korol Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Nie wiem, czy wszyscy wiecie.To nawet nie nowość, bo działa w Zamościu już w 2023 r:https://pzw.org.pl/pliki/prezentacje/56/wiadomosci/247235/pliki/skladki2023.pdf Składka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) - 380 PLNSkładka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) – no kill - 270 PLNCzyli jednak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Nie wiem, czy wszyscy wiecie.To nawet nie nowość, bo działa w Zamościu już w 2023 r: https://pzw.org.pl/pliki/prezentacje/56/wiadomosci/247235/pliki/skladki2023.pdf Składka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) - 380 PLNSkładka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) – no kill - 270 PLN Czyli jednak się da Mogę tylko powiedzieć że mocno rozważają zniesienie tego, na ten rok jeszcze nie zrobili tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 (edytowane) Obiło mi się o uszy, że jest tam małe zainteresowanie no kill-em.Tak, czy inaczej przykład, że się da wprowadzić.Mam wrażenie, że wszystko sprowadza się do braku kontroli nad wodą.W ten sposób, powołując się na niemożliwość egzekwowania przepisów można zanegować wszystko.Przecież i tak nikt nikogo nie złapie poniżej Rusałki, przy Piaskarni, poniżej Północnego....Co roku te same zimowiska, tarliska i cały czas się nie da. Nawet te same łódki Dla mnie prywatnie marzy się system:- składka podstawowa z obowiązkiem no-kill- dodatkowo wykupowane znaczki na zabranie ryb (ile chcesz zabrać, tyle wykupujesz i zgłaszasz do rejestru, każdy znaczek ma unikatowy klucz, można dokupić podczas sezonu)Plus surowe kary, pod którymi trzeba się podpisać przed odbiorem pozwolenia. Edytowane 30 Listopada 2023 przez korol 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Obiło mi się o uszy, że jest tam małe zainteresowanie no kill-em.Małe zainteresowanie no-killem jest generalnie na terenach pomiędzu Bugiem a Odrą. Wirtualni wędkarze zyją w wirtualnej rzeczywistości mając złudzenie, że to dominujace podejście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Małe zainteresowanie no-killem jest generalnie na terenach pomiędzu Bugiem a Odrą. Wirtualni wędkarze zyją w wirtualnej rzeczywistości mając złudzenie, że to dominujace podejście. Nie sądzę, aby ktoś tu uważał postawę no-kill za dominującą.Poza tym, nie tacy my tu wirtualni. Ryby łowimy niewirtualne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Piotrze, kary to problem ustawowy. Stowarzyszenie nie może naliczać kar finansowych, takie mamy prawo. Państwo zaś woli golić kierowców niż kłusoli 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Piotrze, kary to problem ustawowy. Stowarzyszenie nie może naliczać kar finansowych, takie mamy prawo. Państwo zaś woli golić kierowców niż kłusoli Wiem, opisałem swój wymarzony system. Ale o tym też już pisaliśmy Od reprezentowania ogółu wędkarzy i wniosków ustawodawczych, rozmów z ministrami mamy Zarząd Główny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Drogi Bartku, pozwolisz, że złapię Cię za słówko. Użyłeś słowa "golić". Rozumiem, że chodzi Ci o znaczne podniesienie mandatów i ich ściąganie. Jeśli tak, to mam poważne wątpliwości do pisania o goleniu kierowców (zresztą w tym samym zdaniu napisałeś o kłusownikach). Wysoka kara jest jednym ze skuteczniejszych instrumentów, używanych na całym świecie do przestrzegania prawa. Jedni obcinają rączkę czy nóżkę, inni zamykają w pace, jeszcze inni ustalają wysokie mandaty. Kara ma dać w kość łamiącemu prawo i oduczyć go podobnych rzeczy na przyszłość. Nawet najsurowsze kary nie dotyczą części społeczeństwa i są jej całkowicie obojętne. Mam tu na myśli obywateli przestrzegających prawo. W naszych realiach to grupa nieco egzotyczna i będąca obiektem drwin. Wystarczy, że napiszę, że od kilkunastu lat nie złamałem przepisów ruchu drogowego, a wysokie mandaty ucieszyły mnie, bo może spowodują, że inni pójdą w moje ślady...Nad wodą jestem za drakońskimi karami, bo tu jest całkowita samowolka, a wypadałoby przywrócić (czy raczej wprowadzić) porządek. Kończę pytaniem, na które nie dostałem odpowiedzi od Piotrka. Może ty wiesz, jaką karę przewidzieliśmy (jako państwo) za brak opłaty trollingowej w OM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Brak zezwolenia albo niestosowanie się do jego warunków 200 - 500zł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Domyślić się można kolejki, jaka się ustawi do ochoczego wpłacania tej składki. Talibowie obcinają rękę, a polski sąd zasądza manicure. Kolejny bubel prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Masz rację Maciek, niewłaściwe słowo.Miałem na myśli łatwość w karaniu kierowców za wykroczenia. Moim, skromnym, zdaniem należy zmienić cały kodeks wykroczeń, a nie tylko taryfikator mandatów drogowych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Mnie się wydaje, że pomijając już sam fakt karania chodzi o wysokość kary. Zezwolenie 1400, kara za jego brak maks 500 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Weekendowe kontrole będą polegać na pobieraniu opłaty w ratach. Wyznaczamy nowe standarty, uwzględniające oczekiwania wędkarskiej braci, zbulwersowanej wysoką składką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 A mamy ich tysiące. I to nie jest problem? Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Od podniesienia kar ważniejsze jest skuteczne egzekwowanie prawa, bo nawet najwyższa kara będzie tylko papierowym straszakiem, kiedy nikt nikogo nie kontroluje to w konsekwencji nie ma kogo karać i proceder kwitnie . I w tym punkcie warto chyba pomyśleć, jak wykorzystać skutecznie współczesną elektronikę. P.S. Drastyczne kary w średniowieczu nie wyeliminowały złodziejstwa, zbrodni, rabunków itp. Edytowane 1 Grudnia 2023 przez MaleX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Eliminowały i to bardzo skutecznie. Na tyle skutecznie, że sami ustawodawcy te kary drastycznie pozaniżali aby sami czy ich rodziny i klakierzy nie zawiśli czy też bez rąk pozostali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 A mamy ich tysiące. I to nie jest problem? 1701455392147.jpg Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu TapatalkaNo mamy, latające i w gumofilcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Jak jest mało ryb kormorany przenoszą się w inne miejsce. Wędkarze przenoszą się jak już nie ma nic! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Eliminowały i to bardzo skutecznie. Na tyle skutecznie, że sami ustawodawcy te kary drastycznie pozaniżali aby sami czy ich rodziny i klakierzy nie zawiśli czy też bez rąk pozostali. Akurat ten temat jest mi bliski zawodowo, nawet o tym pisałem - choć o zbrodniach i karach w XVII wieku (paleta drastycznych kar była wówczas ogromna, a do tego głowizna...). Prywatne więzienia, prywatne wymierzanie kar itd. A wiecie za co zaszywali delikwenta w worku z żywymi zwierzętami i wrzucali do wody, kara wykonywana jeszcze w XVII wieku ? Edit: bliżej tematu; żeby wymierzyć karę trzeba najpierw złapać winowajcę; na razie jest to podstawowy problem, podniesienie kary to rzecz wtórna. Priorytet to ochrona wód. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez MaleX 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Opublikowano szczegółowe zasady wędkowania w OM. Jest kilka zmian, warto się zapoznać: https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-7594.pdf 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub75 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Pobieżnie przeglądając: - wymiary ochronne szczupak i sandacz 60 cm,- na rzece: Wisła nr 3, Wisłą nr 4, Wisła nr 5, Narew nr 7 (Zalew Zegrzyński) obowiązują dolne i górne wymiary gospodarcze: sandacz - do 60 cm. i od 85 cm.; szczupak do 60 cm. i od 90 cm. - limit dzienny (szczupak, sandacz, boleń, brzana) - łacznie 1 szt- wert tylko na Zbiorniku Włocławskim i zbiorniku Soczewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Jeszcze limit suma 2szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Jest istotna zmiana dla łowiących w Warszawie, po wnioskach z kół opiekujących się wodami zmianie uległy wody z ochroną drapieżnika. Dlatego trzeba sprawdzać, pokrótce większość małych wód ma ograniczenia w zabieraniu, za to zniknie strefa między mostami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub75 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Jest istotna zmiana dla łowiących w Warszawie, po wnioskach z kół opiekujących się wodami zmianie uległy wody z ochroną drapieżnika. Dlatego trzeba sprawdzać, pokrótce większość małych wód ma ograniczenia w zabieraniu, za to zniknie strefa między mostami Czyli drapieżniki złowione między mostami będzie można zabierać, oczywiście w granicach obowiązujących limitów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
womar Opublikowano 5 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 No i fajnie, można wreszcie znowu wpierdzielać rafowe bolenie i sandacze. Za dużo ich się już zrobiło na miejskim odcinku. Reszta zmian też na pierwszy rzut oka logiczna - chronimy suma, więc ograniczamy sportowego werta i limitujemy trolling, ale żeby zyskać poklask grunciarskiej więkoszości zwiększymy limit na tegoż samego suma do 2 sztuk... Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi