darek1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Staram się bardzo, ale nie rozumiem, może dlatego, że ani ja z betonu, ani z nomenklatury ......Może za mało wiem, ale pojęcie "przeciążenia" wędziska tak spinningiwego jak i muchowego wydaje mi się banalnie proste w interpretacji jako niedostosowanie mocy blanku do ciężaru przynęty (spinning), bądź głowicy (+ w omawianym przypadku dociążającego przyponu). Efekt w obydwu przypadkach może być ten sam - pieprznięcie blanku, czyli jego złamanie, żeby było jasne. I czy jakiekolwiek znaczenie może tu mieć metodyka oznaczania mocy blanku - c.w. w spinningu i klasa w muchówkach ? Nie wydaje mi się. Pewnie, że bardziej jednoznaczny i czytelny jest spinningowy c.w.Filozofa nie trzeba by uświadomić sobie, że perfekcyjna technika rzutowa może zrównoważyć relatywnie niewielkie przeciążenie, bo płynność, a co z tym idzie delikatność i subtelna progresja obciążania blanku spowoduje, że wybaczy on więcej. Tylko co z tego ? Na trawniku można sobie uprawiać wędkarstwo muchowe według kanonów łyżwiarstwa figurowego, a sędziów skłonić do oceny ogólnego wyrazu artystycznego utożsamianego z kształtem smug kondensacyjnych na niebie, pozostawionych po przecudnej urody pętlach ....Jeśli o mnie idzie to chcę po prostu w miarę skutecznie łowić..... PsPrzeciągnięcie jest widoczne przy czwartym wymachu (do przodu) - gdyby gość stał choćby po kolana w wodzie utopiłby z metr linki.Jak zwykle niezrozumienie...wywołuje współzawodnictwo.Przykład z linką nadklasową-wyrok wydany utopiłby linkę ,pełna zgoda -utopicie!Lasse natomiast zmieni kąt prowadzenia pętli ze 180 na 160 trudniej -ale da się sucho podać! nieco zmniejszając zasięg. Wędka 6'6"=1,98m #3 czyli 9,1m/6,5g jakoś nie pęka pod #12 11,6m/33g ...przeciągnięcie 2 dł. kijka .Jeszcze ciekawiej jest z linkami podklasowymi...np cała DT w powietrzu?!To właśnie jest doświadczenie-a nie teoretyzowanie!? o złamaniu...przy użyciu nadklasowej +2#. Chciałbym zobaczyć jak sobie poradzisz prowadząc podobny zestaw,bo pisać łatwo-papier przyjmie wszystko.Otwarta głowa widzi potencjał do wykorzystania ,a zablokowane/scementowane szukają dziury w całym .Powtarzalne rzuty wynikają z doskonalenia umiejętności,a łowienie zależy od fortuny...ciekawe jak można udoskonalić los?! Jedni budują problemy/ściany inni rozwiązują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Trochę idziemy w ślepą uliczkę, ale co tam, czasami potrzeba czas i energię poświęcić. Co do wspomnianego "przeciążenia", jakoś trzeba było to zjawisko nazwać. Dla wielu osób taka nazwa jest dość dobrze rozumiana więc się przyjęła. Czegoś jest za dużo i coś ma sporą szansę aby tego obciążenia nie wytrzymać. Czy idealnie, nie wiem ale działa. I porównując muchówki do spinningów, Darku Twój komentarz że w spinningach mamy cw. minimalny i maksymalny a w muchówkach już nie jest błędny. Muchówki opisane są najczęściej dla jednej klasy, czasami dla dwóch, sporadycznie dla trzech. Czyli poruszamy się w zakresie maksymalnie 4-5 gram. Tak wynika ze specyfiki (dynamiki) rzutu linką i tak 99,9% użytkowników używa swoje kije. Spinningi są opisane trochę inaczej, typowe przykłady:1-7gr10-30gr20-60grale są też blanki które producent opisuje 10-180gr Czy to znaczy że jest to jedna wędka do wszystkiego? Absolutnie nie, znaczy tylko tyle że w szczególnych warunkach użytkownik będzie w stanie użyć bardzo specyficznej przynęty o wadze 10 gram i nią łowić ryby i tak samo używając szczególnej metody i przynęty o wadze 180 gram będzie w stanie łowić nie niszcząc kija. Czy można to uogólnić na wszystkie przynęty i metody, na pewno nie. To tak jakby do jednej muchówki używać linek od #2 do #16 i powiedzieć że jest ok. Lekką linką zawsze da się ileś tam rzucić a #16 zawsze można "spławić" z prądem. Czy o takie przykłady nam chodzi, raczej nie. Szczególnie jeśli podawane są osobą które dopiero zaczynają łowić, mają swój pierwszy kij i pierwszą linkę.I nagle ktoś im podpowiada, pierd..... standardy, wszystko możesz. Gdyby spinningiem zrobić taki eksperyment:- symulujemy rzut muchówką- kij o cw 10-30, dowiązujemy wahadłówkę 30 gram, wyciągamy 10 metrów linki przed szczytówkę kija, kładziemy na trawie przed sobą.- jeb do tyłu tak żeby cała żyłka się rozprostowała a potem, utrzymując wszystko w powietrzu, pełną parą do przodu....żeby poleciało jak najdalej. Jedno, trzeba to robić w kasku, bo strzał w tył głowy może być prawdziwym, ostatnim strzałem. Drugie, z większości wędek w przedziale 10-30 mam "BARDZO WIELOCZĘŚCIOWY" travel. :) Oczywiście wystarczy trochę inaczej ułożyć kij żeby tak się nie stało..... tylko trzeba to wiedzieć i pamiętać. Porównywanie spinningów i muchówek jest średnio użyteczne w tym obszarze.E=mc2 i tyle.I dlatego muchówki są dość precyzyjnie opisane, wystarczy że celowo lub nie zmienimy jeden z dwóch "składowych" i mamy właśnie to co nazwaliśmy umownie "przeciążeniem". Uff, ale off topic. tomaszek11Bez polylidera...ale ciekawe doświadczenie z długością głowicy w tej samej masie RO 11,6/33 versus ASS 6,1/33(krótsza dalej leci). Kolizja jest tylko przy braku zachowania płaszczyzny rzutu...można bez kolizji.30g...a może być 60g?~! Edytowane 17 Marca 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Kiedyś też miałem takie pytanie, odpowiedz dostałem taka i poprostu testuje na własnej skórze. Polyleadery są różne. Opisuje się je jako light trout (do sznurów 5-6) trout (7-8), lub cięższe salmon, see trout czy pike (9-12). Mogą też mieć po prostu bezpośredni opis do jakiej są linki. Stosuje się je do wszystkich wędek - tak samo jedno jak i dwuręcznych. Oczywiście dołączone do linki zmieniają jej parametry, a to jak będzie ona latała w powietrzu zależy od bardzo wielu parametrów: długość, waga i stopień tonięcia przyponu, rodzaju rzutu i oczywiście kształtu i długości głowicy w sznurze. Czy Ci się sprawdzi tak naprawdę, będziesz wiedział dopiero jak spróbujesz rzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi