Skocz do zawartości

Sprzęt na kropka

Myku1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W związku ze zbliżającym sie sezonem na kropka planuje sobie zakupić sprzęt. Prosił bym was o pomoc co do wyboru sprzętu. Co do młynka zastanawiałem sie co do Shimano Scorpion XT tylko ze nie wiem czy da sie nim rzucać woblerami o ciężarze od 5gr bez szpuli AVAIL . Jeśli sie da to super a jesli nie to następnym młynkiem na mojej liscie jest Shimano Calcutta Conquest 50s/51s . Co do kija to nie mam pojęcia co wybrać. Z góry dziękuję za pomoc.

Najważniejsze jest odpowiednie sparowanie sprzętu. A jeszcze ważniejsze jest opanowanie rzutu.

A odpowiadając opłotkami na pytanie to shimano scorpion wielkości 1000 czy curado wielkości 100 jest multikiem który od 5 gram radzi sobie zadowalająco. Wybierz tańsze rozwiązanie dla Ciebie. Jeżeli nie planujesz schodzić poniżej tych 5 gram i łowić na nieloty to resztę kasy przeznacz na lepszy kij.

Sławku jak każdy wędkarz, chciał bym łowić te największe. Ale zważywszy polskie realia to nie takie proste. 30 cm potok już daje człowiekowi frajdę. Kwisa w mojej okolicy nie jest zbytnio szeroka. Ma możne w porywach 20 m szerokości. Co do przynęt to przede wszystkim woblery i cykady o wadze około 5gr

Woblery to specyficzne przynęty. Generalnie chodzi o to jak gruba i twarda jest przynęta. Jak złapiesz ręką obrotówkę a ktoś zatnie to raczej będziesz miał kontakt z ostrzami kotwic. Podobnie z gumą. Wobler jest przynętą grubą i z tego powodu kontakt z kotwicami i twardość przynęty jest przeciwko wędkarzowi. Kolejny problem to typowy pokarm pobierany przez kropki. U mnie ryba czy żaba to normalka więc czym większy pstrąg na większym żarciu tym większy ma szczękościsk. A ponieważ dopuszczam na mojej wodzie 50 czy 60 plus to łowię sprzętem ktory niektórzy raczej zakwalifikowaliby jako pstrągowy.

Sumując. Na Twojej wodzie od jakiegoś czasu łowi między innymi Popper i to również na wobki. Podpytaj się jego. Dopytaj też dlaczego tak łowi.

Myślę za na początek wystarczy mi coś lżejszego. Na pewno mocniejszym wędziskiem lepiej zaciąć rybę i przytrzymać ją żeby nie wpakowała się w jakieś zawady. Ale coś za coś. Lżejszym zestawem łatwiej mi będzie zarzucać i nie ukrywajmy ale kropek 50+ nie jest częstą zdobyczą. No chyba że jestem w wielkim błędzie?