dzepetto Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Panowie i Panie, potrzebuję dobrać głowicę z runningiem albo zintegrowaną do kijka Jaxon Monolith XT 2,70 w klasie 5/6.Mam do zestawu kołowrotek Taimen STX i na nim linkę Vision attack WF6F. Jak widzicie to taki bardzo budżetowy, pierwszy zestaw. Zanim kupię coś konkretnego chciałem w ogóle zobaczyć z czym to się je. Rok temu byłem w Danii i zabrałem ten zestaw jako dodatek do spina. Mimo, że pojęcia nie miałem o muchowaniu, bo stawiałem dopiero pierwsze kroki i krewetki lądowały praktycznie pod nogami, to coś się udało zaciąć :)Wiem,że to nie jest zestaw na morskie trocie, ale na czymś trzeba się najpierw podstaw muchowania nauczyć Po roku muchowania po wyrzucie zostaje mi ok 5-6 metrów linki, czyli na 20 metrów zestaw lata. Chciałbym jednak spróbować połowić z głowicą, żeby osiągnąć te minimum 30 metrów. Potem dobrać już jakiś konkretny zestaw. Linka/głowica najlepiej jakby była intermediate, żeby przy lekkiej fali też dało się połowić. Pomóżcie dobrać coś do tego zestawu, oczywiście bez szaleństwa cenowego- najważniejsze żeby zebrać jakies doświadczenie z tego rodzaju linką przed kupnem już czegoś, co będzie spełniało standardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Do takiego łowienia wybrałbym AIRFLO 40+ extreme #5, to zintegrowana głowica, masz ją w wielu wersjach, ja sugeruję slow intermedium. Tylko nie przeciążaj I nie weź #6... Powinno być dobrze, choć faktycznie na morskie trotki pasowało by mocniejszy kijek obstalować. Ale myślę że z tą linką i ten da radę jak nie będzie wiać za mocno... Edytowane 9 Marca 2016 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Pytanie czy kijek podoła bo JM potrafią się złożyć bez wyraźnego powodu,ale jak chcesz spróbować to zasięg poprawisz modyfikując linkę :po odcięciu rozbiegówki łączysz z np amnesią lub morską żyłką bez pamięci(po rozciągnięciu przed łowieniem).0,38 trochę cienka ale 0,45 powinna być ok.Istotne jest magazynowanie rozbiegówki-kosz,pętle w dłoni itpZdecydowany wpływ na zasięg ma także opór czołowy pętli-warto zwęzić zarówno w tył jak i w przód.Michał(dzięki za wskazówki!!) - www.flycasting.pl kiedyś słusznie zauważył : "nie ma dobrego podania w przód bez dobrego ustawienia z tyłu". Edytowane 9 Marca 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Tę amnesię widziałem w Taimenie- tanie toto jak barszcz. Airflo 40+ to już nie pierwsza sugestia... coś w tym musi być A co myślicie o Amnesi z głowicą np. z EGO? Mają tylko pływającą, ale może zasugerujecie inną firmę. Nie chce też inwestować w jakąś drogą linkę, bo to nie jest sprzęt do tego- myślę bardziej o wdrożeniu się w rzuty na większe odległości. Na zestawienie już konkretnego sprzętu przyjdzie czas, gdy będę mniej więcej wiedział jak to się zachowuje, czego oczekiwać i jakiej klasy sprzęt dobrać, długość, akcję itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Może być, pewnie. Pływająca linka jest idealna gdy nie ma fali, lub fala jest bardzo mała, jeśli będziesz chciał zejść nieco głębiej to dołożysz cięższą muchę lub pleciony przypon intermedialny. Z tym, że tą wędką przy trochę większym wietrze nie połowisz, do tego musiałaby być wędka w klasie #7 lub #8. Regularne wyrzucanie całej linki to też nie jest taka prosta sprawa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Da się regularnie pić, to i wyrzucić całą linkę się da- kwestia wprawy Przy wietrze to nawet nie myślę tym zestawem machać- to bez sensu, już tego doświadczyłem A z serii głupich pytań- w jaki sposób najlepiej połączyć głowicę z tą amnesią, żeby to po przelotkach nie dzwoniło i w miare kulturalnie wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Może być, pewnie. Pływająca linka jest idealna gdy nie ma fali, lub fala jest bardzo mała, jeśli będziesz chciał zejść nieco głębiej to dołożysz cięższą muchę lub pleciony przypon intermedialny. Z tym, że tą wędką przy trochę większym wietrze nie połowisz, do tego musiałaby być wędka w klasie #7 lub #8. Regularne wyrzucanie całej linki to też nie jest taka prosta sprawa . Prosta w przypadku długiej głowicy podanej z brzegu,trudniej z brodzenia poza tym linki są różnej długości :90'(prosta)wiele różnych,120'(trudna )SA MED wf5F Comp,150'(tylko z wiatrem )Partridge reservoir wf6Fdobrze jak kijek #5 ma dużo mocy np TCR,Hot Torpedo i inne . Jak połączyć...jest dość ciekawy sposób stosowany przy produkcji łączonych tipów do Skagitu:amnesię trzeba zmatowić papierem ściernym 2"-3"=5-7,5cm i wciągnąć igłą w rdzeń głowicy na przyzwoity klej(elastyczny cyjanopan lub jakiś inny solidny np bison,byle nie kruszał).Wyatrczy odciąć nadmiar,uzupełnić klejem fazkę minimalizując schodek i po sprawie.Zrobisz test to rdzeń 20lbs głowicy puści,a złącze utrzyma. Aha,nie wciągaj głowicy w przelotki szkoda czasu na rozwijanie lepiej kilka kroków się cofnąć itpa przy holowaniu mały kąt między linką,a kijem zminimalizuje opory. Edytowane 9 Marca 2016 przez darek1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Mówię tutaj o warunkach morskich. Im wyżej stoimy tym jest prościej, wiadomo. Darek, przy regularnych treningach i opanowaniu techniki to nie problem, ale nie można osobie świeżej w temacie powiedzieć, że jest to banalna rzecz. Linka musi być odpowiednio spasowana z zestawem, korzystne warunki (szczególnie przy tej klasie wędki) i technika. Co do połączenia głowicy z cienkim runningiem. - nail knot, tak jak na rysunku poniżej + zalać to klejem np. Loon knot sense, Aquasure, Pattex. - needle knot, czyli to samo co nail knot, ale przeciąga się running przez środek głowicy, także warto zakleić. Tutaj masz jeszcze artykuł o łączeniu linek: http://midcurrent.com/knots/making-the-connection/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 'Świeżak' posyła 20m...jak widać-doświadczenie już ma,a resztę szybko złapie...nie warto stawiać barier,mnożyć trudności.Treningi potrzebne do zdobycia umiejętności,potem pełna dowolność-słowem:wolność...Eksperymentuj z tym co masz zamiast szukać ideału.Nie ma głupich pytań.Mądry człowiek jak nie wie to pyta,a głupi nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ale jak za dużo pyta, to znaczy, że za bystry nie jest Dzięki za podpowiedzi. Jestem przekonany, że wędzisko w klasie 7-8 i dobra linka to tylko kwestia czasu. Zachciało się posmakować muchowania, to trzeba płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Tani Robinson Aquariuss daje radę...a co!boso ale w ostrogach!Jak udoskonalisz technikę podania to pójdzie legenda:'no mówię Ci miotał aż strach,a nawet porządnego sprzętu nie miał...' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Niedrogi, ale solidny sprzęt też rybę złowi Moim zdaniem, przy ograniczonym budżecie, lepiej kupić tańszy sprzęt, zalać 4x60 litrów diesla i mieć okazję złowić rybę, niż kupić coś wspaniale swiecącego i zostawić resztę na... hotdoga z Orlenu Myślę, że jak spróbuję, to z tą Amnesią i jakąs niedrogą głowicą, żeby przynajmniej "na sucho", na łączce pomachać, wyrobić sobie jakieś pojęcie i w miarę ładną pętlę i pomyślę o kijku 7-8 i Airflo 40+ Dzięki Panowie za wszystkie podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Stara linka DT i tniesz ... klasy dobierasz do potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 A to wiem, zanim zacząłem się wygłupiać machaniem muchówką przeczytałem "Wędkarstwo Muchowe" Adama Sikory :)Trudno jednak o stare linki w rejonie, gdzie prawie nikt nie łowi na muchę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Ogłoś zapotrzebowanie na FFF...takich lekkich nie używam. Edytowane 10 Marca 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 W przypadku cięcia linki DT- jak to wygląda w praktyce? Jak dobrać długość "głowicy" z niej zrobionej i jak dobrać klasę sznura do jej wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Profil,miarka i waga,jeśli chcesz poprawić nośność odcina się część frontu.Z