Skocz do zawartości

Przynęty Salmo Kolekcje

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

"Nie mam, i nigdy nie miałem żadnego salmiaka - nawet nie łowiłem. Dużo straciłem?"

-------

Napisz co najlepiej lubisz łowić i na co masz największą szansę. W sensie ryba, przynęta, metoda. Wtedy podpowiem ci co możesz z Salmo użyć żeby się przekonać czy "coś straciłeś"?

• Like 2

"W czym tkwi wyższość miedzianego nad zwykłym? Poważnie pytam, bo chyba nie wynika to z wyższych ceny miedzi. W gięciu też łatwiejsza".

------

Pewnie woblery z testowej lub pierwszej produkcji. Wielu tak robiło na starcie. Pojedyncze egzemplarze.

Zalety miedzi, nie gnije, łatwiej się gnie, twardnieje po obróbce cieplnej. Ale nie o to chodzi. Na pewno woblery z tzw. "pierwszego wytrysku". Malowanie również widać że testowe. Cześć ręcznie, cześć pewnie kalka.

Za historię trzeba płacić. Zwłaszcza tę która się uchowała od najdalszych lat. Takie woblery to antyki.

• Like 3

------

Pewnie woblery z testowej lub pierwszej produkcji. Wielu tak robiło na starcie. Pojedyncze egzemplarze.

Zalety miedzi, nie gnije, łatwiej się gnie, twardnieje po obróbce cieplnej. Ale nie o to chodzi. Na pewno woblery z tzw. "pierwszego wytrysku". Malowanie również widać że testowe. Cześć ręcznie, cześć pewnie kalka.

Za historię trzeba płacić. Zwłaszcza tę która się uchowała od najdalszych lat. Takie woblery to antyki.

Właśnie ????

Dzięki za wyjaśnienie.

Napiszę coś o starych modelach woblerow Salmo/Dragon. Może zaciekawi to parę osób bo pytają na priv. Wszystkie dane oczywiście w katalogów wiec nie są to moje wymysły "z głowy".

W katalogu "2000r." Dragon Salmon, Tiny, Shad i Jointed już są.

W "2004r" nie ma tych woblerow jako woblery Dragon a już jako Salmo. Zmieniły się też nazwy modeli, kształty te same. Stery są i stare oraz i nowego kształtu.

SALMON jest nadal SALMON, TINY również bez zmian, SHAD nazwywa się teraz EXECUTOR a model JOINTED ma nazwę FANATIC. Oczywiście wszystko pod szyldem Salmo.

W "2006r" dalej są te modele. Doszedł jeszcze FRISKY ale to nie jest coś co było pod szyldem Dragon.

Co było pomiędzy 2000r. a 2004r tego nie wiem, musiałbym gdzieś poszukać. Czy przed 2000r w ofercie Dragon były już modele Salmon, Tiny, Shad i Jointed dostępne tego nie wiem. Też musiałbym poszukać.

Zdrówka, wolności i więcej wolnego czasu dla ulubionego hobby. :)

• Like 1

Model Shad wersja SR (Shallow Runner), kolor PH (Perch), dlugość 5cm lub 7cm (tego nie wiem). Nie wiem czy kolor Perch nie miał lekko pomarańczowego brzuszka. W katalogu jakoś dziwnie (inaczej) te kolory wyglądają.

Nie wiem czy to takie stery jak w 2000 roku ale wszystko możliwe. Ster chyba podobny jak w modelach Jointed 7cm. W tamtych czasach często te same stery były w różnych modelach woblerow Salmo.

Pasowałyby inne fotki modelu Shad żeby zweryfikować kształt steru i potwierdzić moje przypuszczenia. :)

• 2 tygodnie później...