Skocz do zawartości

Dobór głowicy

dzepetto

Rekomendowane odpowiedzi

Są dwie rzeczy- kupno konkretnego zestawu pod konkretne warunki i druga- nauka, żeby wiedzieć czego się chce w tym konkretnym zestawie.

Z pewnością kupię 40+, ale do jakiego zestawu, to jeszcze nie wiem. Wydaje się sensowne odłożenie tej kwoty i kupno linki pod zestaw 7/8, który spełni moje oczekiwania.

A takich rad rodem z Adama Słodowego- jak najwięcej! Zamiast siedzieć wieczorem przed telewizorem, można sobie pogrzebać w swoim warsztacie. Niektórym to sprawia dużą przyjemność :)

Zdobywa się doświadczenie na złomie,by wykorzystać potem najlepsze z linek.

Poświęciłem pierwsze wcielenie,by zorientować się jaki poziom dominuje wśród forumowiczów...

odnalazłem wielkie wymagania,a niskie umiejętności dlatego nie będę bawił się w jałowe dysputy. <_<

Z doświadczenia nawet słabym blankiem da się fajnie sformować optymalny profil...

jeśli na prawdę interesuje zasięg to warto nauczyć sie wieszać w powietrzu długie pętle 20-25 m z przeciągnięcia...

rewelacyjnymi jeziorowymi 40+ :nieosiągalne. :D

Pisząc parę kilo mam na myśli pełnowartościowe : WF,DTF/I/S,sinktipy,sinkheady,skagity,scandi,speye(krótkie,średnie,długie,najdłuższe)tipy,

cheatery,compensatory,multitipy itd.

TPO

zrób to sam...

Zamiast zamawiać CTS Affinity X Plus 18'#13/14 wymyśliłem dorobienie dolnika do 14'#11-3 Jaxona XT do którego zamierzam skonstruować głowice 82-84-86 g o długości 26-30m  ;) .Jeśli kij będzie za słaby to zmodyfikuję od góry,tylko trzeba wzmocnić złącza.Kiedyś odstąpiłem dobry kijek stara niebieska Daiwa Wilderness 15'#11 Vadimowi Utrobin(wszedł w 10 w Spey'o'rama).

Pitu,pitu o wyższości Airflo40+.... :lol:

Jeżeli problem tylko istnieje:to ma przyczynę,rozwiązanie-istnieje ścieżka uwolnienia od problemu. :)

Edytowane przez darek1

Zdobywa się doświadczenie na złomie,by wykorzystać potem najlepsze z linek.

Poświęciłem pierwsze wcielenie,by zorientować się jaki poziom dominuje wśród forumowiczów...

odnalazłem wielkie wymagania,a niskie umiejętności dlatego nie będę bawił się w jałowe dysputy. <_<

Chyba Cię trochę poniosło.....

Po którymś wcieleniu już może nie będziesz miał możliwości bawić się w jałowe dysputy.

A swoją drogą, jeśli wierzysz że Twoje rozwiązanie jest dobre, możesz opisać, niekoniecznie swoim sposobem a "po inżyniersku" jakie linki i do czego docinałeś. Model, długość, waga, jak cięte co wyszło, do czego się nadaje i jak lata????

Będziemy mieli konkretniejsze rozwiązania w wątku "dobór głowicy"

tomaszek11

• Like 4

Nie wiem dlaczego, ale każdy temat musi się kończyć podziałem na tych którzy uważają, że to był zamach i na tych, którzy twierdzą, że Jarek kazał lądować...

Cenię sobie każdą podpowiedź- te proste, oparte o gotowe produkty i te, które wymagają trochę pracy...

Kiedyś postanowiłem sobie, że nie założę na końcu zestawu przynęty innej niż ta, którą sam wykonałem... Do dzisiaj się tego trzymam i nie mam gorszych wyników niż inni wędkarze...

Ale pewnego dnia stwierdziłem ,że nie będę uzbrajał przynęt w inne haki niż te, które sam zrobię... Po kilku próbach stwierdziłem ,że aż tak dobrym metalurgiem nie jestem...

Niech każdy dobiera przynęty według własnych potrzeb i umiejętności, to samo tyczy się pozostałej części sprzętu... A forum jest po to, żeby wysłuchać każdego, bez krytyki...

Jeden woli brązkę przewiązną 5 razy miedzianym drutem, a drugi 6 razy przewiąże i nie wyobraża sobie, że można inaczej. Tylko dlaczego miedzianym? Srebrny odcień lepiej robi...

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi- już wiem co i jak mam dobrać do własnych potrzeb.

Ale jest pewnie rzesza wędkarzy, która przeczyta ten wątek i dobierze potrzebny sprzęt po swojemu.

Każdy ma swoje upodobania...

Kiedyś zaprosiłem kolegę na swoją rzeczkę pstrągową. Puściłem go przodem, powiedziałem jak łowić i dałem swoje woblery, które zbudowałem pod tę konkretną wodę. Połowił i on i ja, choć szedłem za nim.

Potem dostałem zaproszenie na jego wodę...

Zbudowałem woblery pod to łowisko opierając się jedynie na jego charakterystyce. Kolega założył moje przynęty, po chwili zmienił je na swoje, bo nie mógł wyczuć ich pracy... Połowił on i ja. On na swoje, ja na swoje... Dobrze wykombinowałem na co ryby będą brały przy moim stylu prowadzenia woblera...

Sztuczna mucha to chyba większy kawałek wiedzy niż spinning...

Każdy łowi po swojemu, używa sprzętu, który mu leży i przynęt, które czuje i potrafi poprowadzić. Niech tak zostanie...

Wystarczy opisać, a nie sprzeczać się kto ma rację...

To nie podziały po prostu drobna rada nie komplikujmy sobie i tak skomplikowanego życia ktoś mądrzejszy od nas projektował linki do danej metody idz tym torem szkoda czasu i kasy na kupowanie zbędnych linek a potem wystawianie po portalach do sprzedaży,pozdrawiam

• Like 1

@Tomaszek 11

Kiedyś mogłem wszystko opisać...

(zamiast teoretyzować czy pytać ślepo/głucho/niemych lepiej doświadczyć-niestety kupując :D )

-teraz już wiem,że nie warto ! :blink:

(ale otwarte głowy : @dzepetto...mogą zawsze uzyskać bezinteresowne wsparcie w ciekawych projektach  :) ).

@dzepetto

Najprostsze i najtańsze rozwiązanie to dopnij 10' tipa inter do posiadanej linki i naucz się zwężać długie pętle...i prowadzić głowice z kilku mtr cieńszej rozbiegówki bez luzowania.

Łów,myśl i czerp satysfakcję z efektów  ;) . Kijki ekonomiczne-mocniejsze to skrócone po złamaniach  :lol: .

Tipami można zmienić zwężenie lub rozszerzenie frontu głowicy w potrzebie,

ew zrobić 'tramwaj' z kilku...

TPO

Znajomym z "Bzdykfusa"-WTP co roku robię szkolenie w dowolnym temacie...bo mogę i chcę. :)

Edytowane przez darek1

Pytanie jak pytanie, dla fachury sprawa jasna

https://www.google.pl/search?q=Airflo+sniper&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiL2oCSlb7LAhUIApoKHYDOCuUQ_AUIBygB&biw=1280&bih=699#imgrc=iHLLv_ZOnj8qvM%3A

odpowiadając Andrzejowi.

Edytowane przez Paweł Bugajski
  • Like 1

Choć Darek jest być może irytujący dla wielbicieli zuniformizowanych poglądów i gustów, bez wątpienia wie o czym pisze.. :) Wybór i możliwości tworzenia idealnych zestawów w tym linek - a głowic szczególnie - są naprawdę dużo większe niż standardowa, katalogowa oferta.. :)

• Like 1

Masz racje Sławku tyle że większość zadających pytania to niedoświadczeni muszkarze i mieszanie im w głowach zestawami ,,handmade" to niepotrzebne mieszanie w głowie. Ucząc się jeździć nie szukasz auta WRC tylko proste i łatwe w prowadzeniu tu sprawa ma się podobnie

Jakiej długości może mieć głowica w zwykły airflo true cast,ok 9m ?Chcę spróbować z tą amnesią ,radzicie 0,45?

Wygogluj 'trukasta',co do rozbiegu to 0,45-sztywniejsza mniej się plącze.Cienka 0,38 tylko do wyczynu(dystansowe minimum SEATROUT27),a i tak rzadko używana,bo różnica w wadze mało istotna za to jak się zawinie to brak satysfakcji.Żyłki morskie bez pamięci też działają...można od trollingowców wycyganić na próbę,dodatkową zaletą jest mniejsza objętość -możliwość stosowania na mniej pojemnym kołowrotku. :)

Edytowane przez darek1

Mam nadzieje że autor się nie obrazi jeśli dorzucę do wątku głowice DH ;)

Czy może ktoś łowi bądź ma doświadczenia z głowicą Airflow Delta Spey Multi Tip. 

Na ebay'iu można ją kupić w cenie dobrej plecionki może jest to jakaś alternatywa dla linek Rio czy Guideline?

