Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm.... Chyba przegiąłem z długością skrzydełek, ale coś bardzo podobnego u mnie w maju lata. Na podstawie własnych doświadczeń z jętkami dałem ogonek ze sterówek bażanta i tułów z szarego dubbingu. Hak #8, bo to założenia ma być majówka na moją rzeczkę, a latają tu niekiedy dosłownie takie po 5 cm. W realu często mają jeszcze dłuższe ogonki. Próbowałem z tułowiem z promieni sterówki bażanta - droga przez mękę i szczerze powiem nie bardzo widzę sens. Proszę o wybaczenie Szanowne Grono Pedagogiczne za tę śmiałą tezę, ale wynika ona z moich, niewielkich, ale jednak jakichś, doświadczeń.

post-52371-0-96097600-1458161088_thumb.jpeg

• Like 2

Jętka którą przedstawił do zrobienia Mirek i majówka to dwie różne muchy. Próbowałeś to połączyć ale nie tędy droga ;) Zrób zwykłą, a na majówkę przyjdzie czas. Co do odwłoku z promieni bażanta to da się, zobacz ;)

post-46206-0-44174700-1458162113_thumb.jpg

post-46206-0-62764800-1458162125_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 4

By nie robić za szkolnego łobuziaka i mąciciela podjąłem wyzwanie.

Hak 12, tułów z promieni bażanta, no generalnie wszystko zgodnie z przepisem, choć pewnie nie tak dobrze.

Tomku z założeń przedstawionych w 4 zadaniu wynika m.inn. że hak od 8...., a jeśli tak to doszedłem, do wniosku, być może błędnego, że majówka wchodzi także w grę. Nie widziałem jętek na "ósemkach" innych niż majówki, a te też występują w wieku różnych barwach, w różnych okresach, zaledwie na przestrzeni około 10-14 dni ich wylotów - tak przynajmniej jest u mnie.

post-52371-0-28739500-1458163685_thumb.jpeg

• Like 5

daniel25 - uważam, że skrzydełka z CDC można w wielu wzorach kształtować nożyczkami, tj. przycinać, zwłaszcza, gdy będziemy je wiązać z pęczka promieni, a nie z końcówek piór. Ładne skrzydełka zawiążemy z końcówek piór bez docinania, mają wówczas naturalne, równe zakończenia, wyglądają subtelniej.

Ale zawsze zostaje nam wtedy reszta pióra, z obciętą końcówką, zwłaszcza przy większych piórkach CDC. Dalej z niej możemy wiązać i wtedy wycinamy stosinę i przycinamy promienie.

Przypominam - jeżynki w 99% wzorów much nie przycinamy! A w tych jętkach w szczególności.

• Like 2

Robert - jak na hak nr 12 to skrzydełko dałeś za długie. Jeżynka bardziej prostopadle do haka.

Na nr 8 oczywiście możemy zawiązać majówkę. Z resztą nie raz stosowałem ten szkolny wzór właśnie w trakcie wylotów jętki majowej. Daję wtedy dwa piórka na skrzydełko, a jeżynkę wiążę w stylu parachute.  Jętki często mają ciemne tułowia i promienie bażanta dobrze się tu nadają. Z resztą dobrze szukając na sterówce znajdziemy pasma jaśniejsze, miodowo-brązowe i prawie czarne. To uniwersalny materiał, a jeszcze można go zabarwić.

Robert - przeczesz zawsze promienie pióra pod włos przed przywiązaniem, w stronę nasady stosiny, aby odstawały od stosiny pod kątem prostym. Nie najeżdżaj nicą wiodącą na jeżynkę przy główce po jej nawinięciu. Powinno pomóc.

• Dodaj nową pozycję...