TomCast Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) A Marcin tu jest na prostym tamte to kiełżowy hak Edytowane 16 Marca 2016 przez Tomek.M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A Marcin tu jest na prostym tamte to kiełżowy hak Dziękować Tomku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Na kiełżowym można jeszcze takiego ukręcić 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Hmm.... Chyba przegiąłem z długością skrzydełek, ale coś bardzo podobnego u mnie w maju lata. Na podstawie własnych doświadczeń z jętkami dałem ogonek ze sterówek bażanta i tułów z szarego dubbingu. Hak #8, bo to założenia ma być majówka na moją rzeczkę, a latają tu niekiedy dosłownie takie po 5 cm. W realu często mają jeszcze dłuższe ogonki. Próbowałem z tułowiem z promieni sterówki bażanta - droga przez mękę i szczerze powiem nie bardzo widzę sens. Proszę o wybaczenie Szanowne Grono Pedagogiczne za tę śmiałą tezę, ale wynika ona z moich, niewielkich, ale jednak jakichś, doświadczeń. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Jętka którą przedstawił do zrobienia Mirek i majówka to dwie różne muchy. Próbowałeś to połączyć ale nie tędy droga Zrób zwykłą, a na majówkę przyjdzie czas. Co do odwłoku z promieni bażanta to da się, zobacz Edytowane 16 Marca 2016 przez Tomek.M 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Trzymajmy się tematu ... proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 By nie robić za szkolnego łobuziaka i mąciciela podjąłem wyzwanie.Hak 12, tułów z promieni bażanta, no generalnie wszystko zgodnie z przepisem, choć pewnie nie tak dobrze.Tomku z założeń przedstawionych w 4 zadaniu wynika m.inn. że hak od 8...., a jeśli tak to doszedłem, do wniosku, być może błędnego, że majówka wchodzi także w grę. Nie widziałem jętek na "ósemkach" innych niż majówki, a te też występują w wieku różnych barwach, w różnych okresach, zaledwie na przestrzeni około 10-14 dni ich wylotów - tak przynajmniej jest u mnie. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Trzymajmy się tematu ... proszę. A gdzieś odbiegliśmy od tematu......? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 daniel25 - uważam, że skrzydełka z CDC można w wielu wzorach kształtować nożyczkami, tj. przycinać, zwłaszcza, gdy będziemy je wiązać z pęczka promieni, a nie z końcówek piór. Ładne skrzydełka zawiążemy z końcówek piór bez docinania, mają wówczas naturalne, równe zakończenia, wyglądają subtelniej.Ale zawsze zostaje nam wtedy reszta pióra, z obciętą końcówką, zwłaszcza przy większych piórkach CDC. Dalej z niej możemy wiązać i wtedy wycinamy stosinę i przycinamy promienie.Przypominam - jeżynki w 99% wzorów much nie przycinamy! A w tych jętkach w szczególności. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Robert - jak na hak nr 12 to skrzydełko dałeś za długie. Jeżynka bardziej prostopadle do haka. Na nr 8 oczywiście możemy zawiązać majówkę. Z resztą nie raz stosowałem ten szkolny wzór właśnie w trakcie wylotów jętki majowej. Daję wtedy dwa piórka na skrzydełko, a jeżynkę wiążę w stylu parachute. Jętki często mają ciemne tułowia i promienie bażanta dobrze się tu nadają. Z resztą dobrze szukając na sterówce znajdziemy pasma jaśniejsze, miodowo-brązowe i prawie czarne. To uniwersalny materiał, a jeszcze można go zabarwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Mirku i właśnie z prostopadłym układem jeżynki do haka mam największy problem. Coś robię źle, bo ten błąd powtarzam bardzo często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Zrobiłem na szybko, muszka nie dopieszczona, jeżynka nie ułożona. Ale zważywszy, że robię właściwie jedną ręką...I normalne skrzydełka. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Ok Remku, przepraszam i już nie wtrącam się do szkółki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Tomku ale za co przepraszasz???? Trzymamy się wzoru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Cześć Hak akita 12Próba wg mnie taka sobie? Czy jeżynka nie jest za wysoka i trochę niesymetryczna (nie miałem węższego pióra)?. Główka chyba powinna być "dociagnięta" do korpusu. PozdrawiamSławek 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 hak kamasan B175 nr 14 hak kamasan B175 nr 14 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Próbuję iść do przodu , a mam wrażenie że się cofam . Gdyby ktoś miał do sprzedania cierpliwość , to kupię w każdej ilości . 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Piotrek jak jutro będę swoją testował .....cierpliwość znaczy się. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Dzisiejsza muszka, hak FD 10. Wczoraj też był wieczór przy imadełku ale bażant nie współpracował i cierpliwości zabrakło 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Sorki, że tak jeden post pod drugim.Jeszcze chruścik z linku pod stepem. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Spróbowałem jak to się kręci w wersji mini , a potem dla ukojenia zszarpanych nerwów znów na haku nr. 10 . Edytowane 17 Marca 2016 przez pisarz 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Robert - przeczesz zawsze promienie pióra pod włos przed przywiązaniem, w stronę nasady stosiny, aby odstawały od stosiny pod kątem prostym. Nie najeżdżaj nicą wiodącą na jeżynkę przy główce po jej nawinięciu. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 sdd_ - mucha bardzo ładna, jeżynkę daj ciut krótszą i będzie bomba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 thymalus - do klasycznych skrzydełek z kaczki (mokrych i suchych) pewnie kiedyś dojdziemy. Ale zaczynamy od początku. To nie jest wyzwanie dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 michaaaal - przy tym rozmiarze haka daj krótsze skrzydełko i krótszą jeżynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi