Maciej W. Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgodzisz się, że wnioski o które się pokusiłeś prowadzą nas donikąd. Protestantów u nas jak na lekarstwo, władzy nie wierzymy, prawa solidarnie i konsekwentnie nie przestrzegamy. Szwedzkie reformy nie zakiełkują na polskim gruncie. W kwestii wędkarstwa wybór jest między dżumą (PZW), a cholerą (WP). Pozytywiści osiągają postępy w tempie żółwim (jeśli im się takowe przytrafią), rewolucjoniści i wielbiciele radykalnych zmian niech się lepiej wybiorą na pstrągowy burdelik i tam wspólnie biją pianę. Muszę chyba lepiej przyłożyć się do strugania woblerów, bo to odrywa od myślenia o kondycji polskich łowisk. Zaoszczędzę na kotwiczkach, bo uzbrojone plączą się i rysują w pudełkach. I mogę powiedzieć, że wędkarstwo dalej jest moją pasją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Nie zgodzę się. Dalej będę dostarczał sobie hormony przyjemności ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Mysha, dałeś absurdalny przykład i jeszcze wyciągnąłeś błędne wnioski.Mamy kraju większe problemy i większe zaniedbania różnych rządzących i NIC.OFE, ograniczony dostęp do opieki zdrowotnej w czasie wielkiej choroby, zadłużanie pozabudżetowe, można nawet zaatakować własny komisariat bazuką i dalej nic. Jak możesz uważać, że jakieś zakazy związane z wędkarstwem coś wywołają.Ale nie wchodźmy w politykę, bo akurat w tym wątku piszemy o konkretach. Przykład, że w Szwecji połapałeś, ktoś inny nie, a potem w Polsce na jeziorze miałeś lepiej niczego nie dowodzi i nijak się ma do omawianych zmian. Mogę Ci opowiedzieć jak wygląda łowienie sandaczy w Hiszpanii i nie piszę o barbarzyństwie na gniazdach, tylko później, normalnie...Zmiany:1. Różnicowanie wędkarzy zależnie metody. Taniej łowić sumy na zrywkę niż na trolling.2. Cofnięcie no-kill dla 3 (słownie trzech) gatunków ryb, nawet nie na całej warszawskiej Wiśle, tylko na jej części.3. Obniżenie limitu zabranych dziennie sumów z 1 na 2.Te konkretne decyzje.Odnośnie sandaczy, możesz przyjechać na tydzień. Jestem pewien, że nie dasz rady złowić żadnego ponad 70. Nie chce przez to powiedzieć, że nie umiesz, po prostu jest ich mało i występują wysypowo. Zobacz wątek warszawska Wisła z 3 ostatnich lat. W kwestii sumów. Przeciętny wędkarz, nie wyspecjalizowany w nich prawdopodobnie nigdy nie złowi dwóch jednego dnia. A może raz fartem. A Ci wyspecjalizowani dzielą się mniej więcej na dwie grupy. Jedna wszystko wypuszcza (dla nich bez różnicy), druga beretuje na cele handlowe. Pośrednich, będzie najmniej. Uważam, że akurat ta zmiana promuje handlowców. A podobno handel zabroniony.Na koniec trolling. Był już dyskutowany i wyjaśniany. Dla mnie najmniej istotna z tych trzech. Zmiana ideologiczna różnicująca wędkarzy. Męczenie małych sumków na wątróbkę spoko, haratanie większych kotwicami od zestawów ze zrywką spoko, ale już za trolling dopłacamy. Za spinning nie. A przecież tak samo można podhaczyć wąsatego spinningiem z doczepką, nie trzeba do tego trollować. Logika dziel i rządź.I jeszcze do zastanowienia.Załóżmy, że zostanę ministrem finansów. Tak czysto hipotetycznie i mam pewność, że do końca kadencji nikt mnie nie odwoła.Co byś wolał, żebym podejmował trudne decyzje dla ratowania kondycji finansów publicznych, czy może poszedł za głosem ludu jeszcze mocniej zadłużając przyszłe pokolenia. Co byś wolał dla Polski, tak szczerze? Edytowane 6 Grudnia 2023 przez korol 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) I jeszcze do zastanowienia.Załóżmy, że zostanę ministrem finansów. Tak czysto hipotetycznie i mam pewność, że do końca kadencji nikt mnie nie odwoła.Co byś wolał, żebym podejmował trudne decyzje dla ratowania kondycji finansów publicznych, czy może poszedł za głosem ludu jeszcze mocniej zadłużając przyszłe pokolenia. Co byś wolał dla Polski, tak szczerze?Zacznę od końca, bo piszę na telefonie I nie mam cierpliwości do tego. To jest świetna metafora. Otóż wyobraź sobie, że istnieje forum miłośników gier planszowych (istnieje, sprawdziłem). I na tym forum jest wątek o grze "Monopoly". Rzuca się kostką, coś tam się kupuje, a coś sprzedaje. I Ty na tym forum możesz wypisywać najmądrzejsze myśli dotyczące polskiej ekonomii, handlu, a nawet geopolityki i tak nikt poważny tego nie zauważy. Dostaniesz trochę lajków, a i tak nikt Cię minstrem finansów nie zrobi. Nawet doradcą ministra nie zostaniesz. Chyba, że któryś z rozgrywających w naszej polityce gra w Monopoly i zarejstrował się na tym forum. Ale szanse są małe. I tak to panie Piotrze jest. Na forum możesz snuć najwspanialsze wizje, a i tak trzeba ruszyć cztery litery i próbować je wdrażać w życie. Inaczej się nie da. Pisałeś, że przez póltora roku rozmawiałeś o poważnych pieniądzach na ochronę wód. Ja niestety jestem małym żuczkiem. Trochę pieniędzy na zarybienia załatwiłem, ale takich niespecjalnie poważnych. Połaziłem z workami, spaliłem parę litrów benzyny. Tak niepoważnie, społecznie i pozytywistycznie. Różnica mała jest. Te małe i niepoważne ryby pływają/pływały, a te POWAŻNE pieniądze są wciąż wirtualne. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Mysha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Już nie mogę edytować, to jeszcze dodam.Jeśli wybieramy w jakiejś dziecinie swojego przedstawiciela, to dlaczego?Czy nie dlatego, że jest w niej wybitny, ma zdolności organizacyjne, jest ekspertem, najlepszym z nas.Na przykład jest najlepszym strategiem wojskowym.Czy może na ministra wojny wybierzemy ulubionego kolegę, młynarza?Załóżmy, że jakimś cudem wybraliśmy tego pierwszego...Przychodzi wojna. Nasz przedstawiciel decyduje jak bronić grodu.Jak powinien decydować? Czy według głosu ludu, czyli piekarzy, rolników, lekarzy, kołodziejów. Posłuchać co najgłośniej krzyczą i tak robić?Czy może powinien wykorzystać swoją najlepszą wiedzę i doświadczenie z poprzednich wojen i decydować według swoich niewątpliwie wyższych umiejętności?Kiedy będzie najlepiej dla naszego grodu? Edytowane 6 Grudnia 2023 przez korol 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 "Kiedy będzie najlepiej dla naszego grodu?" Jak przestaniemy wybierać wybitnych młynarzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Mysha, pisanie na forum może wyglądać na bezproduktywną paplaninę. Mam inne zdanie. Jeśli o niebo lepsi ode mnie wędkarze, tacy jak Piotr, czy Janek piszą, że wędkarsko warszawska Wisła jest w fatalnej kondycji, to jest to dla mnie istotna informacja. Mogę przynajmniej wyeliminować kwestię moich zdolności, czy ich braku. Jest to też dla mnie sygnał, że jest ostatni gwizdek, żeby ratować wodę/reformować zarządzanie. Pisanina na tym forum uświadomiła mnie, że jest to orka na ugorze i walenie głową w mur. My tu nie uprawiamy polityki, tylko piszemy o swoim hobby, a czytanie o wieloletniej walce z innymi hobbystami, to kompletny absurd. Ja naprawdę nie uchylam się od społecznej pracy i działania w grupie. Niestety moja wytrzymałość na ludzką głupotę i cwaniactwo ma swoje granice, a angażowanie się w tak skonstruowany i zarządzany związek jest w moim przypadku masochizmem. Mam świadomość, że moja bierność i rokrocznie płacona składka są na rękę ludziom, którzy są w moim mniemaniu szkodnikami. Nie stać mnie na luksus bojkotu i demontrację urażonej dumy. Olanie jedynego zarządcy wód i tygodniowy wypad za granicę to dla mnie już nie wędkarstwo. I cholernie boli, gdy mam wielką, dziką rzekę pięć minut od domu, a ryby próbuję złowić od wielkiego dzwonu z niemieckiego brzegu Odry. I myślałem, że i ona dokonała żywota, tymczasem w porównaniu z mazowiecką Wisłą, jest wciąż ekscytującym łowiskiem. Problem nie jest odosobniony, bo spędzam sporo czasu nad podlaskim Bugiem i jest to również zapuszczona rzeka. Mógłbym to wszystko opowiedzieć mojej jamniczce, ale jako że reaguje wyłącznie na słowa spacer i miska, byłaby to czysta strata czasu. No to jest forum optymistów, pesymistów i kibicujących im wszystkim smakoszy popcornu. Voila! