Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla suma nic się nie zmieniło tylko rozbili okres na dwa: 1.01-31.05 i 1.11-31.12.

Za to jest jeszcze jeden fajny zapis:

"23. Na odcinku rzeki Wisły w Warszawie od mostu Siekierkowskiego do mostu Marii Curie Skłodowskiej obowiązuje zakaz

zabierania drapieżników: szczupaka, sandacza i bolenia. (Indeks 23 w zezwoleniu)"
Edytowane przez mikryb

W przepisach na 2020 rok jest jeden fajny zapis:

"23. Na odcinku rzeki Wisły w Warszawie od mostu Siekierkowskiego do mostu Marii Curie Skłodowskiej obowiązuje zakaz

zabierania drapieżników: szczupaka, sandacza i bolenia. (Indeks 23 w zezwoleniu)"

Dobre wieści ..., dla panów poniżej jeśli to prawda.

Gdzieś mi wpadł artykuł, że 2020 r będą 2 brygady rybaków od Siekierek po Tarchomin,

Więc mało co się tam uchowa, kupicie sobie swiezutkie na bazarach, sklepach itp, i można będzie twierdzić łowię i wypuszcza, jem tylko kupne

Wreszcie mamy próbę ochrony tarła i tarlisk sandaczy na czaszy Zalewu - zobaczymy jak skuteczne okażą się te przepisy,

ciekawe czy kiedyś doczekamy się etatowych strażników ….

No i Okręg powinien wydawać (jawne) informacje o ilości rybaków i ich instrukcje - łącznie z wymiarami dla siatkarzy....

• Like 1

Napiszesz więcej?

Póki co jeszcze w głowie obecny sezon i nie interesowałem się tematem.

@psd27

Paweł jadą po bandzie

https://ompzw.pl/news/warunki-zezwolen-na-amatorski-polow-ryb-wysokosc-skladek-i-ulg-oraz-zasady-wedkowania-w-wodach-okregu-mazowieckiego-pzw-w-2020-roku

d2061c873e2e4762d6d2fcd0a40f6e76.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Reasumując, 300zl? :-)

Czuje, ze liczba osób łowiących na dziko wzrośnie znacząco. Tym bardziej, ze nie przypominam sobie, abym został przez ostatnie 4 lata skontrolowany, a lowię przecież przez większość czasu na miejskim odcinku, gdzie o kontrol powinno być najłatwiej.

Ja jeszcze nie wiem Sławku, jak ten regulamin i składki adresują „aby połowić”.... Ale ja się nie znam :-)

Bo jak to piszą Pawle: łowić to trza umić, ale to tylko połowa powiedzenia. Druga brzmi trzeba wiedzieć na co konkretnie się zasadzić ;)

Byłem dziś przelotem nad Wisełką pół godzinki i o dziwo jedno branie miałem i nawet zacięte. Szkoda tylko, że ryba się wypięła. Dla mnie to w zasadzie bez różnicy tylko ciekawość co to konkretnie było trochę zżera bo adrenalinka i fajna potyczka były :)

Odpowiedzi są takie jakich można było się spodziewać, choć osoba któa składała dokument mogła go przeczytać bo niektóre są sprzeczne ze sobą.

np.:

28. Znieść zasadę „złów i wypuść” na łowisku sportowym na kanale Królewskim na odcinku od mostu drogowego w Aleksandrowie do ujścia do Jeziora Zegrzyńskiego wraz z dopływem rzeki Beniaminówka (Sawica) do mostu drogowego przy ul. Małołeckiej (gm. Nieporęt). Indeks 22 w zezwoleniu.(k-30)

Wniosek będzie rozpatrzony przy ustalaniu zasad wędkowania na 2020 r.

40. Utrzymanie strefy No Kill na odcinku Kanału Królewskiego od mostu w Aleksandrowie do ujścia do Zalewu Zegrzyńskiego. (k-61)

Zarząd Okręgu Maz. nie przewiduje zmian w tym zakresie.

17. Utrzymanie odcinka sportowego na kanale Żerańskim od mostu w Aleksandrowie do ujścia kanału do zbiornika Zegrzyńskiego. (k-21, 62)

Wniosek realizowany. W zezwoleniu na amatorski połów ryb na 2019 r. w zasadach wędkowania jest indeks 22, informujący o zasadzie „złów i wypuść” oraz odcinku sportowym.

Ciekaw jestem, jakiej zakutej pale przeszkadza jeden odcinek no kill na kanale? Nie wiem doprawdy skąd biorą się ludzie aż tak pazerni na tanie białko, mając tyle innej wody w okolicy - rzeki i rzeczułki, jeziorka, strumyki, ZZ. Może dlatego, że jednak no kill przynosi na tej wodzie widoczne efekty, i ryb tam jest jakby więcej? 

Przypomniałem sobie już, co skłoniło mnie do tego że wykreśliłem się z tej dumnej organizacji. Gros członków myślących w podobnych schematach. Nie będę nurkował w szambie szukając brylantów.

Już bardziej rozumiem skąd się wzięli, i czemu są właśnie tu, pewni zgorzkniali obserwatorzy bylejakości naszego światku.

Czuje, ze liczba osób łowiących na dziko wzrośnie znacząco. Tym bardziej, ze nie przypominam sobie, abym został przez ostatnie 4 lata skontrolowany, a lowię przecież przez większość czasu na miejskim odcinku, gdzie o kontrol powinno być najłatwiej.

300zł za nizinne i górskie + składka członkowska. 250zł za nizinne + składka członkowska. W przypadku nizinnych i składki członkowskiej wzrost o 30zł w przypadku pełnej o 40zł.

Składak członkowska +10pln(podwyżka ZG),

Składka na ochronę i zagospodarowanie wód - wody nizinne +20pln(podwyżka OM),

Składka na ochronę i zagospodarowanie wód - wody górskie +10pln(podwyżka OM).

Razem 40pln. Ponieważ większość osób nie korzysta z wód górskich to realnie 30pln.

Edytowane przez vako

300 dużo, ale po co Ci górskie....?? Ja zapłaciłem raz....pojechałem, zobaczyłem z czym się mierzę i stwierdziłem że nigdy więcej...

• Like 1

Składak członkowska +10pln(podwyżka ZG),

Składka na ochronę i zagospodarowanie wód - wody nizinne +20pln(podwyżka OM),

Składka na ochronę i zagospodarowanie wód - wody górskie +10pln(podwyżka OM).

Razem 50pln. Ponieważ większość osób nie korzysta z wód górskich to realnie 30pln.

Jak ty żeś te 50pln wyliczył?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Gdzieś mi wpadł artykuł, że 2020 r będą 2 brygady rybaków od Siekierek po Tarchomin,

Więc mało co się tam uchowa, kupicie sobie swiezutkie na bazarach, sklepach itp, i można będzie twierdzić łowię i wypuszcza, jem tylko kupne

Jeżeli podajesz już jakąś informację, to warto byłoby wskazać źródło. W każdym innym wypadku wprowadzasz tylko niepotrzebny zamęt ;)

• Like 1