Guideline jest robiona przez Airflo.Delta Spey w multitipie mam dwie 8/9 i 9/10 sztywniejsza od Rio,ale po 30 min sprężyna puszcza-trudniej zwęzić wysyłane pętle...kupiłem tylko po to by się o tym przekonać i nie pisać bezpodstawnie.Dla mniej wybrednych spełnia funkcję podania wabika,ale przy mocniejszych podmuchach znacznie bliżej.Nieprzypadkowo w super cenie. ;)

Przeceny Airflo świadczą o tym ,że nie jest to przypadek odosobniony... ;)

ale żeby nie było monotonnie:podobnie nieudana była linka Rio Gold Competition wf5f -skrzętnie omijana nawet przez doświadczonych zawodników sportu rzutowego. :D

Zadziwiająca jest dość mocna pozycja Airflo w stanach zjednoczonych :blink:

-ale to chyba z uwagi na ekstrawaganckie pochodzenie ze 'starego kontynentu'... B)

zgodnie z przysłowiem 'cudze chwalicie swego nie znacie'. :lol:

Kolega kupił zestaw złożony węki 7/8 i linki 40+. Pomachałem tym zestawem i... jest dalej, ale dupy nie urywa :)Jak się nie ma techniki, żeby wyrzucić całą standardową WF-kę, to głowicą się nie machnie po horyzont :) Trening, trening i jeszcze raz trening :)

O ile dla mnie długość głowicy w tej lince jest OK, to kolega już myśli o krótszej głowicy, bo jemu nie pasuje :) Dlatego rację muszę przyznać wszystkim tym, którzy zachęcają do przeróbek starych, nie używanych już linek. W ten sposób można chyba najszybciej i w najmniej kosztowny sposób dobrać linkę pod swoje upodobania. A potem kupić już coś markowego z odpowiednim profilem i długością głowicy.

Jeśli ktoś chce rzucać dalej, to bazując na swoim skromnym doświadczeniu doradzam- łączka i treningi "na sucho" aż do upadłego :) Dopiero potem odpowiednia głowica da efekt. W końcu głowica to nie 40-gramowa śrucina, to nadal linka :)

Te treningi do upadłego...

raczej nie warto ;)

-próba-efekt-analiza błędów-korekta itd

-na świeżości więcej się osiągnie.

Optymalny profil głowicy maczuga;

-wąsko sformowany i podany pod odpowiednim kątem w tył bez luzowania wysłany pod właściwym kątem do przodu.

Z głowicy robi się coś na kształt rozwijającego się pocisku...z nosem delfina?!

-jest pewien limit rozbiegówki do wyciągnięcia;

-także dużą część zasięgu uzyskuje się z zawieszenia długiej głowicy 12-15-18-21mtr czasem z pomocą cienkiej rozbiegówki-t.zw. przeciągnięcie np 24-26m.

Nadmiar włożonej siły deformuje harmonijny kształt pętli,a 'farfocel' w powietrzu zwalnia...

-skracanie głowicy wykorzystuje się na wietrze.

Aby nie ulegać złudzeniom:rozwinięta miara,warto też z boku sfilmować ew skorzystać z pomocy doświadczonego zawodnika(bo podgląd z innej płaszczyzny ułatwia samoocenę własnych poczynań). :)

Czyli cały czas krążymy wokół podstawowej sprawy- treningu. Praktycznie 2-3 razy w tygodniu jeżdżę nad wodę i trenuję rzuty. To, co wcześniej udawało się sporadycznie, teraz staje się normą. Niestety nie mogę liczyc na pomoc kogoś doświadczonego, ale jak z kolegą we dwóch machamy, to dzielimy się uwagami jak to z boku wygląda- to pomaga w poprawianiu techniki, bo samemu ciężko zobaczyć pewne szczegóły... Cieżko się przestawić po kilkunastu latach machania tylko i wyłącznie spinningiem, ale na koniec sezonu całe 25 metrów WF-ki wyleci ;) Już niewiele brakuje ;)

Nie sądziłem, że mucha tak wciąga... Już nawet balsę i nożyk zamieniłem na imadełko i nawijarkę... Dramat...

• Like 1

Czyli cały czas krążymy wokół podstawowej sprawy- treningu. Praktycznie 2-3 razy w tygodniu jeżdżę nad wodę i trenuję rzuty. To, co wcześniej udawało się sporadycznie, teraz staje się normą. Niestety nie mogę liczyc na pomoc kogoś doświadczonego, ale jak z kolegą we dwóch machamy, to dzielimy się uwagami jak to z boku wygląda- to pomaga w poprawianiu techniki, bo samemu ciężko zobaczyć pewne szczegóły... Cieżko się przestawić po kilkunastu latach machania tylko i wyłącznie spinningiem, ale na koniec sezonu całe 25 metrów WF-ki wyleci ;) Już niewiele brakuje ;)

Nie sądziłem, że mucha tak wciąga... Już nawet balsę i nożyk zamieniłem na imadełko i nawijarkę... Dramat...

He,he,he... :lol:

rozpocznij doświadczenia z przeciągnięciem-prowadzenie grubszej głowicy z kilku mtr cienkiej rozbiegówki bez luzowania...

najpierw 0,5m potem ...dwie długości kija.

Dramat to będzie jak zaczniesz kręcić muchy nad wodą...