Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

Rekomendowane odpowiedzi

"Funkcję prezesa zarządu w Okręgu Mazowieckim pełnię od 2006 roku i po raz pierwszy spotykam się z tak cyniczną i nieodpowiedzialną postawą niektórych członków Zarządu Głównego PZW."

I wystarczy kolego. 14 lat to dużo. Wchłonąłeś te kilka ościennych okręgów i poza tym właściwie nic. Daj szansę innym. Nie twierdzę, że przyjdą młodzi, ambitni  i z pomysłem bo dobrze wiem, że to akcja próby przejęcia władzy w okręgu. Natomiast wiedz, że byłeś złym prezesem całkowicie nie pro-wędkarskim. Ciekawe ile razy byłeś z wędką nad wodą przez swoją prezesurę? Nie wylewaj krokodylich żali w listach bo absolutnie nie ma czego żałować po twojej władzy. Idź na ryby i odpocznij. 

• Like 2

"Funkcję prezesa zarządu w Okręgu Mazowieckim pełnię od 2006 roku i po raz pierwszy spotykam się z tak cyniczną i nieodpowiedzialną postawą niektórych członków Zarządu Głównego PZW."

I wystarczy kolego. 14 lat to dużo. Wchłonąłeś te kilka ościennych okręgów i poza tym właściwie nic. Daj szansę innym. Nie twierdzę, że przyjdą młodzi, ambitni  i z pomysłem bo dobrze wiem, że to akcja próby przejęcia władzy w okręgu. Natomiast wiedz, że byłeś złym prezesem całkowicie nie pro-wędkarskim. Ciekawe ile razy byłeś z wędką nad wodą przez swoją prezesurę? Nie wylewaj krokodylich żali w listach bo absolutnie nie ma czego żałować po twojej władzy. Idź na ryby i odpocznij. 

To nie jest człowiek, który lubi lub umie odpoczywać. To wojna w której nie bierze się jeńców, a naprawdę chodzi o władzę w całym związku, bo w OM karty już dawno były rozdane.....

Ostatni poker jednak mocno skomplikował sytuację.. bo nie wiadomo do końca w którą stronę to pójdzie.... choć papiery i zarzuty są przeciw obecnemu Prezesowi.

Edytowane przez vako

• 4 tygodnie później...

Czytać należy między wierszami:

http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/215162/60/posiedzenie_prezydium_zg_pzw__styczen_2021

PS. Właścicielem Wierzbicy (tam gdzie jest smażalnia i ekipy rybackie) jest ZG. OM je tylko dzierżawi.

Edytowane przez vako

Jak to w końcu będzie w tym roku jeśli chodzi o wędkowanie z łodzi. Czy posiadając łódź z silnikiem 15km o długości 3,6 muszę ją zarejestrować? Przepisy zmieniły się bodajże w sierpniu tamtego roku a w zasadach wędkowania na 2021 w OM dalej mamy zapis:

Ze środków pływających wolno wędkować w okresie od 1 maja do 31 grudnia (z wyjątkiem wód oznaczonych w Zezwoleniu indeksem 14 i 17), pod warunkiem że są zarejestrowane i oznakowane w sposób trwały i widoczny numerami rejestracyjnymi umieszczonymi na zewnętrznych płaszczyznach obu burt; litery i cyfry numeru rejestracyjnego powinny mieć nie mniej niż 10 cm wysokości i 1 cm grubości

Czy OM wydał jakieś uzasadnienie tego zapisu? 

To proste. Jeśli chcesz łowić w OM z łodzi, to ta łódź musi być bezwzględnie zarejestrowana. Takie prawo daje użytkownikowi rybackiemu Ustawa o Rybołówstwie Śródlądowym, a konkretnie zapis o zezwoleniu połowowym i jego warunkach. Zapis o zaniechaniu rejestracji łodzi pochodzi z rozporządzenia ministerstwa i jako taki stoi niżej niż wymogi użytkownika rybackiego, które to bezpośrednio pochodzą z ustawy(zapis o warunkach zezwolenia). Zatem jeśli..... to jak powyżej.

PS. Jeśli nie masz zarejestrowanej łodzi to możesz spróbować ją wypożyczyć.

To proste. Jeśli chcesz łowić w OM z łodzi, to ta łódź musi być bezwzględnie zarejestrowana. Takie prawo daje użytkownikowi rybackiemu Ustawa o Rybołówstwie Śródlądowym, a konkretnie zapis o zezwoleniu połowowym i jego warunkach. Zapis o zaniechaniu rejestracji łodzi pochodzi z rozporządzenia ministerstwa i jako taki stoi niżej niż wymogi użytkownika rybackiego, które to bezpośrednio pochodzą z ustawy(zapis o warunkach zezwolenia). Zatem jeśli..... to jak powyżej.

PS. Jeśli nie masz zarejestrowanej łodzi to możesz spróbować ją wypożyczyć.

No chyba nie do końca, ale wymaga to sprawdzenia. Starostwa odmawiają rejestracji bo to nie już ich interes/rejestr (oczywiście piszemy tu o małych łodziach i silnikach oraz o jednostkach napędzanych siła mięśni) mało tego- gdzieś widziałem że nie ma jak za to ukarać bo zapis zniknął z wykazu przewinień ( ale to muszę sprawdzić) w om się zbytnio w to nie zagłębiali z tego co wiem, przeszkadzało im że na " Beczkach" im pływają.

Nawet na stronie Okręgu Mazowieckiego jak dobrze poszukać to była informacja o braku konieczności rejestracji. A później im się odmieniło...

Sprawdziłem. Tekst jednolity ustawy jest zmieniony. To teraz która ustawa ważniejsza? Ta co OM się nią podpiera że wprowadza nakaz, czy ta w której cały rejestr jednostek używanych do amatorskiego połowu ryb jest usunięty przez ustawodawcę?

Edyta kolejna: nie ma zapisu w wykroczeniach o połowie z niezarejestrowanego środka pływającego w przypadku amatorskiego połowu ryb. A jak ktoś tego będzie szukał to trzeba wiedzieć że "połów ryb" a "amatorski połów ryb" to dwie różne sprawy.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

Jeśli chodzi o paragrafy to karę dostaniesz za naruszenie warunków zezwolenia (odstępstwo od warunków zezwolenia). To krótka piłka.

Pewnie przyjdzie poczekać na jakieś rozstrzygnięcie sądowe. Jeśli mnie to spotka to nie przyjmę. Nie to żeby złośliwie czy coś, pływam czasem na małym Belly, rejestrowany jeszcze przed zmianą przepisów. Zaświadczenie laminowane mam przy sobie ale już napisów nie jestem w stanie nanieść tak jak trzeba. Nie ma miejsca. Miałem na trytytki poprzyczepiane "ceratki" z numerem (i tak za małym " ale po sierpniu zdjęłam.

Chyba jednak czegoś dokładnie nie doczytałeś. Od nowego roku jeśli złowisz sandacza(zgodnie z obowiązującymi przepisami, łowiąc rekreacyjnie) i chcesz go zabrać, to natychmiast po złowieniu wpisujesz go do rejestru(obowiązek). Jeśli go nie zabierasz, masz obowiązek natychmiast go uwolnić. Nie ma przechowywania i przetrzymywania ryb (wymienionych w § 10 ust. 2 warunków zezwolenia) w siatce bez wpisania ich do rejestru.

Ja ze swej stronie dodałbym dodatkowo do tego zapisu wymóg wpisania w rejestrze połowu, długości ryby z dokładnością do 1cm. By jeszcze bardziej ukrócić niektóre patologie.

W rejestrze bezwględnie powinna być wpisana długość ryby z dokładnością do 1cm to raz ( w przeciwnym wypadku będą podmieniać a sandacz tego nie przeżyje)  a dwa powinien być zapis o zakazie stosowania długopisów ścieralnych itp.. Dodatkowo podczas kontroli Straż powinna stawiać stempel w rejestrze, że limit drapieżnika na ten dzień został wyczerpany. Osobiście odnoszę wrażenie, że ludzie wprowadzający te wszystkie zakazy/nakazy itd. robią to na ostatnią chwile bez konsultacji i głębszego zastanowienia. 

Jak ja zakupiłem swoje pływadło kilka lat temu, to pamiętam, że był taki przepis, że rejestracja mniejszych jednostek nie jest potrzebna do pływania rekreacyjnego. Do połowu ryb rejestracja łodzi była konieczna i  tak też zrobiłem. Koszt mały, strata czasu niewielka, jak jest taka możliwość to na wszelki wypadek lepiej zarejestrować.

Znamy personalia osoby zastępującej zawieszonego w obowiązkach prezesa Zbigniewa B.( :) ).

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-5779.pdf

To członek kola w Legionowie, sekretarz zarządu K-13 i obecny v-ce prezes OM.

https://pzw13.pl/Ko%C5%82o-PZW-13/W%C5%82adze-statutowe-Ko%C5%82a-Nr-13.html

Edytowane przez vako

Znamy personalia osoby zastępującej zawieszonego w obowiązkach prezesa Zbigniewa B.( :) ).

https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-5779.pdf

To członek kola w Legionowie, sekretarz zarządu K-13 i obecny v-ce prezes OM.

https://pzw13.pl/Ko%C5%82o-PZW-13/W%C5%82adze-statutowe-Ko%C5%82a-Nr-13.html

No to żadna nowość :) pisaliśmy o tym w wątku Zegrzyńskim

Odnośnie rejestracji łodzi. Jest tak jak myślałem.

https://ompzw.pl/news/komunikat-w-sprawie-rejestracji-lodzi

Wielkie dzięki ????.

Właśnie zmieniam gumiaka, to ominie mnie rejestracja. ????

Edytowane przez tost

PS. Jeśli nie masz zarejestrowanej łodzi to możesz spróbować ją wypożyczyć

Okazuje  się , że nie takie proste skoro Prezydium jednak podjęło decyzje żeby wprowadzić nowy zapis do regulaminu.... ciekawe jak to opisali w uchwale... mogli by coś opublikować.. o ile Prezydium się zbierało... szkoda że tych uchwał nie publikują na bierząco...

Edytowane przez Fishing Team

Na razie jest to wstępniak i należy tą uchwalę prezydium (ścisłego zarządu) traktować jako rekomendację. Ja pisałem o rzeczywistym stanie prawnym na dany moment. Teraz to zostało zmienione lub nastąpiła próba zmiany tego przepisu. Dziwny jest chaos i niekonsekwencja jaki towarzyszy ostatnim decyzjom zarządu. Zapewne jest to związane z zamieszaniem jakie wywołały ostatnie decyzje ZG PZW w sprawie OM.

Żeby to obowiązywało musi to klepnąć zarząd okręgu na swym najbliższym posiedzeniu. Najwcześniej stanie się to pod koniec miesiąca (22) lutego br..

Edytowane przez vako

Na razie jest to wstępniak i należy tą uchwalę prezydium (ścisłego zarządu) traktować jako rekomendację. Ja pisałem o rzeczywistym stanie prawnym na dany moment. Teraz to zostało zmienione lub nastąpiła próba zmiany tego przepisu. Dziwny jest chaos i niekonsekwencja jaki towarzyszy ostatnim decyzjom zarządu. Zapewne jest to związane z zamieszaniem jakie wywołały ostatnie decyzje ZG PZW w sprawie OM.

Żeby to obowiązywało musi to klepnąć zarząd okręgu na swym najbliższym posiedzeniu. Najwcześniej stanie się to pod koniec miesiąca (22) lutego br..

Zadzwoń sobie to jakiegokolwiek komendanta PSR z terenu działania OM to się dowiesz co oni myślą i jakie mają wytyczne odnośnie zapisu w regulaminie punkt 6....

Czyli póki co to komunikat na stronie można sobie w buty wsadzić bo jak wnioskuje uchwały nie ma... Burdel w tym OM straszny. Komunikaty wystawiają jak chcą. Masakra jakaś. Sport zakazali od 24.10 dlaczego to nie wiadomo bo rozporządzenie weszło później, łodzie  najpierw każą rejestrować a teraz sprawę prostują.  Ciekawe co dalej wymyślą 

Przedziwny zbieg okoliczności :D .

Uchwała nr 3/I/2021

Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego

z dnia 29 stycznia 2021 r.

w sprawie: przeprowadzenia audytu finansowego Okręgu Mazowieckiego PZW
z siedzibą w Warszawie przy ul. Twardej 42

Na podstawie § 30 pkt. 19 Statutu Polskiego Związku Wędkarskiego

Prezydium Polskiego Związku Wędkarskiego

uchwala:

§ 1

Przeprowadzenie Audytu Finansowego w Okręgu Mazowieckim za okres od 14 stycznia 2020r.do 31.12.2020r.

§ 2

W celu wykonania Uchwały powołuje komisję w składzie:

1. Biegły Rewident – Ewa Janiak

2. Główny Księgowy Biura ZG PZW – Jolanta Janiak

3. Specjalista ds. Kadr i Płac Biura ZG PZW- Dominika Tartanus

4. Za- ca Dyrektora Biura ZG PZW – Donata Miłosek

§ 3

Termin przeprowadzenia audytu 15 luty 2021r. do dnia 17 lutego 2021r.

§ 4

Wykonanie uchwały powierza się dyrektorowi Biura Zarządu Głównego PZW.

§ 5

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Skarbnik ZG PZW                   Prezes ZG PZW

Jerzy Leus                              Teodor Rudnik

A OM na to jak na lato:

https://ompzw.pl/news/biuro-zarzadu-okregu-mazowieckiego-pzw-nieczynne-do-odwolania

Edytowane przez vako