Skocz do zawartości

Syrsan 2016 - wyprawa jerkbait.pl

milupa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Ja dziś połączyłem siły z Pleciona. Poplynelismy daleko z nadzieją ze tam coś może będzie. Ale i tam to samo. Polowilismy mnogo kruciaków takich do 60cm. Plan był by łowić tam do wieczora ale naszła czarna chmura i niestety musieliśmy się ewakuować w tak zwanych podskokach. Po powrocie na znane miejscowki, dolowilismy sporo kolejnych niewymiarow. Miałem jedną "dobra" rybę,taka pod 90cm. Niestety po krótkiej walce postanowiła wypluć bustera. Tak więc na jutro mam nie wyrównane rachunki z jedną panią. Ktoś pisał o niemcach...są. mieszkają w busie w lesie. Tłuką wszystko jak leci. Już kilka osób widziało jak skrobia na brzegu. Co do dnia wczorajszego. Miałem dziwną awarię internetu. Ale nie wiele was ominęło. Łowilismy okonie, na mikrojiga podczas próby zlowienia śledzia złowilem jazia ok 35cm. Miałem kilka okoni. Parę szczupaków. Na prawdę tu chyba wszyscy czekają by ta woda się przed nami otworzyła w ten ostatni dzień...pozdro i zyczcie nam tych metrowek !

Edytowane przez daroo2009
  • Like 3

Taki jest właśnie obraz łowienia w szkierach na wiosnę w czasie tarła śledzi. Mam takie same doświadczenia jak i wasze. Szansa na regularne łowienie żerujących "mamusiek" w bezpośredniej bliskości ławic śledzi widzę raczej marnie. Jeśli traficie na naprawdę płytkie rejony (50-80cm) z wyciętą przez lód trzciną i ze zdecydowanie cieplejszą wodą może dać szansę na grube łowienie. Tam właśnie, te największe po wyżerce trawią tłuste śledzie ale i tak, instynktownie walą we wszystko co im przepłynie nad łbem.

Trzymam kciuki

• Like 3

Tak czytam te Wasze codzienne relacje i nie napawają optymizmem... Sam w wyniku niespodziewanych okoliczności wyjeżdżam do SE w najbliższa sobotę. Co to będzie...?

Dobrze bedzie! Ja startuję jutro... w sobotę zaczynam łowienie, optymistycznie trzeba podchodzić... jedziesz na URLOP :-)

Zmniejszenie rozmiarówki jest typowym objawem przełowienia, potem jest równia pochyła. Uważam że Szwecja najlepsze lata ma już za sobą. Szkoda, ale sami z naszymi sąsiadami się do tego przyczyniliśmy. Jeśli Szwedzi nie wprowadzą restrykcyjnych ograniczeń to za kilka lat nie będzie po co tam jeździć i marnować kasę. Może właśnie jak skończy się kaska z wynajmu domków to pójdą po rozum do głowy, tyko wtedy już będzie za późno. Połowią jeszcze ci którzy będą jeździć na własną rękę i łowić w wodach gdzie nie ma klijentów firm wędkarskich. Mam nadzieję że w przyszłości jednak w Szwecji dalej będzie duża szansa na ładnego szczupaka bo obiecałem synowi że kiedyś tam pojedziemy. Na razie jest jeszcze za mały.

• Like 3

Co widać? Zapewne jakąś fajną rybkę przyklejoną do dna.

Według mnie wobler na odpowiednią głębokość, tak z 50cm nad dnem i czekać na walnięcie :)

No chyba, że to nie drapieżnik.

To chyba wieloryb nie szczupak, a tak serio to jakiś głazior leży na dnie, ewentualnie zbita ławica. Te pozostałe obrazy to też drobnica, generalnie nic ciekawego. Jedynie na lewo od dużego obiektu przy dnie jest coś przyklejonego, ale to też nie musi być duża ryba tylko obraz się rozjechał.Coś takiego jak by było to co innego.

post-45715-0-87631500-1463727014_thumb.jpg

Edytowane przez wujek
  • Like 3

"To chyba wieloryb nie szczupak, a tak serio to jakiś głazior leży na dnie, ewentualnie zbita ławica. Te pozostałe obrazy to też drobnica, generalnie nic ciekawego. Jedynie na lewo od dużego obiektu przy dnie jest coś przyklejonego, ale to też nie musi być duża ryba tylko obraz się rozjechał.Coś takiego jak by było to co innego."

Każdy ma swoje doświadczenia. Ja bym obstawiał sporą rybkę, nie koniecznie drapieżnika. Na 100 % miejsce warte puszczenia tam wobka.

A na Twoim załączonym zdjęciu, to co lubię najbardziej, piękne rybki przy dnie.

Pozdrawiam, nie zaśmiecam.

Czekam na wieści o metrówkach, trzymam kciuki!

Adam.