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Mysha,Zostałem wywołany, to i szczerze odpowiedziałem. Wcześniej nic nie wspominałem, bo lepiej komunikować wyniki.A jak wyjdzie finalnie, kto więcej, mniej, lepiej. Okaże się na końcu naszej drogi.Pamiętaj, że jestem z 15 lat młodszy i jak zdrowie da, mam jeszcze sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Życzę zdrowia i powodzenia. Jak Ci się uda to wszyscy skorzystają ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Piotr, dzięki za wpis. Mam dwa dodatkowe pytania, ale najpierw jedną kwestię chcę wyjaśnić - kibicuję, widząc, co piszesz i jak rozumiem co robisz, a także dlatego, że doskonale wiem, jak wygląda sytuacja w stworzyszeniach/związxkach sportowych. Teraz pytania: Piszesz o głosie wędkarzy, większości - o jakiej formie wyrażenia tego głosu i policzenia większości mowa?Apropos działań związanych z ochroną ryb - czemu tak mało o nich wiadomo? I rozwijając - czemu komunikacja OM PZW jest tak uboga? (przykład pierwszy z brzegu - 9 wpisów w listopadzie na FB)Odnośnie większości, to zgodnie ze statutem głównym głosem są walne zebrania i to na każdym szczeblu. Podczas walnych zebrań w kołach są składane i przyjmowane wnioski zarówno do kół, do okręgu i do ZG. To tak formalnie, nieformalnie to każdy z nas rozmawia ze znajomymi, z ludźmi nad wodą, czy też choćby jak tu zbiera głosy z netu. Przyznam że w tym roku sporo nasłuchałem się takiego miksu poglądów, że nie ma szans tego pogodzic, jednak będę cały czas próbował robić swoje.Co do komunikacji to za to mogę wziąć odpowiedzialność, bo od niedawna ja za to zacząłem odpowiadać. Niestety listopad był zbyt intensywny, oprócz zarybień i przygotowania oraz uczestniczenia w walnych zebraniach po prostu miałem dużo obowiązków zawodowych. Niestety praca zawodowa wzięła góre, bo z czegoś trzeba żyć, a działalność w PZW jest tylko społeczna. Okręg Mazowiecki nie posiada etatowego pracownika odpowiedzialnego za komunikacje, gdyby taki był na pewno lepiej by to wyglądało, ale to wiązałoby się z wydawaniem kasy wędkarzy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Bug to doskonała metafora Po obu stronach oblegają i ogryzają go, dziedzice przeszłości o specyficznej mentalności. Jak to - ja!? Tak sam sam z siebie i dla siebie!? Tak być nie może. Oni są po to.. Na naszym brzegu przeważa potężny argument - jestem gość, bo mam kartę visa, naprzeciw trwa jeszcze poprzedni etap - grab nagrabliennoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Wraca komuna pierwsze objawy w OM PZW .W regulaminie OM PZW .,,Praca społeczna na rzecz OM PZW '' czyli dobrowolny przymus .Urodziłem się w komunie , trochę pożyłem i umrę w kolorowej komunie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Wraca komuna pierwsze objawy w OM PZW .W regulaminie OM PZW .,,Praca społeczna na rzecz OM PZW '' czyli dobrowolny przymus .Urodziłem się w komunie , trochę pożyłem i umrę w kolorowej komunie .Z ciekawości czy to kiedyś zniknęło, czy dopiero zwróciłeś na to uwagę? PZW jest stowarzyszeniem, które działa zgodnie ze statutem, jak większość stowarzyszeń działa w oparciu o pracę swoich członków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Już nie mogę edytować, to jeszcze dodam. Jeśli wybieramy w jakiejś dziecinie swojego przedstawiciela, to dlaczego?Czy nie dlatego, że jest w niej wybitny, ma zdolności organizacyjne, jest ekspertem, najlepszym z nas.Na przykład jest najlepszym strategiem wojskowym.Czy może na ministra wojny wybierzemy ulubionego kolegę, młynarza? Załóżmy, że jakimś cudem wybraliśmy tego pierwszego...Przychodzi wojna. Nasz przedstawiciel decyduje jak bronić grodu.Jak powinien decydować? Czy według głosu ludu, czyli piekarzy, rolników, lekarzy, kołodziejów. Posłuchać co najgłośniej krzyczą i tak robić?Czy może powinien wykorzystać swoją najlepszą wiedzę i doświadczenie z poprzednich wojen i decydować według swoich niewątpliwie wyższych umiejętności?Kiedy będzie najlepiej dla naszego grodu? Zapomniałeś o ważnym drobiazgu. W naszej rzeczywistości to piekarze, lekarze i kołodzieje kupują armaty i amunicję do nich i finansują żołnierzy. Co nam z cudownego przywódcy, który nie ma czym strzelać i kim dowodzić? Czy obroni nasz gród snując genialną teorię obrony przy kuflu miodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Wtedy skończy się jak w Starej Baśni, gdy lud ruszył na hurra, bez ładu i składu na Popiela.W tym przypadku najprawdopodobniej opuszczą wały obronne i zaczną uciekać. Wróg zajmie miasto, a uciekających i tak dopędzi rabując i mordując.Stary dylemat, demokracja populistyczna czy oligarchiczna. W wojnie peloponeskiej wygrała oligarchiczna..Wracając do naszych realiów, wierzę w wiedzę ekspercką i specjalizacje w konkretnych dziedzinach.Jak choroba, to wolę iść do dobrego lekarza, w czasie wojny wolałbym być broniony przez armię zawodową niż ludzi złapanych na ulicy 3 tygodnie wcześniej.Drażni mnie, jak za finanse ma odpowiadać historyk, a za bezpiekę katechetka. W spółkach zależnych od SP wolę menedżerów niż polityków.A tymczasem przypomnę:dwa sumy dziennie i mniejsza ochrona zanikającego sandaczaSpokojnie, już idzie odwilż. Niedługo wrócę nad rzekę i przestanę spamować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Piotrze, też bym wolał, ale w PZW to niestety nie działa, podobnie jak w wielu innych miejscach. W niektórych przypadkach udaje się wykorzystać wiedzę fachowców, ale niewielu z nich chce społecznie dzielić się nią. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Panie Piotrku Milupa jak przejdzie w lutym 2024 roku nowy statut PZW to wtedy nawet jeśli 10 % ludzi zapłaci składkę to i tak sobie ZG PZW da radę i wypłaci haracz .Będzie po troszku sprzedawał nasz majątek przecież Oni go nie stworzyli ( ja płacę składki 40 lat) i będą sobie na stołeczkach siedzieć .Tak do niedawna działały GS-y i SKR-y wydoić i ogłosić upadłość .Za wszelką cenę chce Pan udowodnić jak to jest super w PZW a nie podnosicie ważnych tematów tu na forum które nas dotyczą omijacie je szerokim łukiem .Tak delikatnie napisałem .Proponuje nowy temat .,, Negatywny wpływ ZG PZW na wędkarstwo w Polsce .'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 O ile mnie wzrok nie myli ten wątek dotyczy okręgu mazowieckiego, nie zarządu głównego PZW. Skąd więc zarzut do Milupy o brak info na temat ZG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Panie Piotrku Milupa jak przejdzie w lutym 2024 roku nowy statut PZW to wtedy nawet jeśli 10 % ludzi zapłaci składkę to i tak sobie ZG PZW da radę i wypłaci haracz .Będzie po troszku sprzedawał nasz majątek przecież Oni go nie stworzyli ( ja płacę składki 40 lat) i będą sobie na stołeczkach siedzieć .Tak do niedawna działały GS-y i SKR-y wydoić i ogłosić upadłość .Za wszelką cenę chce Pan udowodnić jak to jest super w PZW a nie podnosicie ważnych tematów tu na forum które nas dotyczą omijacie je szerokim łukiem .Tak delikatnie napisałem .Proponuje nowy temat .,, Negatywny wpływ ZG PZW na wędkarstwo w Polsce .''Tak jak już napisał Bartek, nie jestem z ZG. Odnośnie zmian w statucie to ja swoje uwagi przesłałem gdy były zbierane opinie, ciekawe jak wielu tak samo zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Oczywiście te ustalenia ZG PZW nie będą dotyczyć OM PZW i nie będzie OM korzystał z swoich praw wynikających z nowego statutu PZW .Gdzie można zasięgnąć informacji o majątku całkowitym OM PZW .Stanice , tereny nad wodami , ośrodki zarybieniowe itp majątek który można sprzedać i sobie kontynuować działalność bez członków ( wędkarzy) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Oczywiście te ustalenia ZG PZW nie będą dotyczyć OM PZW i nie będzie OM korzystał z swoich praw wynikających z nowego statutu PZW .Gdzie można zasięgnąć informacji o majątku całkowitym OM PZW .Stanice , tereny nad wodami , ośrodki zarybieniowe itp majątek który można sprzedać i sobie kontynuować działalność bez członków ( wędkarzy)Statut będzie dotyczyć, jednak nie znaczy że za niego odpowiadam i że jestem za takimi zmianami, a to próbujesz chyba mi przylepić.Proponuję sprawdzić najpierw kto jest odpowiedzialny za te propozycje zmian, a nie walić na oślep jak popadnie.Co do majątku i rozliczeń finansowych to wszystkie rozliczenia są składane corocznie.Naszybko zaś jak chcesz sprawdzić stanice, ośrodki hodowlane to zajrzyj na stronę, tam są wymienione. Wartości ich nie ma podanych bo trudno zmieniać te dane na bieżąco, w sytuacji zmieniających się realiów. Jeśli chodzi o plany OM to nie słyszałem o żadnych planach wyprzedaży majątku, w ostatnim czasie dokupiony został jeden obiekt hodowlany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Dopiero teraz przeczytałem do końca nowe zasady wędkowania. Na plus:ograniczenie wolnejamerykanki przy łowieniu na wywózkę.Błędy: Rozpiór zgodnie z rozporządzeniem ministra ma okres ochronny. Nie ma takiej miejscowości nad Wisłą jak Grochale Nowe, więc i starorzecza tam nie ma.Niekonsekwencje:zakaz zabierania sandacza, szczupaka i bolenia na KŻ od Modlińskiej do Nieporętu, a na przyujściowym odcinku kanału do Wisły już nie - nie obowiązują tu również wymiary widełkowe (które obowiązują na odcinku Wisły, do której kanał uchodzi).Problematyczne:Brak ustalenia minimalnej odległości łowiących na trolling od innych łowiących pozwoli im przepływać nawet klika metrów od łowiących metodą gruntową lub spinningistów. Wydłużenie możliwosci połowu suma aż do końca grudnia zachęca do poławiania na zimowiskach (o połowach sumów na zimowiskach i tarliskach w innych krajach można poczytać w j. angielskim na Internecie, ale czy o to chodziło Zarządowi OM PZW?)Pozdrawiam Robert 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 Przepraszam, mój błąd. Od lipca 2023 r. rozpiór nie ma okresu ochronnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub75 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Żeby nie przejść nad zmianami w zasadach wędkowania na Mazowszu do porządku dziennego, zachęcam do pospisywania i udostępniania petycji do Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku w Warszawie o utrzymanie zakazu zabierania ryb drapieżnych (bolenia, sandacza i szczupaka) na warszawskim odcinku Wisły (od Mostu Południowego, do Mostu Północnego). Utrzymanie zakazu zabierania ryb drapieżnych na warszawskim odcinku Wisły - Petycjeonline.com Dzięki koledzy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Dziękuję za info. Podpisane. Rozumiem, że ewentualne przywrócenie no kill między mostami weszłoby w życie w 2025? RAPR 2024 jest już nie do ruszenia. Może moderacja podczepiłaby petycję w bardziej eksponowanym miejscu. Taki bardziej widoczny wyraz sprzeciwu wobec tego typu zmian. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi