BOB1 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Nigdy ale używam do dużych wabików tak więc nie zdarza się właściwie aby zębaty "łyknął" całą przynętę i miał bezpośrednio FC na zębach. Po ostrym, Szwedzkim tygodniu widoczne są lekkie postrzępienia na powierzchni. (równie dobrze od obcierek o skały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Szczupły odcina fluorocarbon Od jakiegoś czasu używam Carbon Coated Wire 30lbs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Zgadzam się. Jak napisałem wyżej, nie obcina bo nie ma do niego dostępu. Dla tego "profilaktycznie" stosuję tytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 20lb to i ja przegryzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Konkretnie i na temat jeżeli chodzi o fluorocarbon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Przykład do bani. 20 Lb / 9,1 kg / 0,38 mm. Takiego w życiu bym nie zastosował.43 kg/0,9 mm to są parametry fluorocarbonu jaki zastosuję. Tak na marginesie stalowego przyponu 20 Lb też nie stosuję. Zaczynam od 30 lb. Edytowane 28 Marca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Przy tak głębokim zażarciu przynęty, przecinanie Twojego FC ... trwało by trzy razy dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pleciona Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Jak znajdę to pokażę Wam film gdzie Musky odpływa z przynętą i kawałkiem fluoro 100lb! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Partner z łodzi (...łódki, bo kolega był z Olsztyna ) uszkodził lżejszy kij szczupakowy więc zapinał gumy (kopyto 4') pod jerkówkę z FC ok. 0,7mm. Obcinkę miał przy pierwszym szczupaku ok. 3kg. Dlatego szkoda ryb i nerwów na eksperymenty. Stosuję plecionki metalowe 7x7 do gum i tytan ok. 0,3-0,4 mm (i grubszy) do jerków. I wydaje mi się że rybom to nie przeszkadza.(jak nie miałem kiedyś tytanu to stosowałem dwa razy grubszy drut stalowy - chodziło o sztywność- i też było OK) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Partner z łodzi (...łódki, bo kolega był z Olsztyna ) uszkodził lżejszy kij szczupakowy więc zapinał gumy (kopyto 4') pod jerkówkę z FC ok. 0,7mm. Obcinkę miał przy pierwszym szczupaku ok. 3kg. Dlatego szkoda ryb i nerwów na eksperymenty. Stosuję plecionki metalowe 7x7 do gum i tytan ok. 0,3-0,4 mm (i grubszy) do jerków. I wydaje mi się że rybom to nie przeszkadza.(jak nie miałem kiedyś tytanu to stosowałem dwa razy grubszy drut stalowy - chodziło o sztywność- i też było OK)Też stosuję tytan i stal od lat. Fluorocarbonem zainteresowałem się po rozmowie z kimś kto go stosuje od lat w połowie dużych ryb a także po obejrzeniu ostatniego sezonu "Fly and Jerk" .Samo przygotowanie przyponu jest też dużo prostsze. Dobry węzeł i żadnych tulejek. Każda tulejka osłabia trochę moc każdego przyponu. Edytowane 28 Marca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Raczej fc 0,9 bedzie grubszy i sztywniejszy od dobrej plecionki stalowej 30lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Raczej fc 0,9 bedzie grubszy i sztywniejszy od dobrej plecionki stalowej 30lbNie raczej tylko jest dużo grubszy. Ale daje się w miarę łatwo wiązać. 0,56 mm daje pole powierzchni 0,24 mm kwadratowego. 0,9 mm to już 0,63 mm kwadratowego. Prawie 3 razy więcej mięsa do przegryzienia . Ale OK. I tak spróbuję jak Stefek z Shimano. Edytowane 28 Marca 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Fluorocarbon 0,56 zakładałem przy polowach sandaczy. Zdarzały się odcinki - tyle w temacie. Od tamtej pory przy szukaniu szczupakow robię przypon 70-80cm z Carbon Coated Wire 30lbs A jak ktoś chce robić przypony 2 razy mocniejsze od pletki to.... unikać zaczepow proponuję, albo szpulki z plecionkami zapasowymi zabierać.PsOd lat robię przypony i żadnych tulejek nie stosuje. Edytowane 28 Marca 2016 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 @Z Olsztyna mam nadzieję, że patrzysz już kotwice i jedziesz do nas? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Chciałbym bardzo na jeden dzień wpaść, ale jak to będzie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Raczej fc 0,9 bedzie grubszy i sztywniejszy od dobrej plecionki stalowej 30lbI to jeden z plusów grubego FC Leader , można rybę bez problemu i ryzyka przecięcia rąk odczepić przy łodzi bez wyjmowania jej z wody.To nie pierwsza dyskusja na forum o zastosowaniu FC jako materiału przyponowego. Na szczupaka minimum 0,9 mm FC Leader. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Korzystając z okazji dopytam o pogodę,wiosna już dotarła??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Przypon nie powinien być mocniejszy niż plecionka. Oprócz ochrony przez zębami, pełni również rolę bezpiecznika. Przy zaczepie, jak już trzeba tracić przynętę, to niech się rwie na przyponie, a nie z wieloma metrami plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) I to jeden z plusów grubego FC Leader , można rybę bez problemu i ryzyka przecięcia rąk odczepić przy łodzi bez wyjmowania jej z wody.To nie pierwsza dyskusja na forum o zastosowaniu FC jako materiału przyponowego. Na szczupaka minimum 0,9 mm FC Leader.Jarek, ile grubych szczupaków wyholowałeś z przyponem FC? Miałeś obcinki? Z tego co wiem głównie na gumę łowisz. Waldi napisał:Przypon nie powinien być mocniejszy niż plecionka. Oprócz ochrony przez zębami, pełni również rolę bezpiecznika. Przy zaczepie, jak już trzeba tracić przynętę, to niech się rwie na przyponie, a nie z wieloma metrami plecionki. Tutaj się nie zgodzę. Przy spławiku faktycznie powinien pełnię taką rolę. Przy łowieniu w mocno zaczepowych miejscach można pewnie podyskutować.Czy jak łowiliśmy na Syrsan miałeś dużo zaczepów że potrzebowałeś bezpiecznika?Od lat stosuję przypony mocniejsze od linki głównej i nie widzę minusów takiego postępowania. Ale zaznaczam że łowię głównie w miejscach bezzaczepowych . Edytowane 28 Marca 2016 przez godski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Przypon nie powinien być mocniejszy niż plecionka. Oprócz ochrony przez zębami, pełni również rolę bezpiecznika. Przy zaczepie, jak już trzeba tracić przynętę, to niech się rwie na przyponie, a nie z wieloma metrami plecionki.Najsłabszym fragmentem jest węzeł i tam najczęściej puszcza chyba że plecionka jest uszkodzona powyżej węzła. Nie wiem ile dużych szczupaków złowiłem na FC ( nie wszędzie pozwalają na to przepisy ) i nigdy nie miałem obcinki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Zapowiada się ciekawy wyjazd. Na kilku płaszczyznach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Zapowiada się ciekawy wyjazd. Na kilku płaszczyznach.Sprawdzimy czy ja szybciej przegryzę stalkę 20 Lb czy Ty FC 0,9 mm ? Już możemy wizyty u dentystów planować po Syrsan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Przygotuję Ci na miejscu spaghetti fluorocarbonara. Bon apetite ;-) A tak bardziej serio, niech każdy łowi tym, czym ma ochotę, byleby skutecznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi.Od ponad 10 lat jeżdżę do Szwecji z bratem. Ja używam stalek, on fluorokarbonu.Nie zauważyłem żadnych różnic jeżeli chodzi o ilości brań a obcinek zero i w jednej wersji i w drugiej.Za stalką przemawia tylko większy komfort psychiczny. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi