Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jakiś zapis co do trollingu ?

Jest. Ponadto wcześniej w §4 i §9 masz wymienione dozwolone metody połowu.

Rozdział V METODY POŁOWU

§ 8.

1.W wodach OM PZW zabroniony jest połów (polowanie) kuszą, połów metodą trollingową, jednoczesne łowienie różnymi metodami.

Edytowane przez vako

Z ciekawostek, które wychwyciłem, od nowego roku jest obowiązek natychmiastowego wpisu do rejestru złowionych ryb przeznaczonych do zabrania, a wymienionych w § 10 ust. 2 warunków zezwolenia.

§7. Złowione ryby
(...)
4.Ryby objęte limitem ilościowym (zgodnie § 10 ust. 2) przeznaczone do zabrania, należy niezwłocznie po złowieniu wpisać do rejestru
amatorskiego połowu ryb.

Szkoda, że nie wpisano : ryby przetrzymywane w siatce uważa się jako "do zabrania"...rozwiązało by to sprawę interpretacji przez PSR czy SSR...jak zwykle zostawiona furtka, która jest prosta do zamknięcia...ech...

...wziąłem rozwód na ten rok i wykupiłem w skierniewickim...przywiązany do lokalnych kół trochę szkoda było ale teraz korzystając z porozumień wiem, że dobrze uczyniłem...i nawet podczas kontroli w ciechanowskim jakoś tak inaczej/lepiej byłem traktowany  :D ...no i po wynikach myślę, że dobrzej została zagospodarowana moja składka...

...powoli pętla się zaciska nad tym okręgiem ale jedyną metodą jest przejmowanie całych zarządów kół i dopiero atak na Twardą...niestety pojedyncze jednostki są pacyfikowane... ale to nie znaczy, że oddajemy pola...czaimy się, zbieramy watahę i prędzej czy później uderzymy...a na walnym wyborczym będzie zdziwko... :lol:

Szkoda, że nie wpisano : ryby przetrzymywane w siatce uważa się jako "do zabrania"...rozwiązało by to sprawę interpretacji przez PSR czy SSR...jak zwykle zostawiona furtka, która jest prosta do zamknięcia...ech...

Chyba jednak czegoś dokładnie nie doczytałeś. Od nowego roku jeśli złowisz sandacza(zgodnie z obowiązującymi przepisami, łowiąc rekreacyjnie) i chcesz go zabrać, to natychmiast po złowieniu wpisujesz go do rejestru(obowiązek). Jeśli go nie zabierasz, masz obowiązek natychmiast go uwolnić. Nie ma przechowywania i przetrzymywania ryb (wymienionych w § 10 ust. 2 warunków zezwolenia) w siatce bez wpisania ich do rejestru.

Ja ze swej stronie dodałbym dodatkowo do tego zapisu wymóg wpisania w rejestrze połowu, długości ryby z dokładnością do 1cm. By jeszcze bardziej ukrócić niektóre patologie.

Oczywiście tu mój błąd. Sandacz przetrzymywany w siatce czy zabity ma być wpisany.  :D to na plus. Choć pomimo tego, że ryba cierpi wleczona po zbiorniku w siatce to wolałbym, żeby miała być do zakończenia łowienia tak przetrzymywana (i wpisana) bo już wiele razy widziałem jak wędkarz na końcu albo w trakcie łowienia decydował się jednak na wypuszczenie a nie walenie kompletu w łeb. Ryba zabita poza tymi obowiązkowymi z regulaminu (łososiowatymi, lipieniami i na lodzie) powinna oznaczać koniec łowienia. 

Ale w przypadku tak lubianego przez nas okonia dali kolejne zielone światło do zabierania pasków w ilościach hurtowych w przedziale 15-25cm. Co dalej tworzy ogromną patologię nad obecnie wszelkimi łachami wiślanymi i zatoczkami. Takich okonków całe bagażniki wyjeżdżają. A potem białej ryby za dużo. A co ma ganiać narybek tej białej ryby? Chyba tylko mewy bo kormoran też lubi okonia. I robi się naprawdę dziwna sytuacja bo okonie jak już coś to trafiają się w przedziale 25-40+ co cieszy no ale przyszłościowo gdzie te młodsze roczniki??? Rozumiem, że zamysł jest taki, że jak już złapiemy okonia to fajnego garbusa ? Tylko te garbusy pasują idealnie do oczek siatek rybaków i są przysmakiem w smażalniach. 

Ciężko wprowadzić systemowe rozwiązania, żeby wszystkich cieszyło szczególnie, że nasz własny związek z Twardą na czele tak lobbuje rybaków i smażalnie...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Rok temu świąteczny prezent ZG PZW przygotował OM PZW w postaci wniosku o zjazd nadzwyczajny i odwołanie władz centralnych. Wskutek sztuczek prawniczych(!) zjazd nie doszedł do skutku....

W tym roku prezenty rozdaje ZG PZW.....

Zaprzyjaźnione wiewiórki donoszą, że po przeprowadzonej kontroli w OM PZW, przez Główną Komisję Rewizyjną(GKR), w czynnościach został zawieszony dotychczasowy wieloletni Prezes Okręgu Zbigniew Bedyński i pewnie to nie koniec. Nastąpiło to po przedstawieniu wniosków i zaleceń pokontrolnych GKR na wczorajszym posiedzeniu ZG PZW.

http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/213805/60/posiedzenie_zarzadu_glownego_pzw__grudzien_2020

Informacja ta póki co nie jest oficjalnie potwierdzona ze strony OM PZW.

Należy też zauważyć, że zawieszenie w czynnościach nie jest równoznaczne z odwołaniem ze stanowiska, a jedynie odsunięciem od wykonywania obowiązków, na czas postępowania wyjaśniającego/dyscyplinarnego, które to potwierdzi lud oddali zarzuty. Dopiero prawomocny skazujący wyrok może powodować odwołanie z funkcji prezesa okręgu.

Wiewiórki donoszą, że to pokłosie prywatnej wendety jakiej dopuścił się obecny prezes(wraz z częścią władz i organów okręgu), wobec byłego kontrkandydata w wyborach na prezesa okręgu kol. Grześka Sybilskiego, obecnego prezesa koła PZW nr 100 Bistyp.

M.

Edytowane przez vako
  • Like 1

Dziękuję. Ja z kolei życzę okręgowi mazowieckiemu również wielu porozumień od kolejnego sezonu :D

Nie mam wielkich nadziei na radykalne zmiany. Raczej będzie tak jak było..... Tak mi podpowiada doświadczenie.

Edytowane przez vako

Uchwała nr 284/XII/2020

Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego

z dnia 19 grudnia 2020 r.

w sprawie: zawieszenia Prezesa Zarządu Okręgu Mazowieckiego PZW

na podstawie § 20 ust. 4 Statutu PZW z dnia 15.03.2017 r.,

Zarząd Główny Polskiego Związku Wędkarskiego

uchwala:

§ 1

Zawiesza Kol. Zbigniewa Bedyńskiego w pełnieniu funkcji Prezesa Zarządu Okręgu Mazowieckiego PZW w związku z wszczęciem postępowania dyscyplinarnego przez Rzecznika dyscyplinarnego Zarządu Głównego PZW.

§ 2

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego.

§ 3

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Sekretarz ZG PZW                                                                                           Prezes ZG PZW

Beata Olejarz                                                                                                Teodor Rudnik

Edytowane przez vako
  • Like 4