pl/artykul/-przynety--jakie-sa/653095 znajduje się fragment:

"W metodzie spinningowej możemy łowić na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. Tym samym nie możemy np. dozbroić rippera systemikiem z dwoma haczykami, gdyż łącznie będziemy mieli 3 haczyki. Jeśli natomiast zakupiliśmy woblera uzbrojonego w 3 haczyki, jesteśmy zmuszeni jeden z nich usunąć."

Za: http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/1/cms/szablony/73/pliki/rapr.pdf

Wędka § 3 pkt. 1e/ "Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka zakończoną sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm"

§ 3 pkt.2e/ Przynęty sztuczne to grupa przynęt wykonanych z różnych materiałów naturalnych lub sztucznych. Przynęty te mogą być uzbrojone najwyżej w trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty sztucznej / z tolerancją do 2 mm /.

Mógłby mi ktoś z Was wyłożyć łopatologicznie, czy można łowić spinningiem na przynęty z dwoma, czy trzema haczykami?

Generalnie żaden użytkownik rybacki nie ma prawa łagodzić przepisów ustawy i rozporządzenia, może je tylko zaostrzać.

Aktualne rozporządzenie mówi:   

2. Amatorski połów ryb wędką uprawia się:

1) bez stosowania sztucznego światła do lokalizacji i wabienia ryb;

2) za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:

a) jednym haczykiem z przynętą, albo

b nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą imitującą owada lub jego stadia rozwojowe, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo

c) sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm;

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180002003/O/D20182003.pdf

Aktualny RAPR nie określa żadnych parametrów przynęt, czy wędzisk. 

https://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/regulamin_amatorskiego_polowu_ryb_od_1012020r.pdf

Czyli obowiązujący regulamin jest zgodny z prawem, co za tym idzie obowiązuje wędkujących zapis "3) w metodzie spinningowej przynętą sztuczną, uzbrojoną w nie więcej niż trzy haczyki o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty (z tolerancją do 2 mm), przy czym haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm"

• Like 3

Dzięki Bartku, niepotrzebnie zacząłem zgłębiać temat. Stąd wzięła się moja niepewność. Pewnie nie pamiętasz naszej rozmowy na temat urządzeń spiętrzających wodę. Można czytać ustawy/ rozporządzenia i interpretować je dosłownie... i nic z tego nie wynika, bo okazuje się, że zapis trzeba rozumieć "ogólnie". 

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Pro-wędkarskie pomysły to zakaz  ,, pseudo gospodarki rybackiej ''  na wszystkich wodach OM PZW .

Zlikwidować całkowicie PZW i odbudować nowymi ludźmi nie związanymi z poprzednią władzą .

Związek wędkarski w Polsce nie powinien podlegać pod żadne wody polskie , to dzierżawca wody 

za odpowiednią kwotę  . Ryba jest są  wędkarze jest kasa a nie jak teraz  .

​Coraz nowe regulacje które nic nie dają  no przepraszam dają nadzieje na leprze jutro ale zapłać dziś .