Skocz do zawartości

Zdrada czyli powrót do spinningu

Bezel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Nie rozpisując się odrazu meritum.

Chciałbym stworzyc sobie zestaw spinningowy pod okonia.

Przejrzałem kilka wątków gdzie polecacie Kongery Tango czy tam Equs ale technika idzie do przodu więc i może na ich miejsce wskoczyły nowinki.

Na cel myśle przeznaczyc około 700pln, można by rzecz 350 na kijek i 350 na kołowrotek.

Czego szukam ? Lekkiego spinnu na pasiaki, przynęty takie do 6gram, w tym woblerki ( Minnow, Bullhead ) obrotóweczki numer 1, małe wahadełka i gumki na 2; 3gramowych główkach.

Miejsce- jeziora i stawiki, okonie nie powalające wielkościowo, możliwy przyłów w postaci niedużego szczupaczka.

Kołowrotek możliwie mały ( lekki ) tak żeby zmieścił ze 100metrów żyłki 0,20. Kijek w granicach 2,40- 2,70 nie więcej, dwuskład, oczywiście czuły musi byc i raczej nie sztywny.

Dawno dawno temu miałem starego Dragon Progress Superlite i Mistralla, stare czasy.

Słucham Państwa...

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A pamiętasz jeszcze jak się spinem łowi?

W tej cenie to spokojnie coś fajnego wybierzesz. Osobiście wybrałbym małego Ryobi Zaubera, albo któregoś klona SPRO, a kija to definitywnie Kongera z serii IRI.

Będzie trzeba się znów nauczyc :D

Ryobi Zauber chociaż kręciłem nic to nie przemawiają do mnie, troche ciężki nawet rozmiar 1000 i korbka składana na przycisk.

Znalazłem dobre opinie na temat tych IRI Kongerów, cena śmieszna w porównaniu z moim maksimum.

A polecicie coś droższego ? Bardziej dopieszczonego ? Troche kasy chyba dostane za mojego CC51SS z Availem itd.

No nie, Bezel- kto jak kto zle zebys ty wracal do spina??? Koniec swiata :D

Kreciolek- do okoni jakies w miare tanie Shimano, Ryobi czy Daiwa

Kijek- sam nie wiem, okonie polawiam na troche inne przynety. Bylo kilka fajnych propozycji w dziale sprzedam, jeszcze tydzien temu na aledrogo byl Loomis IMX za smieszne pieniadze.

Pozdrawiam i dalej nie wierze w to co wlasnie przeczytalem :D

Bujo

Troche kasy chyba dostane za mojego CC51SS z Availem itd.

Jezus Maria ! Availa na Kongiera zamienie? Nie myślałem, że dożyje...

No ale żarty na bok. Ja odwrotnie niż koledzy. Polecałbym zainwestować w dobrze dobrany kijek z pracowni (ew,. z drugiej reki) a kolowrotek na razie bylejaki a docelowo jakaś fajna daiwa wielkości 2000 , 2506, 2004. Bedzie frajda.

Śmiało polecam kijek:

http://fishing-test.pl/wdki/23-wdki/39-max-empire-light-spin -2-12g

Jako kołowrotek poleciłbym slammer'a 1000 lub 750 gdyby taki był;)

Nie ma takich Slammerów. Najmniejszy jest 260 i wybitnie nie jest do lighta. Chyba pomyliłeś modele.

Kołowrotek możliwie mały ( lekki ) tak żeby zmieścił ze 100metrów żyłki 0,20

Możliwie mały i lekki, to raczej z takim długim kijkiem (2,70) się nie sparuje za dobrze. Co z tego, że kołowrotek 150g, jak całość i tak zmęczy rękę? Do tego z małymi szpulkami miałem jeden krótki romans, pomyłka totalna i jakbym wchodził czasem na lód, to może bym sobie zostawił shimano 1000, ale nie wchodzę z własnej woli i podobnie na minikręciołki łowić nie będę. Skręcają żyłkę, skracają rzuty i ogólnie są do d#py. No chyba, że w technikach nierzutowych, ale ja takich nie uskuteczniam z braku łodzi, a z taką długością (2,4 - 2,7), mniemam że Ty też nie zamierzasz. Sugeruję rozmiar S. 2500, albo co koledzy radzą z Daiwy.

Pozdrawiam

Grzesiek

... a kolowrotek ... docelowo jakaś fajna daiwa wielkości 2000 , 2506, 2004 ...

... szpula o szekiej srednicy i dobry hamulec walki to przy lekkim lowieniu (z oczywistych wzgledow) podstawa

model i kolor sa, jakby to powiedziec, drugorzedne ... tutaj licza sie inne parametry ... ??? ...

Świat pędzie, zmienia się co sekunde ale jakieś małe wytyczne przynajmniej ? Oczywiście takie dostępny w sklepach polskich lub na allegro. Jak nie znajde kijka za 350 to automatycznie więcej bede miał na kręciołek :D

wiedzialem, ze na tobie mozna polegac ... ja proponuje daiwe ... w kolorze niebieskim ;)

Kurcze Pitt, nie będę nalegac na te Daiwy bo wybór z 3 Shimano daje mi już możliwośc ale jakbyś był tak fajny i podał co byś polecił w tym rozmiarze 2000/2004/2506 np Daiwa Exceler ( taką znam )