linek cięższych krótsza zwarta łatwiej przedziera się przez wiatr .Kombinuj,kombinuj... Można spawać - by zrobić profil maczugi lub konicznego stożka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Hand made nie jest taki prosty, ale uczy pierwszorzędnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Czyli musisz mieć wagę jubilerska i opalarkę, najlepiej z płynną regulacją temperatury, stracisz kilka dni, zniszczysz kilka linek, na końcu kupisz gotową linkę 40+. Ale będziesz juz wiedział dlaczego jest dobra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Całe pokolenia sobie świetnie radziły, nim nastała era VISA. O tempora.. To nic trudnego, taki hand made versitip albo zgrzewka.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jedyne co człowiek musi to umrzeć,reszta jest wyborem. Spożywcza waga w sklepie może być dokładniejsza od nieskalibrowanej precyzyjnej. Niezły ubaw miały sexpedientki w cukierni jak ważyłem kilka linek... Airflo są dostateczne ,Lee Wulff,Orvis,SA i Rio są dobre .Do zespawania wystarczy termo-kurczka i dowolna świeczka. Bariery są tylko w głowie uparciuchów.Wiedza zdobyta dzięki konstrukcji daje niezależność od produktów drogich lub trudnych do zdobycia.Ale do rzeczy narzędzia mogą co najwyżej nie przeszkadzać-sedno to umiejętność dowolnego formowania optymalnych kształtów...zależnie od obranej metody,miejsca i wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Wiedza zdobyta dzięki konstrukcji daje niezależność od produktów drogich lub trudnych do zdobyciaZgadzam się, i dlatego właśnie przekazałem odrobinę tej wiedzy radząc kupić airflo 40+ które jest tańsze niż Lee Wulff,Orvis,SA i Rio a równie dobre, jak nie lepsze, gdyż akurat w linkach projektowanych z myślą o łowiskach jeziorowych airflo to pierwsza liga. W końcu nikt nie ma takiej tradycji w połowie pstrąga na muchę na jeziorach jak Szkoci. Ale z ta cukiernia to już pojechałeś, musisz być niezwykle oszczędny: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=Waga%20jubilerska&bmatch=base-relevance-ele-1-3-0229 Ja kupiłem z tych bardziej wypasionych za 18,90 ???? Edytowane 11 Marca 2016 przez mack 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jeziorowe=to u nas burdelowe tęczaki,wzdręgi,jazie,płocie,amury,karpie,okonie,szczupaki na różne wabiki...doskonałe wskazówki dla łowiącego na lekko trotki w morzu krewetką czy tubisem .Teraz mam parę kilo linek całkiem zbędnych...poznałem różnice większości produkowanych i nie robi mi wielkiej różnicy jakość czy nie dopasowanie.Dzielę się rozwiązaniami adekwatnymi do indywidualnych potrzeb. Wagi-te... za każdym razem pokazują inny wynik w końcu mejd in czajna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jeziorowe=to u nas burdelowe tęczaki,wzdręgi,jazie,płocie,amury,karpie,okonie,szczupaki na różne wabiki...doskonałe wskazówki dla łowiącego na lekko trotki w morzu krewetką czy tubisem . Nie nadążam co polskie tęczaki, plotki i szczupaki mają do doświadczania airflo w projektowaniu linek do połowu pstrągòw na jeziorach Szkocji Dzielę się rozwiązaniami adekwatnymi do indywidualnych potrzeb. Oczywiście: weź stratą linkę DT potnij na kawałki i pozgrzewaj. Jak nie wyjdzie spróbuj jeszcze raz Wagi-te... za każdym razem pokazują inny wynik w końcu mejd in czajna... Moja za każdym razem to samo, pewnie trafiłem felerną Dabo jednak upewniłem się ze dyskusja z Tobą nigdzie nie prowadzi, na tym kończę, bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Nie było dyskusji,bo nie ma z kim dyskutować-brak argumentów. Wskazówek udzielam zaciekawionym. Niepotrzebnie się włączają trolle zaśmiecając w sumie ciekawy-bo twórczy wątek.Inspiracją do zespolenia optymalnego kształtu głowicy był tekst projektantów linki Rio Windcutter Spey: front od lżejszej,środek od właściwej,tył od cięższej...wystarcza 3 nawet zużyte(popękane) DT-ki #5,#6,#7 i trochę rozbiegówki. Edytowane 11 Marca 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi