Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znów może coś podpowiem. Kolejny problem to zachowanie proporcji muszki. Istotne jest dobranie odpowiedniej długości skrzydełek. Dla ułatwienia można sobie odmierzyć. Długość skrzydełek powinna oscylować w okolicach długości trzonka haczyka. Długości trzonka do miejsca gdzie zaczyna się zaginać i przechodzić w łuk kolankowy. Druga sprawa. Są dwie szkoły stawiania skrzydełek... warszawska i krakowska. To oczywiście żart ale chodzi o rozróżnienie, Umownie, na stepie pokazano szkołę krakowska. Czyli skrzydełko przywiązujemy do przodu i podnosimy w kierunku łuku haczyka. Jest to jak najbardziej poprawne. Ale wprowadzamy nitkę pomiędzy palce do przywiązania skrzydełka niejako "pod włos" CDC. Mniej wprawni mogą zabierać z nitką promienie piórka, a to działa wk.... stresująco na twórcę muszki. a spokój jak wiadomo jest najważniejszy. Dlatego... równie poprawną jest metoda warszawska. Przywiązujemy w niej skrzydełka (czy to CDC, lotki, sierść i inne) do tyłu. Skrzydełka dowiązane są w kierunku łuku haczyka, a stawiamy je podnosząc w kierunku oczka haczyka. Wprowadzamy nitkę "z włosem" i nic się nie plącze. Ja osobiście tak przywiązuję wszystkie skrzydełka. Podobno bardziej poprawny jest jednak sposób pokazany przez Mirka. Dlaczego bardziej poprawny? Nie wiem...

• Like 4

W życiu trzeba mieć trochę szczęścia :) . Pojechałem dziś na Łukowską żeby dokupić materiałów , a tam spotkałem @ Tomek.M :o . Nie dość że pomógł mi wybrać piórka , to dał mnóstwo rad jak dobrać się do tematu :)

Tomek dziękuję za koleżeńską edukację  ,było bardzo miło Cię poznać. 

• Like 4

Dzisiaj usiadłem przed imadłem i zapiąłem hak nr.14 hmmm...to już jest wyzwanie zawiązać na takim małym haczyku CDC Brown Dun. Najwięcej problemów było z tułowiem, jeżynką i plątającymi się piórkami CDC podczas ich skręcania ale jakoś się udało, pomogło zmoczenie piórek śliną i sklejenie ich do kupy  :)  Wstawiam do oceny.

post-50893-0-91683100-1458064580_thumb.jpg

post-50893-0-62246100-1458064603_thumb.jpg

• Like 8

Nie docinamy cdc. Trzeba tak wymierzyć żeby pasowało ;) wysokość skrzydła to długość haka. Pisał o tym Mirek.

Kurcze no właśnie mowa była o jeżynkach a nie cdc, Na kilku filmach Marc Petitjean mówi, że cdc można ciachnąć, czyli z twgo wynika, że  wprowadza oglądających w błąd?

Pierwsza super, proporcje złapałeś jak należy :) W drugiej za długie skrzydło i powinno być bardziej poziomo jak na tym haku.

Dzięki Tomku :) Pierwszy emerger w tym sezonie oraz w życiu, zapomniałem go przyklepać, żeby był poziomo... 

Edytowane przez marckus

• Dodaj nową pozycję...