Skocz do zawartości

Przynęty Salmo Kolekcje

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawości zapytam. Który model i kolor jest najbardziej poszukiwanych woblerem wśród fanatyków Salmo?

to zależy od kolekcjorera ale najbardziej poszukiwane są te pierwsze salmiaki bez napisów na sterach i z tzw miedzianym drutem jako stelaż albo pierwsze wydanie gdzie stery były tłoczone goracym olejem a same wobki wykonane ze zmielonej masy korkowej z żywićą.

Edytowane przez peryskop
  • Like 2

Do Corona Fishing załapałyby się jak "Morele". I cena byłaby mocno odpowiednia. :)

To się nazywa wykonanie. Klasa!!!! Malowanie mistrzostwo świata.

Ten rozgrzany olej pomagał chyba przy "nabiciu" nazwy firmy. :) Wgłębienie po kulce musiało stabilizować pracę woblera. Pływała ta mieszanina korka i żywicy?

P.S.

Ja w sumie swojego pierwszego wobka (z drewna) też zrobiłem pod koniec 1991r. Po sylwestrze, 1 stycznia 1992r. w kilku rzutach miałem już komplet grubych pstrągów a w sumie poszedłem go tylko przetestować i porzucać bardziej za głowacicą. Nawet nie pamietam jak (i czy) chodził. W październiku 1992r. złowiłem swoją pierwszą wymiarową głowacicę (74cm) na swojego drewnianego 10cm lipienia z dębu.

Przepraszam za prywatę ale jakoś przypomniały mi się początki czytając o Salmo. W sumie myślałem że ich woblerki były już w tym czasie w sklepach ale widocznie wydawało mi się tylko. Były widocznie Rapala.

Pzdr.

• Like 1

Hmm to wiem czemu tak szybko znikają. Na prawdę takie łowne?

To taka lokata kapitału. Jedni kupują obrazy, inni samochody zabytkowe, można i salmiaki. Ja pluję sobie w brodę. Gdy pojawiły się ich pierwsze woblery to na nie łowiłem, a powinienem wrzucić je do szafy. Teraz na posag dla córki byłoby w sam raz.

• Like 2