Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałbym zapytać ponownie o kwestię porozumień. Wędkarze z okręgu siedleckiego oraz skierniewickiego mogą wędkować na części wód gospodarowanych przez OM (za dopłatą), a czy będzie to działało w drugą stronę? Czy wędkarze z OM będą mogli wędkować np. w rzekach graniczących w OM?

Pozdrawiam,

Mateusz.

Porozumienia będą dwustronne, wkrótce pojawi się komunikat

• Like 1

Hej.

@Piotrek Milupa - mam do Ciebie pytanie, jako członka Zarządu OM - czy łowienie wertykalne(vertical) jest dopuszczone na wodach OM czy zakazane?

Czy coś wniosły Twoje pytania odnośnie legalności tej metody czy nie?

Pozdrawiam.

Problem stanowi ustawa o rybactwie śródlądowym, niestety jest przestarzała :(

PSR opiera się na zakazie łowienia w pionie, które wolno czynić tylko z lodu.

Czy zmieniła sie interpretacja pomiaru przynęt powyżej 5cm? czy zostaje po staremu? gumka razem z główką, wobler ze sterem...

Właśnie pracuję nad zdjęciami, będzie nowa interpretacja, jak tylko wejdzie to będzie komunikat na stronie okręgu i na fb.

PSR - oficjalnie uznaje tą metodę za niedozwoloną czyli kłusowniczą. OM nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie jeśli organ państwowy upoważniony do kontroli tak zdecydował. Uratować cię może tylko wyrok sądowy.

Nie chcę żeby mnie ratował wyrok sądowy ponieważ nie zamierzam łowić wertykalnie. Dla mnie ta metoda jest nielegalna w obecnej chwili, a przestrzegam zasad.....

Bardziej chciałem poznać stanowisko Zarządu OM wyrażone poprzez Piotrka

Problem stanowi ustawa o rybactwie śródlądowym, niestety jest przestarzała :(

PSR opiera się na zakazie łowienia w pionie, które wolno czynić tylko z lodu.

Rozumiem, że w obecnym stanie prawnym - również SSR będzie "ścigała" łowiących tą metodą?

Mógłbyś napisać Piotrze czy będzie zorganizowany stały posterunek SSR na Zegrzu?

Czy planujecie wspólne szkolenia PSR SSR i Policja - odnośnie przepisów, zasad obowiązujących w OM? - włącznie z nową interpretacją przynęt 5 ccm?

Pozdrawiam.

Mam pytanie odnośnie zbiornika Niewiadomą. W zeszłym roku chyba był zakaz spiningu.

Ja jestem z okręgu siedleckiego widziałem porozumienie mazowieckiego z siedleckim dopłata 110zł Bug obwód nr 5.

W zeszłym roku nigdzie w wykazie wód mazowieckiego okręgu nie widziałem zbiornika Niewiadoma- może nie zauważyłem. Jak jest w tym roku jest on gdzieś w wykazie?

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-6898.pdf

Załącznik nr 1
Szczegółowe Zasady wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW w Warszawie w 2023 roku:

21. Na zbiorniku Niewiadoma, jez. Wilanowskim, jez. Szczęśliwickim, jez. Pomocnia i Zalewie Zalesie Dolne obowiązuje całkowity
zakaz zabierania szczupaka i sandacza oraz zakaz połowu „na żywca” oraz „na martwą rybkę/filet”. (Indeks 21 w Zezwoleniu).

14. Całkowity zakaz połowu ryb z jednostek pływających w wodach. (Indeks 14 w Zezwoleniu)

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-6925.pdf

W wykazie wód OM PZW strona 1:

rz. Bug Nr 5

Obwód rybacki obejmuje wody:
a) rzeki Bug na odcinku od ujścia
rzeki Nurzec do ujścia rzeki
Liwiec,
B) zbiornika Sterdyń14
c) zbiornika Niewiadoma14,21

Uwaga: Nadbużański Park
Krajobrazowy 4.

Edytowane przez vako
  • Like 1

Właśnie pracuję nad zdjęciami, będzie nowa interpretacja, jak tylko wejdzie to będzie komunikat na stronie okręgu i na fb.

Ile jeszcze wody spłynie Vistulą do czasu ogłoszenia komunikatu? Czy na naszym forum także będzie informacja w sprawie? Nie każdy używa Facebooka, a odnalezienie na oficjalnej stronie OM poszukiwanej informacji jest czasem nie lada wyczynem.

SENSACJA!!!!

Ciąg dalszy wojny na górze.

No cóż. Nosił wilk razi kilka ponieśli i wilka

Prezes OM PZW został skazany prawomocnym wyrokiem Sąd Koleżeńskiego przy Zarządzie Głównym. Karą jest 18-to miesięczne zawieszenie w prawach członka PZW.

W ciągu kilku miesięcy odbędzie się Okręgowy Nadzwyczajny Zjazd Delegatów w celu wyboru nowego Prezesa.

Ponoć to pokłosie ujawnienia tego:

post-59093-0-57476300-1673359941_thumb.jpg

post-59093-0-99583800-1673359947_thumb.jpg

Edytowane przez vako
  • Like 2

SENSACJA!!!!

Ciąg dalszy wojny na górze.

No cóż. Nosił wilk razi kilka ponieśli i wilka

Prezes OM PZW został skazany prawomocnym wyrokiem Sąd Koleżeńskiego przy Zarządzie Głównym. Karą jest 18-to miesięczne zawieszenie w prawach członka PZW.

W ciągu kilku miesięcy odbędzie się Okręgowy Zjazd Nadzwyczajny w celu wyboru nowego Prezesa.

Czekaj czekaj. Obecny prezes?

• Like 1

Jeśli pełnomocnik zastępował w tym czasie cały zarząd największego okręgu w Polsce to ile miałby dostać? My ile byśmy za taką fuchę chcieli? ☺

Mnie w tym kontekście ciekawi ile w tym samym czasie kosztowałoby uposażenie całego zarządu liczącego pewnie ze dwadzieścia osób. Okręg na tym stracił czy zyskał?

Jeśli pełnomocnik zastępował w tym czasie cały zarząd największego okręgu w Polsce to ile miałby dostać? My ile byśmy za taką fuchę chcieli? ☺

Mnie w tym kontekście ciekawi ile w tym samym czasie kosztowałoby uposażenie całego zarządu liczącego pewnie ze dwadzieścia osób. Okręg na tym stracił czy zyskał?

Masz słabą wiedzę, on nie zastępował całego zarządu. Do pospisywania jakichkolwiek dokumentów w okręgu potrzebne są podpisy co najmniej dwóch osób. Dlatego też może być mowa jedynie o zastępstwie dwóch osób. Były prezes i inny członek zarządu OM razem nigdy nie mieli nawet 35% miesięcznego wynagrodzenia pełnomocnika ZG. Wygląda na to, że Zbyszek to mały pikuś przy Wiesiu.

Edytowane przez vako

Nie interesują mnie wojenki na górze, ale po co ludziom wiecznie kit wciskać jaka to bieda tam panuje ... Po co ta wieczna hipokryzja o niedostatku  ... Skoro wiadomo od dawna, że na waciki jednak wystarcza, a nawet można coś do nich dokupić. Jak wszyscy wiedzą bieda jest, ale nie na górze. Dobrze, że takie dokumenty wypływają. Tyle w temacie.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Średnio 9.9 tys. za miesiąc w Warszawie, czyli ok 7.0 tys. netto (nie licząc delegacji). Wow.... Kwota zwala z nóg [emoji6]

Bardziej by mnie interesowało czy facet zostawił coś sensownego po sobie, czy pierdział w stołek przez te 13 m-cy..

Edytowane przez zeralda
  • Like 1